Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Kehysriihi venymässä mahdollisesti viikonlopun yli –keskusta ja vihreät kiistelevät neuvottelujen viivyttämisestä

Kehysriihi on STT:n tietojen mukaan venymässä mahdollisesti yli viikonlopun.
Ohisalo kummeksui keskustan puheenjohtajan, tiede- ja kulttuuriministeri Saarikon heikolta vaikuttavaa neuvottelumandaattia ja puolueen haluttomuutta edetä neuvotteluissa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT:n tietojen mukaan hallituksen kehysriihineuvottelujen kokonaisuus ei vaikuta valmistuvan tänään. Hallituslähteistä kerrotaan, että päätökset voivat venyä maanantaihin.

Keskusta pitää iltakuudelta puoluehallituksen kokouksen. Lisäksi keskustalla on lauantaina ja sunnuntaina puoluevaltuuston kokous, joka saattaa vaikeuttaa viikonloppuna neuvottelemista.

STT:n tietojen mukaan keskustassa on kuitenkin valmiutta jatkaa neuvotteluja myös viikonloppuna, jos tarvetta on. Ratkaisua haetaan tosissaan jo tänään, lähteistä kerrotaan.

Myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on kuuden aikaan koolla. SDP ja vihreät ovat varautuneet pitämään illalla ryhmäkokouksen.

Keskustan ja vihreiden puheenjohtajien kipakka sanailu toi kipinöintiä harmaaseen ja koleaan perjantaiaamuun, kun hallituksen ministerit kokoontuivat kolmatta päivää jatkuviin kehysriihineuvotteluihin Helsingin Säätytaloon.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi poikkeuksellisen kirpeästi keskustan toimintaa saapuessaan neuvottelupaikalle.

Ohisalo kummeksui keskustan puheenjohtajan, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon heikolta vaikuttavaa neuvottelumandaattia ja puolueen haluttomuutta edetä neuvotteluissa.

Voisi olla helpompaa, jos olisi mandaattia keskustella ja jos olisi halua mennä eteenpäin, Ohisalo sanoi.

Ohisalo ihmetteli keskustalaisten kommentteja tiedotusvälineille kehysriihineuvottelujen hitaasta etenemisestä.

"Välillä on sellainen tunnelma, että tässä nyt pitkitetään asioita ja tehdään jotain näytelmää", Ohisalo sanoi.

"Me olemme yrittäneet keskittyä siihen, että asiat menisivät eteenpäin ja että Suomi keskellä kriisiä menisi eteenpäin. Olemme edelleen kuitenkin vakavassa tilanteessa", hän jatkoi.

"Tuntuu, että pöydälle tuodaan koko ajan uusia asioita ja tehdään asioista hieman vaikeampia."

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen ei perjantaina iltapäivällä MT:lle antamissaan kommentissa niellyt hallituskumppaneiden kritiikkiä, jonka mukaan keskusta hankaloittaa kehysriihineuvotteluita ja "iltalypsää" jatkuvasti uusilla asioilla neuvottelupöydässä.

Keskustan Annika Saarikko tyrmäsi myös oikopäätä Ohisalon arviot hänen neuvottelumandaattinsa heikkoudesta.

"Päinvastoin. Meillä on hyvin yhtenäinen käsitys keskustassa siitä, minkälaista lopputulosta me täältä odotamme. Se on sellainen lopputulos, jossa meillä kaikilla on yhteinen näky siitä, että valtion menot ja tulot tulevat tasapainoon ja että velaksi eläminen saadaan päättymään", Saarikko sanoi saapuessaan neuvotteluihin.

"Minulla on hyvin selkeä käsitys siitä, mikä on neuvottelujemme tavoite. Puolue on tässä hyvin yhtenäinen. Nyt kysymys on siitä, voidaanko tuo neuvottelutavoite saavuttaa", Saarikko jatkoi.

Saarikko myönsi, että keskustalla ja vihreillä on selviä linjaeroja kehysriihineuvotteluissa.

"Ei kenellekään ole yllätys, että vihreillä ja keskustalla on näkemyseroja siitä, millaista on kestävä ilmastopolitiikka, jonka kyydissä suomalaiset pysyvät mukana. Siitä tänään täällä muun muassa neuvotellaan."

Saarikon mukaan kehysriihineuvotteluissa on saatu sovittua yksittäisistä asioista, mutta "isot periaatteelliset kiistat" on edelleen ratkaisematta.

"Pöydällä on edelleen hyvin periaatteellisia asioita. En osaa sanoa saadaanko tänään valmista. Totta kai tosissaan neuvotellaan", Saarikko arvioi.

Kehysriihineuvottelut jatkuivat aamuyhdeksältä hallituspuolueiden johtoviisikon ja työryhmien työskentelyllä.

Neuvottelujen vaikeinta kokonaisuutta taloudesta ja työllisyydestä ratkottiin torstaina puheenjohtajien pöydässä. Muissa pöydissä edettiin muun muassa turpeeseen, verotukseen ja teollisuuden toimintaedellytyksiin liittyvissä kysymyksissä.

Keskiviikkona alkanut riihi oli alun perin tarkoitettu kaksipäiväiseksi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kehysriihineuvotteluissa on päästy hyvin eteenpäin taloutta ja työllisyyttä koskevissa neuvotteluissa.

Tunnelma riihessä on kiristynyt ja Sanna Marinin on ensimmäistä kertaa valittava puolensa – kaatuuko hallitus kiistaan velkaantumisesta?

Uutisen otsikko päivitetty kello 17:18.

Lue lisää

Työllisyys, talous ja turve hallituksen kehysriihen tiukimmat väännön kohteet – Kemin tehtaiden sulkeminen lisää painetta järkeviin työllistämistoimiin

Marin: Neuvottelut taloudesta ja työllisyydestä edenneet hyvin

Maria Ohisalo kitkeränä keskustan suuntaan – "Tässä tehdään jotain näytelmää"

"Kyse ei ole mistään iltalypsystä vaan valtion talouden hoidosta", Honkonen perustelee keskustan tiukkaa linjaa kehysriihineuvotteluissa