Puska haukkuu väärää puuta
Kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) pitää vahvempien oluiden myyntiä ruokakaupassa kansanterveydellisenä uhkana (MT 13.11.).
Olen ollut ravintola-alalla yli 40 vuotta. Maaseutuyrittäjänä olen toiminut 27 vuotta. Meillä on ollut oma ravintola pikku-kylässä 22 vuotta.
Häly uuden alkoholilain ympärillä on uskomatonta.
1970- ja 1980-luvuilla ravintoloissa juotiin nelosolutta monta tynnyriä (à 30 litraa) illassa.
Keskiolutta ostivat vain kuljettajat. Sitä myytiin ehkäpä kaksi pulloa illassa.
1990-luvulla tapahtui melkoinen käänne olutmyynnissä. Nyt kysytään nelosolutta kerran kuukaudessa.
Toiseksi meillä Alkot ovat jo ruokakaupoissa. Käymme vain eri kassalla maksamassa ne. Sieltä voi kauppareissulla ostaa kossut ja konjakit, nelosolutta unohtamatta.
Suurin uhka suomalaisille panimoille ja ravintoloille on verottoman tuonnin lisääntyminen. Isot tila-autot kuskaavat halpaa viinaa ja vahvaa olutta joka päivä Virosta ja Venäjältä.
Uudessa laissa sallitaan asiakkaan tuoda omat juomat ruokaravintolaan kuten tähänkin asti.
Suomalainen alkoholin kulutus nousee koko ajan tuontiviinan ansiosta – ei varmasti nelosoluen ansiosta. Niin kauan kuin hinta kotimaassa on moninkertainen, ei kaupan hyllyltä olutta osteta kuten ei myöskään long drink -juomia.
Alkoholin kulutus ei käänny laskuun muuta kuin valistamalla sen terveysvaaroista. Kerrotaan mitä myrkkyä alkoholi on ja mitä sairauksia se aiheuttaa.
Olen huomannut, että nuorten alle 30-vuotiaiden alkoholinkulutus on vähentynyt. Nuorissa on toivoa.
Ei pidä tehdä uutta kieltolakia, vaan uusi valistuslaki alkoholin vaaroista terveydelle.
Anne Peltonen
maaseutuyrittäjä
Peltosen Torppa
Hartola
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
