Politiikka

Presidenttiparin kättelyyn saapui ensimmäisenä kenraali Jaakko Valtanen –  Presidentti Niinistö: Ympäristö ja ilmasto paljon suurempi asia kuin yhden illan kannanotto

Ympäristöteema näkyi niin ruuassa kuin asuissakin.
Puolustusvoimien entinen komentaja, kenraali Jaakko Valtanen ensimmäisenä vieraana kättelemässä presidentti Sauli Niinistöä ja Jenni Haukiota. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Presidentti Sauli Niinistön isännöimä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa alkoi iltaseitsemältä. Presidenttiparia saapui ensimmäisenä kättelemään 93-vuotias kenraali Jaakko Valtanen.

Valtanen on rannikkotykistön upseeri ja sotilas, joka toimi Puolustusvoimien komentajana vuosina 1983–1990. Hän on viimeinen komentajista, joka on osallistunut sotatoimiin.

Espoolainen Valtanen on aloittanut kättelyn myös kahtena edellisenä vuonna.

Juhlien teemana on tänä vuonna ympäristö. Kutsuvieraina on runsaasti ilmasto- ja ympäristötekoja tehneitä suomalaisia. Yhteensä vieraita on kutsuttu noin 1  700.

Ympäristöteema näkyi niin ruuassa kuin asuissakin. Presidentin puoliso Jenni Haukio edusti valkoisessa, suoralinjaisessa iltapuvussa, joka oli valmistettu koivuperäisestä ioncell-kuidusta. Kansanedustaja Susanna Kosken (kok.) hiuksissa oli puolestaan viljantähkistä tehty koriste.

Tv-katsojia hämmästytti se, että kättelyjonoon muodostui paikoin niin isoja aukkoja, että presidenttipari joutui odottamaan seuraavia käteltäviä. Poikkeuksellista juhlissa oli myös se, että aiemmista presidenteistä paikalla oli vain Tarja Halonen. Martti Ahtisaari jätti juhlat väliin selkäleikkauksesta toipumisen vuoksi. Myöskään Mauno Koiviston leski Tellervo Koivisto ei osallistunut juhliin.

Ympäristö ja ilmasto ovat paljon suurempia asioita kuin yhden illan kannanottoja, presidentti Sauli Niinistö sanoi toimittajille ennen itsenäisyyspäivän Linnan juhlien alkua.

Juhlien teemaksi on tänä vuonna valittu ympäristö.

Toivoisin, että ylipäätään tämä asiakokonaisuus tulee tätäkin kautta muistutettua. Siitä tässä ennemminkin on kysymys, Niinistö sanoi.

Kun Haukiolta kysyttiin lapsiperheenä elämisestä nykypäivän Suomessa, Haukio vastasi kysymyksen olevan henkilökohtainen.

Oikein hyvä on elää. Suomessa on hyvin järjestetty lapsiperheiden asema, Haukio sanoi.

Hän kertoi kuitenkin toivovansa, että asenteet ja ilmapiirit olisivat lapsiperheille kannustavampia.

Presidenttiparin alkuvuodesta syntynyt Aaro-poika vietti illan isovanhempien hoivissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Värejä, kimalletta ja kierrätyspukuja – myös Haukio pukeutui Linnassa jo aiemmin nähtyyn fuksianpunaiseen silkkiunelmaan

Linnan juhlia seurattiin aiempaa enemmän verkossa – tv-lähetyksillä yhteensä kolme miljoonaa katsojaa

"Juodaan itsenäisyyspäivänä malja itsepäisyydelle – kotimainen maitolitra on sen nektaria"