Kolumni

Korona vie kohta työn monilta

Korona on kanssamme nyt pitkään. Sen kanssa on opittava elämään. Kiristysten ohella tarvitaan myös vapauttavia toimia. Erityisesti, jos virus näyttää heikkenemisen merkkejä.

Kun hallitus kiistelee yhdestä tunnista ravintoloiden aukioloaikojen rajaamisessa, kansalaisten kannattaa olla huolissaan. Yksityiskohtia väheksymättä hallituksen ja kaikkien muidenkin vastuullisten toimijoiden kannattaisi nyt keskittyä muodostamaan yhteistä näkymää siitä, millä tavalla suomalainen hyvinvointi yhdessä pelastetaan. Niin paha tilanne nyt on.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on varauduttu jo näkymään, jossa työttömyys nousee jopa 15 prosenttiin. Hallituksen viralliseen arvioon talouden uudesta nousukäänteestä ensi vuonna uskoo yhä harvempi.

Työmarkkinajärjestöjen keskusteluissa tilannetta on verrattu sotavuosiin. Aivan tuulesta temmattu arvio tämä ei ole.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on asiassa paljon vartijana. Koko hallituksen ministereistä hänellä on realistisin tilannekuva siitä, minkälainen irtisanomisaalto maata uhkaa. Elinkeinoministeriössä myös aistitaan läheltä, kuinka keväällä yrityksille annettujen tukien tehoa alkaa loppua. Siellä myös nähdään, että tukemisen tie alkaa monin osin loppua.

Jos talous ei kasva, eikä näköpiirissä ole kysynnän elpymistä toimialalla, tukea on perusteetonta jatkaa, Valitettavasti näitä pysyviin ongelmiin ajautuneita yrityksiä ja toimialoja tulee lähikuukausina lisää.

Elinkeinoministeriössä pelätään konkurssiaaltoa, joka lamaannuttaisi lähikuukausina taloutta lisää. Kun koko vientimarkkina kituu kaikkialla koronan kourissa, isot yritykset joutuva sopeutumaan siihen. Kun kysyntää ei ole, kannattavuutta haetaan kustannusten vähentämisestä ja fuusioista.

Nämä merkitsevät isoja yksittäisiä yt-neuvotteluja, jotka nousevat helposti julkiseen keskusteluun. Vielä kavalampaa on se, että suurten yritysten tilausten väheneminen merkitsee isoa joukkoa irtisanomisia alihankintaketjuihin. Nämä eivät välttämättä saa huomiota, mutta kouraisevat pahasti monen perheen toimeentuloa ja myös valtion ja kuntien verotuloja.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on aivan oikeutetusti perännyt yrityksiltä yhteiskuntavastuuta. Ironista kyllä yritykset joutuvat kantamaan sitä sopeuttamalla toimintaansa selvitäkseen kuilun yli. Erityisesti isojen suomalaisten vientiyritysten selviytyminen olisi erityisen tärkeää ja ilman sopeutumistoimia ne eivät tästä selviä.

Katseet kohdistuvat taas kerran työmarkkinajärjestöihin. SAK, Akava, STTK ja EK ymmärtävät talouden kokonaiskuvan paremmin kuin ministereiden enemmistö. Niiden pitäisi pystyä pelastamaan talven aikana mahdollisimman moni työpaikka. Erityisesti luupin alle joutuu yrityksiä edustava EK. Mitä se pystyy tuomaan pöytään vastineeksi palkansaajien joustoille?

Hankalaan paikkaan joutuu myös tiukkoja koronatoimia ajanut peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Hän on ottanut korostetun vastuun ihmisten terveydestä. Samalla hänen pitäisi kantaa vastuuta siitä, että yhteiskunta pysyy muuten pystyssä.

Korona on kanssamme nyt pitkään. Sen kanssa on opittava elämään. Kiristysten ohella tarvitaan myös vapauttavia toimia. Erityisesti, jos virus näyttää heikkenemisen merkkejä.

Lue lisää

Yle uutiset: Maahan tulevien pakollisiin terveystarkastuksiin muutoksia Lapissa: kahden viikon takaisella koronarokotteella vapautuu testistä

Kasvua ilman keskittämistä

EK: Teollisuuden investoinnit tänä vuonna hurjassa nousussa

EK: Teollisuuden investoinnit kasvavat voimakkaasti tänä vuonna