Politiikka

Vain 13 prosenttia vastustaa – suuri enemmistö sallisi valkoposkihanhien metsästyksen

Kolme neljästä suomalaisesta sallisi valkoposkihanhien metsästyksen, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä tutkimuksesta.
Markku Vuorikari
Valkoposkihanhien metsästämistä on vaadittu muun muassa siksi, että se aiheuttaa viljelykasveille ja muulle omaisuudelle vakavaa vahinkoa.

Valkoposkihanhea on vaadittu vapaasti metsästettäväksi riistalinnuksi muun muassa Suomen Metsästäjäliiton aloitteesta jo vuosikausia. Toukokuussa vireille pantu kansalaisaloite linnun metsästämiseksi keräsi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta kesäkuun alkuun mennessä.

Kansalaisaloitetta perusteltiin sillä, että ”valkoposkihanhi aiheuttaa viljelykasveille ja muulle omaisuudelle vakavaa vahinkoa”. Aloitteen mukaan lajin rajoitettu metsästys pitäisi sallia mahdollisimman pian osana lintujen aiheuttamien vahinkojen ehkäisyä.

Kansalaisaloite saa tukea kansalaismielipiteestä. Maaseudun Tulevaisuuden tutkimuslaitos Kantarilla teettämän kyselyn mukaan valkoposkihanhien metsästyksen sallimista kannattaa 74,3 prosenttia suomalaisista.

Metsästystä ei sallisi 13 prosenttia suomalaisista. Kantaansa asiaan ei osannut sanoa 12,8 prosenttia vastanneista.

Kuten ehkä arvata saattaa, miehet olisivat naisia sallivaisempia metsästämiseen. Heistä 80,1 antaisi luvan valkoposkihanhien kannan verottamiseen. Naisista samaa mieltä oli 68,4 prosenttia vastanneista.

Iän ja sukupuolen mukaan jaoteltuna kaikkein myötämielisimmin ääneltään pentukoiran haukkua muistuttavan hanhen metsästämiseen suhtautuvat ikämiehet. Yli 65-vuotiaista miehistä näet peräti 91,8 prosenttia sanoo metsästykselle ”kyllä”.

Nuoret naiset ovat ikämiesten vastakohta. Vastanneista 18-30 -vuotiaista naisista 28,8 prosenttia ei sallisi metsästämistä eikä myönteisesti asiaan suhtautuviakaan ole kuin 48,9 prosenttia.

Alueelliset erot suhtautumisessa valkoposkihanhikannan verottamiseen ovat pienet. Länsi-Suomessa asuvista myönteisesti asiaan suhtautuu ”vain” 70,7 prosenttia, kun luku kaikkialla muualla on vähintään 73 tai enemmän.

Länsi-Suomessakaan vastustajia ei ollut suhteellisesti muuta maata enempää, vaan kannassaan empiviä oli enemmän - 16,3 prosenttia – kuin muualla.

Yllätys ei liene, että vihreiden keskuudessa valkoposkihanhien metsästyksen sallivia on vähiten – 50,5 prosenttia. Kauas jälkeen ei jää vasemmistoliitto, jota äänestävistä metsästyksen sallisi 51 prosenttia. Vihreistä 17,3 prosenttia ja vasemmistoliittolaisista 20,4 prosenttia empii kannassaan.

Puoluekannan perusteella sallivaisimpia valkoposkihanhien metsästykseen puolestaan ovat RKP:n kannattajat. Heistä 92,9 prosenttia suhtautuu asiaan myönteisesti. Heti perässä tulevat kokoomuksen ja keskustan kannattajat 89 ja 88,5 prosentin osuuksilla. SDP:n kannattajissa myötämielisiä on 76,8 prosenttia.

Eläkeläisiä ei valkoposkihanhien määrän vähentäminen huoleta, sillä 81,9 prosenttia sallii metsästyksen ja vain 9 prosenttia vastustaa sitä. Sallimus on korkea myös johtavassa asemassa olevien (79,4), yrittäjien ja viljelijöiden (79,6), alempien toimihenkilöiden (76,5) sekä työntekijöiden (70,5) piirissä.

Valkoposkihanhia arvioidaan olevan noin 500 000 aikuista lintua. Kannan on arvioitu jatkavan kasvuaan. Lajin uhanalaisuusluokitus on elinvoimainen.

Valkoposkihanhi on suojeltu koko sen esiintymisalueella. Sen metsästykseen vaaditaan maakohtainen poikkeama. Suomessa lintu on rauhoitettu luonnonsuojelulailla.

Virossa valkoposkihanhia on metsästetty vuodesta 2004 pelloilta syksyisin ja Ruotsissa valkoposkihanhia metsästetään viljelmien suojelemiseksi.

Kyselyssä haastateltiin 1 029 suomalaista juhannuksen alla. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa koko väestön kohdalla. Osaotosten tulokset ovat suuntaa antavia.

Lue lisää

Katso videolta, mitä keminmaalainen metsästäjä miettii nykyisestä hirvijahdista – aikaisemmin matka passipaikalle oli pitkä taival

Hallinto-oikeus hylkäsi Luonnonsuojeluliiton valituksen Pirkanmaalle myönnetyistä karhuluvista – valittajat pettyivät oikeuden tulkintaan

Viljelijöillä on keinot ja yhteisymmärrys valkoposkiongelman hoitoon – Varsinais-Suomen ely-keskukselta odotetaan tukea ratkaisulle

Valkoposkihanhien muutto etuajassa – keskiviikon jälkeen muuttosää ei suosi ja hanhet jäänevät Suomeen ruokailemaan