
Unelmaherkkuja vadelmista
Mamman marjapiirakka
Lea Räisänen kokeilee mielellään uusia reseptejä. Kun vadelmia alkoi tulla omilta viljelyksiltä, niitä ilmestyi pian ruokapöytäänkin.
Kantrin lukijoille Lea valmisti vanhaa tuttua mamman marjapiirakkaa vadelmista ja pensasmustikoista. Kotijuusto-vadelmapaistoksen Lea teki matalaan piirasvuokaan, jolloin siitä paistui makean kinuskinen – jopa niin makea, että se kaipasi seurakseen vaniljakastiketta tai -jäätelöä.
Lean bravuuri on pavlova eli marenkikakku, johon perinteisesti on käytetty hedelmiä, mutta yhtä hyvin siihen sopivat marjat. Lean pavlovassa vadelmat ja mansikat on ensin marinoitu sitrusliköörissä ja kumottu sitten pienten marenkikakkusten keskelle.
Vadelmilla voi piristää myös salaatin. Erityisen hyvin vadelma sopii fetan tai salaattijuuston kumppaniksi ja vadelman aromin tunnistaa myös viinietikassa, johon voi itse uuttaa vadelmista makua.
150 g rasvaa
1 dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
noin 1/2 litraa marjoja
(hiukan sokeria marjoihin,
maun mukaan)
1 prk kermaviiliä
1 muna
Vadelmainen pavlova
Nypi kaikki taikinan aineet tasaiseksi massaksi. Taputtele taikina vuokaan, osa vuuan reunoille.
Levitä kermaviili-munaseos marjojen päälle.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.
Vadelmapaistos
4 munanvalkuaista
hyppysellinen suolaa
2 dl erikoishienoa sokeria (Siro)
1 tl vaniljasokeria
1 tl viinietikkaa
2 tl maissi- tai perunajauhoja
Päälle:
2 dl kuohukermaa
1 tlk (250 g) maitorahkaa
½–1 dl sokeria
1 l tuoreita marjoja
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokeri erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maissi- tai perunajauhot.
Levitä marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille pyöreäksi levyksi, halkaisijaltaan noin 25 senttiä. Painele levyn keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
Kypsennä marenkia 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100 asteeseen ja kypsennä edelleen puolitoista tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
Vaahdota kerma, sekoita siihen rahka ja sokeri. Levitä vaahto marenkilevyn päälle vasta juuri ennen tarjoilua ja koristele marjoilla.
Huom! Torttu on gluteeniton ja myös laktoositon, jos käytät laktoositonta kermaa ja rahkaa.
Vadelmaviinietikka
250 g kotijuustoa
1 dl kermaa
2 tl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl vadelmia
1 tl perunajauhoja
1 rkl juoksevaa hunajaa
Päälle:
75 g voita
½ dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
Murenna kotijuusto paloiksi uunivuoan pohjalle. Sekoita sokeri ja vaniljasokeri kermaan ja kaada juuston päälle.
Sekoita marjojen joukkoon 1 tl sokeria ja 1 tl perunajauhoja. Levitä marjat vuokaan ja valuta päälle vähän hunajaa.
Nypi voi, sokeri ja kaurahiutaleet kulhossa tasaiseksi taikinaksi ja murustele seos marjojen päälle.
Paista 225 asteessa 30 minuuttia.
Tarjoa lämpimänä. Seuraksi sopii vaniljajäätelö tai -kastike.
Huom! Paistos on gluteeniton, jos käytät gluteiinittomia kaurahiutaleita.
Vadelma-juustosalaatti
1 dl vadelmia
3 dl omenaviinietikkaa
Laita marjat lasipurkkiin. Kaada päälle omenaviinietikkaa sen verran, että marjat peittyvät.
Sulje purkki ja pane lämpimään paikkaan, vaikka ikkunalaudalle, uuttumaan vähintään viikoksi. Siivilöi liemi suodatinpaperin tai harson läpi ja kaada pulloon. Sulje.
Etikka on valmista käytettäväksi salaatinkastikkeissa viinietikan tapaan.
lehtisalaattia
rucolaa
vadelmia
salaattijuustokuutioita
tuoretta korianteria
Kastike:
1 rkl vadelmaviinietikkaa (tai viinietikkaa)
3 rkl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl sokeria
¼ tl mustapippuria
Sekoita salaatin ainekset. Kaada kastike päälle vasta juuri ennen tarjoilua.
Vinkki: voit korvata öljyn ja mausteet käyttämällä valmiiksi maustettuja salaattijuustokuutioita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




