Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Lupiinijauho on gluteenitonta ja korvaa jopa munan

    Makealupiini sopii leivontaan ja ruuanlaittoon ja sillä voi jopa korvata kananmunan, koska se sitoo hyvin nestettä.
    Australialaisessa aikakauslehdessä on sivumäärin lupiiniohjeita.
    Australialaisessa aikakauslehdessä on sivumäärin lupiiniohjeita. Kuva: Sanne Katainen
    Makealupiinista saa helpot proteiinipikkuleivät.
    Makealupiinista saa helpot proteiinipikkuleivät. Kuva: Sanne Katainen

    Maarit Heinonen on ihastunut lupiinijauhoihin, koska niillä pystyy helposti lisäämään leivonnaisten proteiini- ja kuitumäärää. Lisäksi lupiinijauhot ovat luontaisesti gluteenittomia.

    "Emme voi kuitenkaan pussissa sanoa, että gluteeniton, sillä myllystä on saattanut jäädä viljapölyä", Maarit Heinonen sanoo. Maarit ja Esa Heinonen tuottavat lietolaisella Koivunalhon tilalla lupiinia.

    Maultaan makealupiini on mieto, raakana lievästi herneen makuinen. Toisin kuin hernettä tai härkäpapua, makealupiinia ei tarvitse kuumentaa ennen käyttöä. Jauhoja voi lisätä vaikka smoothien tai jugurtin sekaan.

    Lupiinijauhojen käytössä on omat niksinsä. Jauhot ovat väriltään keltaisia, sillä lupiini sisältää karotinoideja. "On kuin sahramilla leipoisi", Maarit Heinonen kuvailee.

    Koska lupiinijauhot sitovat hyvin nestettä, niillä voi korvata kananmunan esimerkiksi makaronilaatikossa. "Silloin laatikko sopii myös muna-allergiselle. 6 dl nestettä ja 0,5–1 dl lupiinijauhoa, riippuen siitä, miten kiinteää laatikkoa haluaa. "

    Makeissa leivonnaisissa lupiinijauhoja riittää yleensä puolet vähemmän kuin vehnäjauhoja. Taikinan täytyy jäädä löysähköksi.

    "Leivonnaisesta tulee terveellisempi ja kuitupitoisempi, kun se ei ole tehty pelkällä valkoisella vehnäjauholla. Itse olen korvannut marjapiirakkapohjassa 5 desilitraa vehnäjauhoista käyttämällä 3 dl vehnäjauhoja ja 1 dl lupiinijauhoja."

    Sama suhde pätee leipä- ja sämpylätaikinoihin.

    Ohjeiden rasvamäärää voi myös vähentää, sillä lupiinijauhon rasvapitoisuus on 8 prosenttia.

    Pähkinäallergikot voivat saada lupiinista oireita.

    Perunalimppu muusista

    2 kpl

    5 dl piimää

    noin 3 dl perunamuusia

    50 g hiivaa

    1 dl öljyä

    1,5 tl suolaa

    1 dl siirappia

    2 dl lupiinijauhoja

    noin 13 dl neljän viljan sämpyläjauhoja

    Sekoita perunamuusi ja hiiva piimään ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon öljy, suola ja siirappi sekä pienissä erissä jauhot hyvin vaivaten. Anna kohota noin puoli tuntia ja leivo sen jälkeen taikinasta kaksi samankokoista pitkulaista leipää, jotka laitat voideltuihin uunivuokiin.

    Kohota vielä toiset puoli tuntia ja sen jälkeen paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

    Vinkki: Jos käytät avokadoöljyä, limppuun tulee uudenlainen maku.

    Peruna-hamppulimppu

    2–3 kpl

    5 dl piimää (tai 3,5 dl piimää, 1,5 dl vettä)

    4 pientä keitettyä perunaa haarukalla survottuna

    50 g hiivaa

    3–4 rkl hunajaa

    2 tl suolaa

    1 dl kuorittua hampunsiementä

    1 dl rypsiöljyä

    2 dl lupiinijauhoja

    noin 14 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

    Sekoita survotut perunat ja hiiva piimään ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hunaja, suola, hampunsiemenet ja öljy sekä pienissä erissä jauhot hyvin vaivaten. Taikina saa jäädä melko löysäksi.

