Oma maa mustikka...
Arktiset Aromit on aloittanut keskustelun ulkomaisista poimijayrityksistä, joiden tulo huolestuttaa. Itse ovat vuosikaudet halunneet tänne poimijoita, kun omista ei yhdistyksen jäsenten mukaan siihen ole.
Hallituksessa istuu muun muassa jäsen yrityksestä, joka poimituttaa marjat thaimaalaisilla ja pakkauttaa Puolassa kaikki marjansa, joista tuoteluettelon mukaan mustikka, puolukka, lakka ja osa mansikasta on Suomessa poimittu. Tyrnin alkuperämaa on Viro ja karpalo tulee Venäjältä. Vadelmat, herukat ja osa mansikoista ovat peräisin Chilestä, Serbiasta ja Puolasta. Luomuna myydään mustikkaa, puolukkaa ja lakkaa vaikka ne käyvät Puolassa kääntymässä. Kyseenalaista luomua.
Hyvä vaan, jos kiinalaiset tulevat nyt itse pakastamaan tänne marjansa ja tekevät jalostustuotteita niistä. Mihin siinä suomalaisia marjanpakastajia tarvitaan?
Voivat jopa ostaa suomalaisilta poimijoilta marjaa, joiden noukintakilohinnat yhdistyksen jäsenet ovat mielestäni halpuuttaneet.
Myös C-alueen marjojen varastointituki pitää muuttaa vain niitä koskeviksi, jotka jalostavat marjansa Suomessa. Onko marjan pakastus ja esimerkiksi niiden pussitus Puolassa jalostusta?
Sitä on vielä pitkä matka vaikkapa sahalankkuun ja lautaan. Vielä noukitaan.
Jukka Hakala
Teuva
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
