Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kurvisesta tuli ratkaisupelaaja

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisesta on tulossa ratkaisupelaaja, kun gallup-alhossa vaeltava keskusta pelaa hallitustaipaleensa kannalta ratkaisevaa jatkoerää. Maaleja on tultava. Muuten edessä on poliittinen sudden death.

Keskustan kannatuksen aleneminen kymmenen prosentin tuntumaan painaa puolueen tunnelmia, kun vaaleihin on aikaa vajaat puoli vuotta. Puheenjohtaja Annika Saarikon vaihtoehdot ovat vähissä.

Hallituksesta lähtö tässä vaiheessa on liian myöhäistä, mutta hankalaksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja erityisesti vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon lopputaival on nyt mahdollista tehdä. Keskustalla ei ole enää mitään menetettävää.

Katseet kohdistuvat ennen kaikkea maa- ja metsätalousministeri Antti Kurviseen (kesk.), jonka pitäisi tehdä nyt muutama maali hallituskauden loppuväännöissä. Keskustan kenttä ei välttämättä suosionosoituksiin kohahda, mutta omassa päädyssä ei saa enää kolista kertaakaan.

Elintärkeää keskustalle on onnistua terästämään hallituksesta läpi mennyt ympäripyöreä kanta Euroopan unionin metsien ennallistamisasetukseen eduskunnassa sellaiseksi, jonka suomalaiset metsänomistajat voisivat hyväksyä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toinen metsänomistajien kannalta tärkeä asia on suojeltavien luontotyyppien kirjaaminen asetuksen sijasta lakiin, jolloin ne olisivat asianmukaisten korvausten piirissä. Muutoin metsien muuttuminen arvottomiksi on liian iso uhkakuva.

Molemmissa kysymyksissä yhteentörmäys vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa on ilmeinen.

Viime kädessä Saarikon on vietävä keskustan tavoitteet läpi vaikka kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa, jos asia ei demarien puheenjohtajan Sanna Marinin kanssa onnistu.

Niin tärkeä asia keskustalle on.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ratkaisumaalin on tässä jatkoerässä nyt tultava, muuten Saarikolla ja Kurvisella on edessä poliittinen sudden death.

Myös maatalouden kriisi on niin syvä, että keskustan on pystyttävä tällekin asialle vielä jotain tekemään. Tiloilla odotetaan joululahjaa, jolla lannoitteiden ja sähkön kohonneista hinnoista voitaisiin selvitä. Tässäkin asiassa pukkina häärää Kurvinen.

Jos keskusta onnistuu näissä hankkeissaan, Saarikko saattaa sittenkin yltää torjuntavoittoon lähes mahdottomassa tilanteessa.

Kokoomuksen etumatka on tällä hetkellä niin kova, ettei se voi vaalitaistelun edetessä kuin kaventua.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kansansuosikki Marin haastaa kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon tavalla, jota demareissa ja muissakin puolueissa odotetaan vesi kielellä. Tästä taistelusta myös keskustalle saattaa pomppuääniä olla luvassa.

Perussuomalaisten ja keskustan osalta vasta kampanjoiden onnistuminen näyttää lopullisen tuloksen. Paljon riippuu nyt siitä, millä tavalla maaseudulle tärkeät asiat hallituksen loppukaudella ratkeavat.

Saarikon kannalta keskustan gallup-kannatuksen jatkuva mataminen on enemmän kuin turhauttavaa. Sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen että työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä ovat olleet puolueen onnistujia. Olli Rehn jatkaa edelleen presidentti-gallupien kärjessä ja Saarikon omakin asema puolueessaan on vahva.

Myös maakuntien työllisyystilanne on hyvä, hajautettu korkeakoulujärjestelmä näyttää voimansa ja maaseudulla on pitkästä aikaa nähty myös muuttovoittoa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mutta keskustan kannattajille tämä ei tunnu nyt riittävän. Heidän mielestään Marinin johtama punamultahallitus on liian punainen.

Joskus asiat ovat niin kuin ne näyttävät. Keskustan on syytä varautua tankkaamaan kannatusta oppositiossa, niin turhauttavaa kuin se onkin. Erityisesti, kun moni puolue jopa toivoisi keskustaa seuraavaan hallitukseenkin mukaan.

Niin kova sen urakka on.