Politiikka

Ravintoloiden avautumisen ehdot selvillä: Auki voi olla kello 23 asti, anniskelu sallittua iltakymmeneen

Asiakaspaikoista saa olla täynnä puolet. Seisovat pöydät kiellettyjä, mutta pöytiin tarjoilua ei vaadita.
Stina Haaso
Ravintoloiden avaamisen ehdoista on saatu sopu hallituspuolueiden kesken. Yksityiskohdista kerrotaan enemmän kello 13 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Ravintolat voivat 1. kesäkuuta alkaen. Sisään ravintolaan voi ottaa puolet asiakaspaikkojen kokonaismäärää vastaavan määrän asiakkaita. Kokonaismäärä on ilmoitettu anniskeluluvassa tai tilan rakennussuunnitelmassa.

Asiakaspaikkarajoitus ei koske ulkoterasseja, mutta muut velvoitteet koskevat myös niitä.

Ravintoloilla on velvollisuus huolehtia pintojen ja tilojen puhdistamisesta, sekä asiakkaiden riittävästä etäisyydestä toisiinsa sekä henkilökuntaan. Lisäksi asiakkailla pitää olla näkyvä mahdollisuus käsien pesuun, sekä ohjeistus siitä, ettei sisään saa tulla oireisena.

Ravintoloiden tilat on järjesteltävä niin, etteivät asiakkaat joudu liian lähelle toisiaan, eikä ruuhkaa tai tungosta synny. Asiakkaiden tulee istua ravintolassa omissa pöydissä, eikä ruokaa tai juomaa saa itse annostella.

Erilaiset seisovat pöydät ovat siis kiellettyjä. Valmiin annoksen voi kuitenkin hakea tiskiltä, joten pöytiintarjoilua ei velvoiteta. Ravintolat saa avata kello 6, ja auki se saa olla kello 23 asti. Anniskelu on sallittu aamuyhdeksän ja iltakymmenen välisenä aikana.

Ravintoloiden tulee laatia oma suunnitelma siitä, miten säädösten noudattamisesta huolehditaan. Esimerkiksi portsaripakkoa asiakasmäärän valvontaan ei tule, vaan toimintatavat säädösten noudattamiseen ovat ravintoloiden oman suunnitelman vastuulla.

Uuden asetuksen on tarkoitus mahdollistaa säännösten nopeatkin muutokset, ja niihin sisältyy mahdollisuus myös alueellisista ratkaisuista. Asetus on voimassa lokakuun loppuun saakka.

Asetuksen mukaan rajoitukset voivat säilyä voimassa vain niin pitkään, ja siinä laajuudessa kuin ne ovat välttämättömiä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Säädösten noudattamista valvovat aluehallintovirastot, joille poliisi antaa virka-apua. Enimmillään rikkomuksista voidaan määrätä ravintolalle kuukauden toimintakielto.

Ensimmäisenä sovusta kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) omalla Twitter-tilillään.

Ohisalo kertoi twiitissään hallituksen neuvotelleen lisäksi pienpanimoiden toimintaedellytysten parantamisesta etämyynnin osalta. Tätä asiaa käsitellään lisää huomenna.

Neuvottelujen tuloksista kerrottiin tarkemmin kello 13 alkaneessa tiedotustilaisuudessa, jossa paikalla olivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sekä hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta yllä olevasta linkistä.

Uutista päivitetty viimeksi 19.5.2020 kello 14.01

Lue lisää

Tartuntamäärät jatkavat kasvuaan, hallituksella tiedotustilaisuus koronavastaisesta hybridistrategiasta

Italian hallitus erosi odotetusti – taustalla tyytymättömyys korona- ja taloustoimiin

Hallitus julkaisi kolme koronatasoa, joilla rajoituksia voidaan tiukentaa askel askeleelta – tällä hetkellä Suomi on tasolla yksi

THL: Suomessa 11 uutta koronakuolemaa – sairaalahoidossa 131 ihmistä