Ympäristö

Kunnille suunnattu avustus öljylämmityksestä luopumiseen tuplattiin 15 miljoonaan euroon – valtio kuittaa 20–25 prosenttia remontin kustannuksista

Uuden tuettavan lämmitysjärjestelmän on käytettävä muuta kuin fossiilista polttoainetta.
Kari Salonen
Lämmitysremonttiavustuksella kiritetään öljykattiloiden vaihtamista uusiutuvaan energiaan kuntien omistamissa rakennuksissa.

Kunnille tarjotaan 5.10. alkaen uutta avustusta energiaremontteihin, joissa öljylämmitys vaihdetaan ilmastoystävällisempään lämmitysmuotoon.

Kuntien omistamille kiinteistöille suunnattu avustus kattaa 25 prosenttia lämmitysremontin kustannuksista, jos kunta on liittynyt vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimukseen. Muutoin avustus on 20 prosenttia.

Yhteensä kuntien energiaremonttiavustuksiin on varattu noin 15 miljoonaa euroa.

”Tuplasimme avustuksen määrän alun perin suunnitellusta, jotta kunnat investoisivat kestävämpään lämmitykseen myös nyt, kun koronakriisi on vetänyt niiden talouden tiukille. Toivon, että kunnat tarttuvat tähän kädenojennukseen rivakasti”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen tiedotteessa.

Uuden lämmitysjärjestelmän on käytettävä muuta kuin fossiilista polttoainetta. Avustettaviin kustannuksiin hyväksytään tavanomaiset lämmitysjärjestelmän muuttamisesta aiheutuvat suunnittelu-, purku-, kierrätys-, laite- ja asennuskustannukset.

Avustusta myönnetään vain kunnille ja kuntien omistamille liikelaitoksille.

Avustusta myönnetään takautuvasti 1.6.2020 alkaen syntyneisiin kustannuksiin. Avustusta ei myönnetä kustannuksiin, joihin on jo myönnetty jotain muuta tukea.

Avustuksen myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Täältä löytyy lisätietoa avustuksesta ja sen hakemisesta.

Hallitusohjelman tavoitteena on, että fossiilisen öljyn lämmityskäytöstä luovutaan 2030-luvun alkuun mennessä, ja että julkinen sektori näyttää esimerkkiä siirtymällä kestävämpään lämmitystapaan jo vuoteen 2024 mennessä.

Lue lisää

Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitettu tuki loppumassa suuren suosion vuoksi – ensi vuoden budjettiin ehdotettu lisämäärärahaa

Saarikko kannustaa öljylämmittäjiä vaihtamaan bioenergiaan – energiaremonttiin ovat saaneet tukea liki kaikki hakeneet

Käyttäkää järkeänne

Vetytalous on tulevaisuutta