Hävikkiruuan hyödyntämisestä
Eduskunnassa tehty aloite toteutuessaan velvoittaisi elintarvikekaupat ja suurimmat ravintolaruuan myyjät lahjoittamaan ylitse jäänyt ruoka hyväntekeväisyysjärjestöille. Jalomieliseltä kuulostava hyvä ajatus sisältää hiukan populismia ja herättää monia kysymyksiä, joita aloitteen tekijät eivät ehkä ole miettineet.
Tähän asti työmaaruokaloista, kouluista, vanhainkodeista, ravintoloista ynnä muista vastaavista ei ole saanut viedä ylijäämäruokaa edes sikaloihin, koska sitä on pidetty hygienian kannalta ongelmallisena. Kuumennusprosessikin olisi hankalaa ja kallista toteuttaa.
Kuka olisi uudessa tilanteessa korvausvelvollinen, jos ilmaista ylijäämäruokaa nauttinut väittäisi sairastuneensa pilaantuneesta ruuasta tai vaikkapa katkaisseen hampaansa kovettuneesta leivästä? Sairastumisen riski on liian suuri saatavaan hyötyyn, jos jälkijakelua jatketaan.
Vaarana olisi myös, että ruokaa päätyisi hämärämarkkinoille tai kirpputoreille halpaan hintaan. Jokaisessa organisaatiossa on ollut ja on aina oleva myös vilpillisiä toimijoita. Tiedoksi, että eduskunnan rikkain mieskin ilmoittaa ostavansa 30 ja 50 prosentilla alennettuja ruokia kaupasta.
Ruuan arvostusta ilmaisjakelu laskisi entisestään ja kaupan työntekijöille koituisi myös ylimääräistä stressiä. Tietyt asiakkaat olisivat jatkuvasti kinuamassa jotain ilmaiseksi, koska "tämä tuote kohta vanhenee ja ilmaiseksi sen kuitenkin joudutte antamaan".
Keskittynyt vähittäiskauppa alkaisi varmasti myös väittää, että ilmaisjakelu aiheuttaa heille kustannuksia. Niihin vedoten ruuan tuottajia ja varsinkin viljelijöitä alettaisiin kurittaa yhä kovemmin. Tuottajahintoja pudotettaisiin edelleen, jotta kauppa saisi kulunsa pois. Myös kauppojen turvapalvelujen käyttö lisääntyisi, samoin erimielisyydet.
Parasta siis olisi jos annettaisiin nykyisen käytännön olla ennallaan ja vanhenevien elintarvikkeiden luovuttaminen toimisi edelleen vapaaehtoisella pohjalla. Vähäosaisille jaettaisiin kuponkeja, joilla he voisivat hankkia ruokaa. Kaupat ja keittiöt tarkentaisivat tilausprosessejaan, jottei hävikkiruokaa syntyisi nykyiseen malliin.
Ajatus aloitteella on loistava, mutta ne hygieeniset jälkiseuraukset ovat arvaamattoman vaarallisia. Eri mieltäkin saa olla asiasta, ja se sallitaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
