Yksityinen ala arvostelee sote-uudistuksen sisältöä ja aikataulua – "Otsallaankin näkee, että tämä on päinvastainen kuin Sipilän kauden yritys" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Yksityinen ala arvostelee sote-uudistuksen sisältöä ja aikataulua – "Otsallaankin näkee, että tämä on päinvastainen kuin Sipilän kauden yritys"

"Palvelut eivät parane, jonot eivät katoa, kustannukset karkaavat ja lähipalveluita karsitaan", Hali lataa.
Pekka Fali
Sote-uudistuksessa on nähty monta tuotantokautta ja tämänkin hallituksen esitystä uhkaavat aikapula ja perustuslaki, Hyvinvointiala Hali ennakoi.

Hallituksen sosiaali- ja terveysuudistus on menossa pieleen, arvioi yksityisiä hyvinvointiyrityksiä edustava Hyvinvointiala Hali.

"Otsallaankin näkee, että tämä on päinvastainen kuin Sipilän kaudella yritetty uudistus", toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas sanoo.

"Tässä uudistetaan vain rakenteita, mutta palvelut eivät parane, jonot eivät katoa, kustannukset karkaavat ja lähipalveluita karsitaan."

Rajakangasta huolestuttaa eriarvoistuminen: jos palvelut pakenevat keskuksiin, varakkaat hoidattavat itsensä työterveyshuollossa tai ottavat yksityisen vakuutuksen. Terveyserot eivät kapene, vaan levenevät.

Yksityiset tuottajat ja järjestöt ovat jäämässä palvelujen tuottamisesta sivuun ja laajat ulkoistukset ja kokonaisostot kielletään.

"Käytännössä ostot jäävät esimerkiksi palveluseteleihin, joita käytetään jonojen ja kiirepiikkien purkamiseen", sanoo Halin johtaja Eveliina Vigelius.

"Sote-uudistuksen tavoitteena on ollut 20 vuotta, että ihminen saa tarvitessaan palvelua, pääsee sinne julkisella kulkuneuvolla, että työvoimaa on riittävästi ja että kustannukset pysyvät joissakin rajoissa. Niin ei nyt käy", Rajakangas sanoo.

Halia huolettavat myös kiire ja perustuslaillisuus. Lausuntoaika päättyy 25. syyskuuta ja paketti viedään eduskuntaan joulukuussa. Rajakangas on huolissaan aikataulusta, jotta sadat lausunnot ehditään käydä huolellisesti läpi.

"Sotessa on varmasti painetta nytkähtää eteenpäin, mutta se ei saa tapahtua huonolla lainvalmistelulla."

Hali arvostelee myös sitä, ettei hallituksen esityksessä mainita potilasdirektiiviä tai hoitotakuuta, vaikka hallitusohjelmaan on kirjattu viikon hoitoonpääsyaika. Myös sote-esityksen perustuslaillisuus huolestuttaa.

Vigelius arvelee, ettei myöskään 0,7 hoitajan mitoitus tule toimimaan, jos hoitajia ja rahaa ei ole.

"Vanhuksia jätetään kotihoitoon, jolloin toissijaiset kustannukset kuten ambulanssikyydit kasvavat."

Lue lisää

Maakuntajohtajien enemmistö tukee hallituksen sote-mallia: ”Uudistus on hyvinvointivaltion turvaamisen näkökulmasta välttämätön"

Juha Rehula varoittaa keskustaa "sössimästä" tilaisuuttaan: "Ajassa olevien ilmiöiden pitäisi sataa suoraan keskustan laariin"

Maakuntauudistus voisi olla muutakin kuin sotea

Nuijankopautuksella sivukyläksi