Politiikka

Keskustan henkilövalinnoissa kovat spekulaatiot – "Kulmunin päätös oli erittäin suuri järkytys"

Puolueväki on vielä toistaiseksi Katri Kulmunin takana, syksylle povataan puheenjohtajavaihdosta. Moni kannattaa Mika Lintilää valtiovarainministeriksi.
Jarkko Sirkiä
Katri Kulmunilla on toistaiseksi runsaasti tukea puolueen puheenjohtajana toimimiseen – ainakin syksyyn asti.

Kuluva viikko on ollut keskustan puheenjohtajalle Katri Kulmunille melkoista myllerrystä. Tällä viikolla tuli ilmi, että Kulmuni on käyttänyt yksityisiä esiintymiskonsulttipalveluita noin 50 000 eurolla.

Näiden koulutusten laskut on maksanut kaksi eri ministeriötä eli valtio. Eilen perjantaina ministeri Kulmuni kertoi, että aikoo erota valtiovarainministerin tehtävästä. Kulmuni kertoi samalla kuitenkin jatkavansa keskustan puheenjohtajana.

MT tavoitti 17 keskustan puoluehallituksen jäsentä ja kysyi, miten tilanne vaikuttaa syyskuun puoluekokouksen tunnelmiin ja puolueen puheenjohtajan valintaan. Lisäksi spekuloitiin uudesta valtiovarainministeristä.

Kulmunin haastajaksi syyskuun puoluekokoukseen povataan Annika Saarikkoa, Antti Kaikkosta, Antti Kurvista ja Markus Lohta. Valtiovarainministerin salkun monet puoluehallituksen jäsenet antaisivat nykyiselle elinkeinoministeri Mika Lintilälle.

Tunnelmat puoluehallituksen jäsenillä olivat monin paikoin hämmentyneet ja jopa järkyttyneet.

"Kulmunin päätös oli erittäin suuri järkytys. Kyllä tämä tilanteen äkillisyys sanattomaksi vetää. Vähän ennen tiedotustilaisuutta tuli tieto puoluehallitukselle. Tämä luo suuret kysymysmerkit syksyn puoluekokouksen ylle. Selkeästi puheenjohtajapeli alkoi tästä", kommentoi eräs puoluehallituksen jäsen.

"En osaa tarkemmin kommentoida, mutta päättelen, ettei Kulmuni voi jatkaa puheenjohtajan tehtävässä, jos hän ei ole osa valtioneuvostoa. Katri Kulmuni toivottavasti kertoo tästä aiheesta jossain kohdassa itse. Toivoisin, että Antti Kaikkonen lähtisi vielä uudelle kierrokselle tai sitten toki Annika Saarikkoa toivoisin ehdolle. Harmittaa valtavasti Katrin puolesta", kommentoi toinen puoluehallituksen riveistä.

Puoluehallituksesta viesti oli selvä, että tilanne harmittaa, mutta Kulmunin päätös oli suoraselkäinen ja hän kantoi asiasta vastuun. Kommenteista välittyy, että Kulmunia tuetaan ainakin syyskuussa järjestettävään Oulun puoluekokoukseen asti.

”Keskustan Oulun puoluekokoukseen tulee varmasti puheenjohtaja Kulmunin päätöksen myötä lisää jännitettä. Kulmunilla on ainakin luottamus Ouluun asti, mutta sitten siellä katsotaan, että jos joku lähtee haastamaan, että löytyykö luottamusta sen jälkeen", kommentoidaan puoluehallituksen rivistä.

"Kyllä tämä tilanne vaikuttaa varmasti syyskuun puoluekokoukseen ja puheenjohtajakilpailuun. Vielä ei ole kuitenkaan kilpailu käynnissä enkä pysty siihen nyt ketään nimeämään. Kolmessa päivässä ruletti on pyörähtänyt ympäri, joten on vaikea sanoa vielä ministerivalinnoista sen enempää tähän paikkaan."

