Kolumni

Amerikan meiningissä on synkkä sointi

Myös Suomessa kannattaa pohtia tarkasti, miksi niin moni amerikkalainen edelleen luotti Trumpiin. Eivät he häntä äänestäneet huonon käytöksen vuoksi, vaan siitä huolimatta. Ainekset Amerikan meininkiin ovat löydettävissä myös meiltä.

Vaikka Joe Biden näyttäisi voittavan Yhdysvaltain presidentinvaalit, tulos on edelleen epäselvä. Asetelmasta on kuitenkin syytä jo nyt ottaa oppia. Erityisesti presidentti Donald Trumpin saama suosio yllätti taas.

Miksi avoimen huonosti käyttäytyvä, naisia, maahanmuuttajia ja kansainvälisiä yhteisöjä vähättelevä ja totuutta halunsa mukaan venyttävä liikemies voi olla näin suosittu?

On mahdollista, että itsekkyys ja oman edun kaiken edelle asettaminen on pidäkkeettömään kapitalismiin ja yksilönvapauden korostamiseen luottavassa liittovaltiossa eurooppalaista ajattelutapaa yleisempää.

Maan historia on orjuuden ja rotusorron leimaama. Yleisten ja yksityisten koulujen tasoerot ovat valtavat. Samoin erilaisten etnisten ryhmien yhteiskunnallinen asema poikkeaa huomattavasti toisistaan.

Varmaa tämänlaisen johtopäätöksen tekeminen ei kuitenkaan ole. Trumpin tavalla ajattelevia ihmisiä on myös Euroopassa ja meillä Suomessa.

Vaikka Yhdysvallat on menettänyt asemiaan kansainvälisen kaupan veturina, sen talouden dynamiikka tuottaa edelleen hyvinvointia sekä amerikkalaisille että muille. Lisäksi amerikkalainen tutkimus on monilla tieteenaloilla maailman ehdotonta kärkeä.

Läntisen maailman johtovaltioksi kahtiajakautunut ja kaunainen Yhdysvallat sopii aiempaa huonommin. Trumpin kannatuksesta päätellen lähes puolet kansasta ei pidä ilmastonmuutosta todellisena uhkana.

Myöskään kansainväliset sääntöihin perustuvat organisaatiot, jotka ovat Suomen tapaisille pienille ja viennistä riippuville valtioille elintärkeitä, eivät nauti Yhdysvalloissa kummoista tukea.

Trumpin aikana Yhdysvaltain kansainvälinen sotilasmahti rapautui. Maa vetäytyi monilta aiemmin strategisiksi katsomiltaan alueilta ja Yhdysvaltain luotettavuus Nato-kumppanina heikkeni. Nopeaa palautumista ei edes Bidenin myötä ole odotettavissa.

Yhdysvaltain jättämälle turvallisuustyhjiölle on täyttäjiä. Muun muassa Turkki, Iran, Venäjä ja Kiina seuraavat edelleen tarkoin, miten pystyisivät asemaansa vahvistamaan Yhdysvaltain heikkouden tilassa.

Euroopan unionille sisäpoliittisen kriisin kynnykselle ajautunut Yhdysvallat on aiempaa heikompi kumppani myös ihmisoikeuksien vahvistamisessa.

Joka tapauksessa EU:n on nyt vihdoin otettava turvallisuudesta huolehtiminen omiin käsiinsä. Sotilaallista apua ja turvatakuita ei Yhdysvalloista ole saatavissa pitkään aikaan siinä mitassa, mihin länsi Naton vahvana aikana ehti tottua.

Myös Suomessa kannattaa pohtia tarkasti, miksi niin moni amerikkalainen edelleen luotti Trumpiin. Eivät he häntä äänestäneet huonon käytöksen vuoksi, vaan siitä huolimatta.

Poliittisen eliitin on syytä kuunnella ja ennen kaikkea arvostaa myös niitä, joiden asioilla ei tunnu eliitille itselleen isoa merkitystä.

Muun muassa amerikkalaiset farmarit olivat vaaleissa vahvasti Trumpin takana. Hän oli ainoa, joka riittävän uskottavasti kertoi ottavansa maataloustuottajien ongelmat tosissaan ja arvostavansa heitä. Tämä kannattaisi muistaa meilläkin.

Maaseudulla asuville oman auton käyttö, yksityisen omaisuuden suoja, huoltovarmuus, valkoposkihanhien tuhot tai vaikkapa susien uhka ovat oikeita asioita.

Suomi ei ole USA, mutta ainekset Amerikan meininkiin ovat löydettävissä myös meiltä.

Lue lisää

Kiinan tulvissa kuollut jo yli 300, aineelliset vahingot noin 6,9 miljardia euroa

Kiina jyrää olympialaisissa: Jo 24 kultaa, Suomella yksi pronssimitali – sulkapallon naisten nelinpelin finaalissa Indonesia rökitti tänään Kiinan kaksikon

Yle uutiset: Venäjän maastopalojen savut kantautuvat Pohjois-Karjalaan – pelastuslaitokselle useita ilmoituksia savuhavainnoista

Kaksi Iranin sotalaivaa seilaa Itämerellä