Luonnosta lautaselle
Villikasvit ja -yrtit maustavat aterian ja antavat ruokapöytään luonnollisen lisän.
TEKSTI: Riitta Mustonen KUVAT: Paula Myöhänen
Opettele käyttämään villikasveja ja -yrttejä ruuanlaitossa vaikkapa pari uutta lajia kerrallaan. Muutaman vuoden päästä osaat yhdistellä uusia makuja ja voit korvata kaupasta ostettuja ja ulkomailta tuotuja aineksia suoraan kotipihalta tai -metsästä kerättyihin.
Villikasvit, villiyrtit, luonnonyrtit – näillä kasveilla on monta nimeä ja käyttöä. Tavallisesti niille jaotellaan neljä käyttötapaa: vihanneksina, mausteena, yrttijuomien raaka-aineena ja rohdoksina.
Aloita villikasvien kokeilu miedon makuisista ja etene voimakkaampiin. Seuraavat ohjeet ovat Sami Tallbergin kehittämiä, mutta lisää ohjeita löydät esimerkiksi Arktisten Aromien nettisivuilta, www.arktisetaromit.fi.
Alkumalja kuusenkerkästä
• 1/2 l siideriä
• 1/2 l kuusenkerkkiä
• 1−2 dl hunajaa
• 1/2 l vettä
Pane ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi. Voit halutessasi terästää annoksen kirkkaalla viinalla. Tarjoa aterian alkujuomana pienestä lasista.
Villikasvisalaatti
• 1 l erilaisia villikasveja, esimerkiksi vuohenputkia, voikukanlehtiä, vesiheinää, ketunleipiä, suolaheinää
• koristeeksi metsäorvokkeja
• loraus salaatinkastiketta
Salaatinkastike
(iso annos)
• 0,5 l kylmäpuristettua
rypsi- tai oliiviöljyä
• 0,3 l rypsiöljyä
• 1/2 sitruunan mehu
• 2 dl valkoviinietikkaa
• 1,5 rkl kuivattua rakuunaa
• 4 kuorittua valkosipulinkynttä
• 150 g sinappia
Sekoita kastikkeen ainekset sauvasekoittimella ja siivilöi pikkukauhalla painellen. Säilytä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa.
Puhdista ja huuhtele villikasvit. Linkoa kuiviksi ja pane kulhoon, lisää loraus salaatinkastiketta ja sekoita. Koristele orvokeilla, voikukilla tai muilla syötävillä kukilla.
Munakokkelia ja voikukannuppuja
(4 hengelle)
• 8 munaa
• 4 rkl voita
• 1 dl kuohukermaa
• suolaa ja pippuria
• koiranputken nuoria lehtiä
• noin 50 voikukannuppua
• suolaa ja hunajaa
Kiehauta kukkanuput hunajalla ja suolalla maustetussa vedessä noin kolmen minuutin ajan.
Riko munat kulhoon ja sekoita massaksi. Sulata voi pannulla. Kun se alkaa vaahdota, lisää munat, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoittele puulastalla.
Kun munat ovat puolikypsiä, lisää kerma, koiranputkenlehdet ja voikukannuput. Sekoita vielä nopeasti ja nosta tarjolle välittömästi.
Munakokkelin tulee olla hyllyvän mehevää, ei koskaan kuivaa.
Maitohorsmanversoja ja ruskistettua voisulaa
• 40 nuorta maitohorsmanversoa (enintään 20 cm korkeita)
• 150 g voita
• 2 valkosipulinkynttä murskattuna
• 1 laakerinlehti murskattuna
• muutama tuoretimjamin oksa
• 1 sitruunan mehu
Kuumenna voi, valkosipulit ja yrtit kattilassa ja anna kiehua, kunnes kaikki neste haihtuu, jolloin voin maitohera alkaa ruskistua. Kun seos on pähkinänruskeaa, sekoita joukkoon sitruunanmehu ja anna maustua vielä viisi minuuttia.
Siivilöi mausteet pois niin, että ruskea maitohera jää joukkoon.
Keitä maitohorsmanversoja viitisen minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja pyöräytä kulhosssa ruskistetun voisulan kanssa.
Tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa. Lisäksi uusia perunoita, joiden keitinvesi on maustettu maahumalalla.
Sinihomejuustoa, voikukkia ja karamellisoituja auringonkukansiemeniä
• sinihomejuustoa (esim. Aura Gold
tai Peltolan Blue)
• voikukanlehtiä ja -kukkia
• viinietikkakastiketta
• kuivalla pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä
• hunajaa
Pane lautaselle annos juustoa, voikukanlehtiä ja kukkia ja liraus viinietikkakastiketta. Kaada hunaja paistinpannulle ja kuumenna niin, että se karamellisoituu (170 asteeseen). Sekoita joukkoon paahdetut auringonkukansiemenet. Kaada seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, jäähdytä 10 minuuttia ja murskaa käsin annoksen päälle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
