Politiikka

Kesko, Gasum, MTK ja Ilmatieteen laitos lobbaavat hallitusneuvotteluiden maatalousryhmää

Valtioneuvosto julkaisee listaa hallitusneuvotteluissa kuulluista asiantuntijoista nettisivuillaan.
Jaana Kankaanpää
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on käynyt kuultavana maatalousasioita käsittelevässä työryhmässä. Keskiviikkoaamuna Marttila tervehti Säätytalon edessä SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä.

Hallitusneuvotteluiden maatalousasioista neuvotteleva alaryhmä on kuullut tämän viikon aikana yhteensä kahtatoista eri taustoista tulevaa asiantuntijaa. Paikalla on käynyt kuultavana sekä ministeriöiden virkamiehiä että etujärjestöjen ja yritysmaailman edustajia.

Yrityksistä kuultavana ovat käyneet energiayhtiö Gasumin yhteiskuntasuhdepäällikkö Juha Ala-Huikku ja Keskon toimitusjohtaja Mikko Helander. Etujärjestöjen asiantuntijoita ovat olleet Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Ministeriöistä edustettuina ovat olleet ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö. Ympäristöministeriöstä kuultavana on käynyt ympäristöneuvos Tarja Haaranen, maa- ja metsätalousministeriöstä ruokaosaston johtaja Minna-Mari Kaila ja kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Tutkimusta edustavat neuvotteluiden asiantuntijoissa Ilmatieteen laitoksen yksikönpäällikkö, tutkimusprofessori Jari Liski, tutkijayhteisö e2:n tutkija Kaisa Karttunen ja professori Sakari Kuikka Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

Kuultavana on käynyt myös kiertotalouden avainalueen asiantuntija Hanna Mattila Sitrasta sekä edellisen hallituksen tilauksesta maataloustuotannon kannattavuuden parantamista selvittänyt entinen OP-ryhmän toimitusjohtaja Reijo Karhinen.

MTK on päässyt viime viikon aikana kuultavaksi myös kahteen muuhun hallitusneuvotteluiden työryhmään. Järjestön ympäristöjohtaja Liisa Pietola on käynyt Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi -ryhmässä ja verojohtaja Timo Sipilä veropolitiikka-alaryhmässä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pekan pyssystä: Viisikko ja Oodi ilolle

Maatalous saamassa lisärahaa 418 miljoonaa euroa

HS: Hallitusohjelma on paketissa, kertoo Antti Rinne