Politiikka

Saarikko kannustaa öljylämmittäjiä vaihtamaan bioenergiaan – energiaremonttiin ovat saaneet tukea liki kaikki hakeneet

Kotien energiaremonttiin on vielä haettavissa rahaa myös tänä syksynä. Hakemusten käsittely on ruuhkautunut, mutta vain viisi prosenttia käsitellyistä hakemuksista on hylätty.
Lari Lievonen
Maalämpö on yksi energiaratkaisuista, joihin omakotitalon korkeampaa energiatukea voi saada. Sitäkin suositumpaa on hakemusten perusteella vaihto ilma-vesilämpöpumppuun.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko haluaa laajentaa pientaloasujien lämmitysremonttien tukea. Näin voitaisiin keskustan arvioiden mukaan saada kymmeniätuhansia koteja siirrettyä edullisempaan, kotimaiseen energiaan.

Saarikko toistaa elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) ehdotuksen, että EU:n Suomelle tulevista elvytysyrahoista siirrettäisiin tähän käyttöön yli sata miljoonaa euroa. Keskusten ehdotuksen mukaan tukimäärä pysyisi kiinteistöä kohden nykyisenä, sitä vain voitaisiin jakaa vielä useammille.

"Esimerkiksi maalämpö, puu, ilma-vesilämpöpumppu ja kaukolämpö ovat hyviä vaihtoehtoja eri olosuhteisiin", Saarikko kirjoittaa.

"Olennaista on, että eurot pysyvät Suomessa, päästöt laskevat ja asumisen kulut pienenevät. Ketään ei pidä pakottaa mylläämään kotinsa ratkaisuja, mutta tukea halukkaille on syytä olla tarjolla."

Ympäristöministeriö (YM) tiedotti maanantaina, että avustuspäätöksiä annettiin syys–lokakuussa noin 1 200 kotitaloudelle ja energiaremonttitukea oli haettu 5 200 kotiin. Vain 60 hakijaa eli viisi prosenttia käsitellyistä hakemuuksista on johtanut kielteiseen päätökseen.

Odotettua useampi on hakenut suurempaa, 4 000 euron avustusta, minkä vuoksi avustusta riittää ennalta arvioidun 10 000 hakijan sijaan todennäköisesti 7 000–8 000 pientalolle. Parisentuhatta tukihakemusta voidaan silti siis vielä ottaa Pirkanmaan elykeskukseen, joka käsittelee siis paitsi oman maakuntansa, myös muualta maasta tulevat hakemukset.

"Korkeammat avustussummat merkitsevät toisaalta suurempia investointikustannuksia, jolloin myös hankkeiden vaikutukset työllisyyteen ovat suuremmat"; YM:n tiedotteessa todetaan.

Hakemusten käsittely on hieman ruuhkautunut, vaikka niiden käsittelyyn on palkattu kaksi henkilöä lisää. Avustusta hakevien kannattaa siksi varautua jopa 4–6 kuukauden käsittelyaikaan.

Kiinteistö voi saada 4 000 euroa vaihtaessaan öljystä maalämpöön, kaukolämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muihin lämmitysmuotoihin kuten sähköön vaihtavat voivat saada 2 500 euroa.

Suosituin on ilma-vesilämpöpumppu ja toiseksi eniten hakemuksia on tullut maalämpöön.

Suomessa on yhä noin 150 000 pientaloa öljylämmityksessä.

Lue myös:

Tuki öljylämmityksestä luopumiseen tulee syyskuussa hakuun noin 10 000 pientalolle – "Tarvitaan vain kuitti todisteeksi investoinnista ja rahat rysähtävät tilille"

Kunnille suunnattu avustus öljylämmityksestä luopumiseen tuplattiin 15 miljoonaan euroon – valtio kuittaa 20–25 prosenttia remontin kustannuksista

Lue lisää

MTK:n Marttila papin kohukolumnista: "Tyrmistyttävä hyökkäys suomalaista kotieläintuotantoa ja tuottajia kohtaan"

Keskustan Saarikko: Metsänomistajia ei arvosteta tarpeeksi Suomessa

Annika Saarikko tuomitsee perussuomalaisten puheet aivopesusta kouluissa: ”Tässä maassa on fiksuja lapsia ja maailman parhaat opettajat”

Velkaterapiaa Suomen kansalle