Reilun kaupan periaatteet myös kotimaisille tuottajille
Reilun kaupan tuotteet ovat nopeaan vakiinnuttaneet asemansa hedelmien ja eksoottisten tuotteiden kaupassa. Valveutuneet kansalaiset ovat valmiita maksamaan hiukan enemmän, jotta alkutuottaja saisi kunnollisen palkan työstään.
Suomalaiset alkutuottajat ovat nyt kestämättömissä vaikeuksissa, koska käypä hintataso ei enää mahdollista kannattavaa tuotantoa. Tulo tehtävästä työstä jää kestämättömän matalaksi, eikä matala hintataso mahdollista lainojen hoitoa. Konkursseja ja toiminnan lopettamisia on edessä.
Ilmeinen ratkaisu olisi soveltaa kotimaisiin tuottajiin samoja reilun kaupan periaatteita kuin ulkomaisten alkutuottajienkin kanssa tehdään. Keskusliike tai tehdas voisi luvata käyttää reilun kaupan ostohintoja ja hyödyntää tätä mainonnassaan. Uskoisin, että tuotteiden menestys olisi taattu huolimatta korkeammasta hinnasta.
Normaalin varallisuuden tai tulotason omaava kuluttaja ei mitenkään nauti ajatuksesta, että saa ostaa tuotteita kestämättömän alhaisin hinnoin. On aivan kohtuullista maksaa tuottajalle sellaista hintaa, joka mahdollistaa tuotannon jatkumisen.
Meillä on jo markkinoilla yksi lihanjalostaja, joka pyytää korkeampaa hintaa tuotteistaan. Heidän myyntiväittämänsä on se, ettei tuotteisiin ole lisätty fosfaattia. Uskon tämän olleen hyvä veto markkinoilla, koska se siirtää kilpailua hinnan sijasta kilpailuun laadusta.
Seuraava parannus hinnalla kilpailemisen sijasta voisi olla alkaa kilpailla reilun kaupan säännöillä.
Voidaan väittää, että ylimalkaan olisi siirryttävä pois liha- ja maitotuotteista. Ehkä näin, mutta sen ei pitäisi tapahtua alkaen Suomen tuotannosta. Ruoho- ja niittymaita on kannattamatonta siirtää viljelymaiksi. Niitty- ja heinämaat ovat muutenkin uhanalaista luontotyyppiä, eikä niiden metsittyminen ainakaan auttaisi luontokadosta puhuttaessa.
Olisi kaikin puolin ilmastollekin vahingollista, mikäli suomalainen lihan ja maidon tuotanto loppuisi ja korvaantuisi ulkomaisella tuotannolla. Ulkomaisella tuotannolla, jossa rehun osuus on suurempi ja muun muassa antibioottien käyttö on suurempaa.
Ehdotan, että valinnan voisi tehdä kuluttaja, joka halutessaan voisi maksaa reilummin, jotta suomalainen tuotanto voisi jatkua.
Esko Karinen
Vantaa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