    Anna kohota puolisen tuntia ja leivo sen jälkeen taikinasta 2–3 samankokoista pitkulaista leipää, jotka laitat voideltuihin uunivuokiin. Kohota vielä toiset puoli tuntia ja sen jälkeen paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

    Lupiini-voilevite

    0,5 dl lupiinijauhoa

    1 dl vettä

    100 g voita

    0,25 dl rypsiöljyä

    yrttisuolaa

    Sekoita lupiinijauhot ja vesi keskenään ja anna tekeytyä hetken aikaa. Sen jälkeen sekoita muut ainekset joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Mausta haluamallasi tavalla.

    Kääretorttu

    4 kananmunaa

    1,5 dl sokeria

    1 dl lupiinijauhoa

    1 dl perunajauhoa

    1 tl leivinjauhetta

    Täyte

    2 prk sitruunarahkaa

    3–4 dl omenasosetta

    Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää varovasti sekoittaen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 225 asteessa noin kuusi minuuttia.

    Kumoa torttulevy sokeroidulle toiselle leivinpaperille ja anna jäähtyä hetki.

    Levitä sitruunarahka ja omenasose hieman jäähtyneen torttulevyn päälle, ja kääri torttu rullalle leivinpaperia apuna käyttäen, jätä sauma alle.

    Banaanikakku

    3 banaania (kypsiä)

    1/2 dl rypsiöljyä

    3/4 dl ruokosokeria

    1 kananmuna

    1 tl soodaa

    1/4 tl suolaa

    1 tl kardemummaa

    2 dl lupiinijauhoa

    1 dl maissijauhoa

    1 dl mantelirouhetta

    Soseuta kypsät banaanit ja sekoita joukkoon rypsiöljy, ruokosokeri, kananmuna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.

    Kaada taikina voideltuun pitkään leipä- tai kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa tunti.

    Nauti joko aamupalalla voin kera tai vaikka jälkiruokana jäätelön kera.

    Lupiini-Mariannekeksit

    3 dl lupiinijauhoja

    1/2 dl kookosjauhoa

    1 dl ruokosokeria

    1 dl Marianne Crush -rouhetta

    1/2 dl kaakaojauhetta

    1 tl vanilliinisokeria

    1 dl rypsiöljyä

    0,5 dl vettä

    Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää öljy hyvin sekoittaen ja viimeiseksi vielä vesi.

    Pyörittele taikinasta pieniä pyöreitä, litteitä keksejä leivinpaperin päälle ja koristele haarukalla. Paista 175 asteessa 15–16 minuuttia.

    TAI helpompi vaihtoehto: Kumoa koko taikina leivinpaperin päälle ja painele tai kauli levyksi.

    Uunista oton jälkeen painele veitsellä kevyesti haluamasi mallisiin paloihin ja anna jäähtyä.

    Irrottele palat toisistaan hieman jäähtyneinä.

    Helpot ja vaivattomat proteiinipiparit.

    Siemennäkkäri

    1 dl lupiinijauhoja

    1 dl maissijauhoja

    ½ dl pellavansiemeniä

    2 dl salaattimix-siemensekoitusta (sis. auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä sekä karpalorouhetta)

    ¾ tl valkosipulijauhetta

    2 ½ dl kiehuvaa vettä

    ½ dl öljyä

    ripaus suolaa

    Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa. Kaada kiehuva vesi ja öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

    Kaada löysä massa pellille leivinpaperin päälle. Levitä lusikalla ohueksi levyksi (vajaa pellillinen) ja viimeistele pinta tasaiseksi laittamalla päälle toinen leivinpaperi ja kaulitsemalla sen päältä. Näin tulee sileä ja nätti pinta.

    Sirottele viimeisenä hiukan suolaa (esimerkiksi kristallisuolaa) taikinan pinnalle. Voit käyttää muitakin mausteita oman maun mukaan.

    Paista uunin keskitasolla 150 asteessa 50–55 minuuttia.

    Uunista oton jälkeen painele veitsellä kevyesti levyn pintaan haluamasi kokoiset palat, mutta jätä näkkileipä leivinpapereineen vielä jäähtymään ritilän päälle ennen kuin murrat palat irti.

    Herkuttele sellaisenaan tai haluamasi levitteen kanssa.