Esitutkinta ulkoministeri Haaviston ministerivastuuasiassa on valmistunut – perustuslakivaliokunta jatkaa asian käsittelyä syyskuun alussa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Esitutkinta ulkoministeri Haaviston ministerivastuuasiassa on valmistunut – perustuslakivaliokunta jatkaa asian käsittelyä syyskuun alussa

Perustuslakivaliokunta päätti helmikuussa yksimielisesti pyytää valtakunnansyyttäjää käynnistämään esitutkinnan ulkoministeri Haavistoa koskevassa ministerivastuuasiassa.
Vesa Moilanen
Keskusrikospoliisin esitutkinta ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) koskevassa ministerivastuuasiassa on valmistunut. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Eduskunta alkaa syyskaudella puntaroida, joutuuko ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) valtakunnanoikeuteen vai ei. Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkintansa Haaviston toimista Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa.

KRP tutki perustuslakivaliokunnan pyynnöstä erityisesti sitä, miksi Haavisto halusi siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti, joko tahallaan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi.

Perustuslakivaliokunta päätti helmikuussa pyytää valtakunnansyyttäjää käynnistämään esitutkinnan Haavistoa koskevassa ministerivastuuasiassa opposition kansanedustajien jätettyä hänen toimistaan muistutuksen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi tuolloin keskeisen kysymyksen olevan, oliko Tuomisen siirrossa kysymys rangaistuksesta tai kostosta, jollainen ilmaus myös nousi käsittelyssä esille.

Syytekynnys valtakunnanoikeuteen on erittäin korkea. Valtakunnanoikeus on kokoontunut historian saatossa vain neljä kertaa, viimeksi vuonna 1993. Tuolloin kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo (kesk.) sai ehdollista vankeutta lahjusten vaatimisesta.

Entinen pääministeri, nykyinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) vältti valtakunnanoikeuden vuonna 2011 eduskunnan päätettyä, että häntä vastaan ei nosteta syytettä.

KRP tutki tuolloin, rikkoiko Vanhanen lakia päättäessään pääministerinä Raha-automaattiyhdistyksen avustuksista Nuorisosäätiölle, vaikka oli saanut säätiöltä tukea presidentinvaaleissa.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoo käyvänsä aineiston läpi vielä kerran sen varalta, että siinä tarvittaisiin vielä joitain KRP:n toimenpiteitä. Hän uskoo pystyvänsä tekemään sen tällä viikolla ja lähettävänsä aineiston sitten eduskuntaan perustuslakivaliokunnalle.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan valiokunta jatkaa asian käsittelyä heti syyskuun alussa, kun eduskunta kokoontuu. Sitä ennen valiokunnan jäsenillä ja valiokunnan kuultavana olevilla asiantuntijoilla on elokuu aikaa perehtyä aineistoon, jota on Ojala-Niemelän mukaan toistatuhatta sivua.

Hänen mukaansa esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi siinä vaiheessa, kun asian käsittely on päättynyt perustuslakivaliokunnassa.

"Kun ihmisen oikeusturvasta on kyse, perustuslakivaliokunta yrittää mahdollisimman nopealla aikataululla käsitellä asian, ettei turhaan tällaista kysymystä pitkitetä."

Käsittelyn päätteeksi valiokunta tekee asiasta mietinnön, jossa esittää kantansa ministerin menettelyyn. Sen jälkeen eduskunnan suuressa salissa äänestetään mahdollisesta ministerisyytteen nostamisesta Haavistoa vastaan. Mikäli eduskunta päättää nostaa syytteen, käsitellään syyte valtakunnanoikeudessa.

Rappella on "tiettyjä käsityksiä" siitä, tulisiko asiassa nostaa syyte.

"Mutta tältä osinhan asia ei ole julkinen vielä", hän huomauttaa.

"Jos valiokunta on kiinnostunut valtakunnansyyttäjän näkemyksestä, he kyllä kutsuvat kuultavaksi ja kysyvät siitä."

Juttua täydennetty 6.7.2020 klo 17:49.

Lue lisää

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa ulkoministeri Haaviston esitutkintamateriaalin käsittelyä syksyllä

Perustuslakivaliokunta saa yli tuhatsivuisen esitutkintamateriaalin Haaviston toimista

EU:n ulkoministerit kokoustavat tänään – esille noussee ainakin Hongkongin tilanne