Politiikka

Keskustan Kurvinen: Maatalous tarvitsee kriisitukipaketin

SDP:n Antti Lindtmanin mukaan Suomen valtion kannattaa ottaa runsaasti velkaa koronakriisin hoitoon.
Petteri Kivimäki
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen pitäisi presidentin toimikaudet ja valtaoikeudet ennallaan.

Valtiovarainministeripuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan kotimainen maataloussektori tarvitsee nyt erillisen kriisitukipaketin.

"Alkutuotannolle tarvitaan oma tukipaketti, jolla autetaan maataloutta ja elintarvikealan yrityksiä koronakriisin oloissa. Maataloussektorin pärjääminen on myös huoltovarmuuskysymys", Kurvinen toteaa.

"Onhan tämä kriisi korostanut sen merkitystä, että on oma maataloustuotanto ja elintarvikesektori. Eivätköhän paatuneimmatkin maataloustukien kriitikot ole nyt ymmärtäneet, miksi pitää olla tukia ja oma elintarviketuotanto."

Kurvinen myös korostaa, että maatalouden kausityövoiman saatavuusongelmat on ratkaistava pikaisesti.

”Keskusta toivoo selvitystä siihen, voisiko Suomeen tulla rajatusti koronatestien ja karanteenin kautta kausityövoimaa ulkomailta. Lisäksi lomautettuja ja irtisanottuja suomalaisia voisi houkutella tiloille töihin esimerkiksi palkkatuella."

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on niin ikään valmis harkitsemaan ulkomaisen kausityövoiman tuomista maahan.

"Ellemme saa ongelmaa ratkaistua tässä tilanteessa ja se oikeasti materialisoituu, niin me huomaamme sen syksyllä, kun pitäisi olla kotimaista viljaa ja muuta ruokaa hyllyissä."

Hallitus lähtee kevään kehysriiheen koronakriisin varjossa.

Pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan käytännössä hallituksen kaikki huomio menee nyt akuutin koronakriisin hoitamiseen.

"Valtion on huolehdittava siitä, että viranomaisilla on käytössään riittävät resurssit koronavirusepidemian torjunnassa", Lindtman toteaa.

"Muu poliittinen elämä on koko lailla tauolla. Akuutin tilanteen hoitaminen vaatii kaiken huomiomme, jotta voimme minimoida pysyvät vauriot."

Lindtmanin mielestä Suomen kannattaa hoitaa kriisiä ottamalla runsaasti velkaa.

"Tilanteessa, jossa meillä on nollakorkojen ympäristö, ei ole mitään järkeä päästää elinkelpoisia yrityksiä konkurssiin. Lopulliseen laskuun vaikuttaa se, miten me tässä sillan rakentamisessa onnistutaan. Jollei onnistuta, työttömyyden kannalta tuleva lasku kasvaa todella suureksi."

Keskustan Kurvisen mukaan huomiota on kiinnitettävä koronakriisissä myös kuntien tilanteeseen ja kuntatalouteen.

"Kuntatalouden tilanne nyt synkistyy ja kulut paukkuvat yli, kun joudutaan epidemian takia menemään poikkeusjärjestelyillä."

Lue lisää

Keskustan Kurvinen: Hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan maanomistajien omaisuudensuojaa tällä hallituskaudella – MTK:n Viljasen mukaan nykytilanne pakkolunastuksissa muistuttaa laillistettua ryöstöä

Perustuslakivaliokunta maksaisi yrityksille korvausta, jos asiakastiloja joudutaan koronan takia sulkemaan: "Tämä jää nyt harkittavaksi sosiaali- ja terveysvaliokuntaan"

Liikenteen tiekartta lupaa jokaiselle jotain

Tartuntamäärien kasvu on pysähtynyt ja kääntynyt loivaan laskuun pääkaupunkiseudulla – vähentyneet testimäärät sekä Suomessa leviävä koronamuunnos aiheuttavat kuitenkin epävarmuutta