Herkkusuiden sesonki
Saan vaivoin pidäteltyä, ettei kuola valu pitkin tietokoneen näppistä. On virhe lukea porkkanareseptejä (s. 30) ennen lounasta. Porkkana on perusruokaa, mutta mielikuva vasta nostetuista juureksista tehdyistä herkuista saa veden herahtamaan kielelle.
Muriseva masu säestää työntekoa. Onneksi ihana työkaveri on tuonut leivinuunissa paistamaansa mehevää mustikkapiirakkaa. Se vaimentaa vatsan, mutta meinaa viedä kielen mennessään.
Viikonloppuna on nimittäin tullut reippailtua omenoita poimien. Satojen kilojen kyykistelyurakka raikkaassa syyssäässä pitää hyvästä ruokahalusta huolen.
Syysauringossa tuoksuvia omenoita kerätessäni mietin taas kerran, miten huikeaa aikaa syksy on. Puutarhat, pellot ja metsät pursuavat toinen toistaan herkullisempia, tuoreita raaka-aineita.
Vaikka kaupat pullistelevat eksoottisia herkkuja ympäri vuoden, kyllä kotimaisen sesongin herkut päihittävät ne mennen tullen. Tuoreutta ei voi tuoda.
Ahkeralla säilöjällä riittää touhua. Mutta kaiken puuhan keskellä kannattaa välillä vetää henkeä ja nauttia syksyn antimia ihan tuoreeltaan. Antaa syysauringon helliä poskea. Nuuhkia mieli täyteen sadonkorjuun tuoksuja.
Nautiskellaan!
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

