Politiikka

Tunnelma riihessä on kiristynyt ja Sanna Marinin on ensimmäistä kertaa valittava puolensa – kaatuuko hallitus kiistaan velkaantumisesta?

Turveyrittäjien tuen summista ei ole puhuttu, mutta tuki voi aikaistua tälle vuodelle. Hallituksen puoliväliriihi jatkun aamulla.
Valtioneuvosto
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ennakoi perjantaista pitkää päivää. Tavoite on saada puoliväliriihi valmiiksi perjantaina.

Valtion budjetin saaminen koronan jälkeen takaisin budjettiraamiin saattaa siirtyä vuodelle 2024 vuoden 2023 sijasta.

Velkaantuminen hiertää parhaillaan käynnissä olevassa hallituksen puoliväliriihessä, MT:n hallituslähteet kertovat.

Vasemmisto haluaa ottaa lisää velkaa tavoilla, joista ei ole aiemmin ollut puhetta. Keskusta on pyrkinyt hillitsemään velkaantumista ja pitänyt budjettikehykseen palaamista tärkeänä.

MT:n tietojen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) on ensimmäistä kertaa neuvottelutilanteessa, jossa hän joutuu valitsemaan puolensa.

Marin vastasi STT:lle aamulla, että taloudessa ja työllisyydessä on edetty hyvin. Hän ei täsmentänyt, mikä on vaikein keskeneräinen asia.

Neuvottelujen ilmapiiri on MT:n tietojen mukaan kiristynyt tiukemmaksi kuin ennen. Ratkaisu on löydyttävä, jotta hallitus voi jatkaa.

Lisäkuluja aiheuttavat ainakin työllisyystavoitteet ja teollisuuden sähköistämisen tukeminen.

Työttömyystyrvan porrastaminen on korvaantumassa uudistuksella, jossa työttömyysturvan piiriin pääsemiseksi tarvittavaa tulorajaa nostetaan.

Sähköistämisen tukea on vaatinut esimerkiksi metsäteollisuus. Sen avulla estetään hiilivuotoa ja edistetään teollisuuden sähköistämistä.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi aamulla Ylen mukaan neuvotteluiden portilla, että keskusta pitkittää neuvotteluita. Ohisalo oli turhautunut tilanteeseen.

Neuvottelut jatkuivat viime yönä noin yhteen viidessä työryhmässä. Niitä jatkettiin tänä aamuna yhdeksältä puolueiden johtajien kesken.

Kaksipäiväiseksi kaavaillut neuvottelut jatkuvat nyt kolmatta päivää. Marin arvioi aamulla perjantaista pitkää päivää.

Eilen yhdessä pöydässä käsiteltiin turvetta. MT:n tietojen mukaan turveyrittäjien korvaussummasta ei ole puhuttu.

Korvaus voi kuitenkin aikaistua ja tulla jo tämän vuoden lisäbudjetissa. Syynä on turpeen tavoitteita nopeampi lasku, johon nyt reagoidaan.

Esillä on ollut kymmenien miljoonien korvaussumma.

Asiasta ovat olleet vastakkain erityisesti keskusta ja vihreät. Vihreille rahallinen korvaus sopii, MT kertoi keskiviikkona.

Vihreille käyvät kaikki muut turvetyöryhmän ehdotukset, paitsi ne, jotka voidaan tulkita tueksi turpeenpolton jatkamiselle.

Lue myös:

Vihreät on valmis rahalliseen tukeen turvealan yrityksille – kehysriihen neuvottelut käynnistyivät, työllisyystoimet kipukohtana

Hallituksen kehysriihi keskeytyy iltapäivätunneiksi – aamulla neuvottelut olivat lukossa

Marin: Neuvottelut taloudesta ja työllisyydestä edenneet hyvin

Lue lisää

Jussi Halla-aho valmis porvarihallitukseen, mutta kiistää neuvottelut kulisseissa – Keskustalaisille uusi takinkääntö olisi kohtalokasta: "Puolue olisi riekaleina"

Pääministeri Sanna Marin kompromissista: "Ei tämä ole yhden puolueen määriteltävissä, vaan pitää aidosti tulla toisiansa vastaan"

Hallitus tarvitsee apua talouskasvusta

Hallitus alentaa varhaiskasvatusmaksuja, opintotukeen huoltajakorotus