Koronatestiin on päästävä ilman lääkärin lähetettä ja testausta on kyettävä lisäämään, vaatii tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Koronatestiin on päästävä ilman lääkärin lähetettä ja testausta on kyettävä lisäämään, vaatii tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko

Saarikon mukaan testaus voitaisiin toteuttaa julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyönä
Sanne Katainen
Väestötestaamisen ydin olisi järkevää sijoittaa ulkomaan matkustamisen reiteille; satamiin ja lentokentille, joihin juuri nyt suurin uhka ja huoli kohdistuu, pohtii Annika Saarikko.

"Ehdotan merkittävää koronatestaamisen lisäystä Tanskan malliin. On toimittava nopeasti", kirjoittaa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) Facebook-päivityksessään.

Eri puolilta Suomea kuuluu huolestuttavia tietoja siitä, miten pitkät jonot koronatesteihin on - ja miten pitkään testin tulosta joutuu odottamaan.

"Nyt testaamiseen kokonaisuteen voi nyt kulua pahimmillaan viikon päivät. Testaamisen ja niiden tulosten odottamisella on myös inhimillinen hintansa."

Töistä, oppilaitoksista ja harrastuksista on nyt jäätävä pois pientenkin oireiden vuoksi. Tämä yhtälö kuitenkin johtaa siihen, että tuota pikaa työelämämme ja sen tuottavuus haavoittuu valtavien poissaolomäärien vuoksi, toteaa Saarikko.

Saarikko esittää, että lisätestaus ei tulisi terveydenhuollon rinnalle, vaan osaksi sitä. "Testiin ei tarvittaisi lääkärin lähetettä, eli oireettomat tai oireelliset sairastuneen lähipiirissä eivät kuormittaisi terveydenhuoltoa", kommentoi Saarikkoa esitystään MT:eelle.

Kuka tahansa voi hakeutua oma-aloitteisesti koronatestiin, vaikka olisi oireeton. Tämä auttaisi katkaisemaan tartuntaketjuja jo ennakolta, koska myös oireettomat voivat tartuttaa, hän perustelee.

Myös THL:n johto on ehdottanut (HS 1.8.2020) testaamisen vahvistamista rinnakkaisjärjestelmällä.

Saarikon mukaan tämä kaikki voitaisiin toteuttaa esimerkiksi julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyönä. Tulosten raportoinnissa testatulle teknologia voisi tulla avuksi, jokaisen oman Kanta-rekisterin kautta.

Väestötestaamisen ydin olisi järkevää sijoittaa ulkomaan matkustamisen reiteille; satamiin ja lentokentille, joihin juuri nyt suurin uhka ja huoli kohdistuu.

Lisäksi drive in -testipisteitä voitaisiin sijoittaa eri puolille, erityisesti tautialttiisiin väestökeskittymiin. Järjestökenttä voitaisiin kutsua mukaan talkoisiin yhteisen hyvän puolesta.

Lue lisää

Saarikko keskustan linjasta: Kaupungistuminen ei välttämättä ole jatkuva megatrendi – monipaikkaisuuden puolesta tarvitaan toimia

"Monet keskustalaiset laskevat Saarikon esiintymistaitojen varaan – henkilösuosiolle rakentuva kannatus voi osoittautua hötöksi", Seppo Kääriäinen pohtii

Mikko Alkiolla on henkilökohtainen syy olla kiinnostunut soteuudistuksesta: "Sairastuin vakavaan sydänlihastulehdukseen"

Mikko Alkio erosi keskustasta, kun puolue käänsi selkänsä Juha Sipilälle – "Tekeillä oleva soteuudistus olisi karmea virhe"