Valtiovarainministeriarvuuttelukin käy jo kuumana ja spekulaatioita on suuntaan jos toiseenkin. Nykyinen elinkeinoministeri Mika Lintilä saa useammalta taholta kannatusta valtiovarainministerin pestiin. Villiä korttiakin kuitenkin jotkut puoluehallituksen jäsenet arvuuttelevat valittavan.

"Keskustan tunnettu europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen olisi valtiovarainministeriksi paras vaihtoehto", sanoo Keski-Suomesta Tahvo Anttila.

"Uudeksi valtiovarainministeriksi Mika Lintilä olisi turvallinen vaihtoehto vaihtaa takaisin elinkeinoministerin pestistä valtiovarainministeriöön. Voi kuitenkin olla, että sieltä tulee joku villi kortti", miettii yksi puoluehallituksen jäsen.

"Olen kyllä pettynyt ja surullinen asian saamasta käänteestä. Tällaista on politiikka pahimmillaan. Odottelemme puoluejohdolta askelmerkkejä. En halua spekuloida sen enempää uutta ministeriä, mutta elinkeinoministerin tehtävää hoitava Mika Lintilä voisi olla tehtävään pätevä. Minulla ei ole ideoita uudeksi puheenjohtajaksi, mutta ehkä edellisellä kierroksella mukana ollut Antti Kaikkonen tai sitten Annika Saarikko. Vaikeista asioista olemme selvinneet ennenkin, vaikka synkkää nyt onkin", sanoo Peräpohjolan piiriä edustava Tanja Joona.

Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen haluaisi tuoda tilanteeseen myös inhimillistä keskustelua ja näkökulmaa.

”Tilanne on kyllä muuttunut tässä lyhyellä aikavälillä paljon. Annamme täyden tuen Katrille jatkaa puolueen puheenjohtajana ainakin Oulun puoluekokoukseen asti. Sen jälkeen luottamus on sitten keskustan kenttäväen päätettävissä”, kommentoi Markkanen.

Markkanen ei halua lähteä suuremmin spekuloimaan tulevia henkilövalintoja liittyen puheenjohtajan tai valtiovarainministerin paikkaan liittyen.

”Aina välillähän jotkut väläyttelevät Annika Saarikon lähtemistä mukaan puheenjohtajakilpaan. Toivon, että nyt annetaan myös aikaa keskustelulle ja katsomme eteenpäin nöyränä, muttei nöyristellen. Haluaisin tuoda sellaista inhimillistä näkökulmaa tähän asiaan enkä lähde spekuloimaan ministerivalinnoilla. Kyllä meiltä keskustasta löytyy fiksuja ihmisiä, jotka ovat valmiita vaativaan tehtävään”, jatkaa Markkanen.

"Kulmunin ratkaisu tuli täydellisenä yllätyksenä. Vaikea olisi kyllä jatkaa ilman salkkua puolueen puheenjohtajana. Todennäköisesti syyskuun puoluekokouksessa äänestetään uudesta puheenjohtajasta, ja sen jälkeen käännetään tarvittaessa puolueen kurssia. Nykypolitiikassa puolueen puheenjohtajan rooli korostuu ehkä liikaakin", kommentoi Kainuun piiristä Teuvo Hatva.

Lue lisää

Saarikko hehkuttaa keskustan paluuta suureksi puolueeksi – "Vahva viestimme lähipalveluista tuli vaalien ydinviestiksi"

Saarikko: Järjestöt ja yhdistykset toimivat entistä kapeammilla hartioilla – muistammeko arvostaa vastuunkantajia?

Antti Kurvisen mukaan Pekingissä ei rillutella: "Jos pääministeri tai ulkoministeri haluaa, perun matkan välittömästi"

Presidentti Niinistö ei lähde Pekingin olympialaisiin, mutta tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen lähtee