Kolumni

Kaikkien aikojen jälkipyykki: Trumpista tehdään jättimäinen määrä paljastuksia, kun kostoa ei enää tarvitse pelätä

"Kirjoja julkaistaan, elokuvia ja tv-sarjoja tehdään. Poliittisen järjestelmän pimein kausi luo kirkkainta valoaan Hollywoodin kukkuloille."

Tänään – jos vallankumous suo – Yhdysvaltojen uusi presidentti Joe Biden vannoo virkavalansa Capitol-kukkulalla.

Jossakin syrjemmällä entinen presidentti Donald Trump pakkailee romujaan muuttokuormaan. Kannattaisi tehdä kunnon konmarit, sillä jonkin ajan kuluttua kaikki henkilökohtaiset tavarat pitää ehkä pystyä sovittamaan liittovaltion standardiselliin.

Yhdysvalloissa alkaa vallanvaihdoksen jälkeen kaikkien aikojen jälkipyykki. Trumpin ajasta tehdään paljastuksia liukuhihnalla, kun osallisten ei enää tarvitse pelätä ylimmän esimiehen kostoa ja omaakin tuomiota pitäisi jollain konstilla alentaa. Kirjoja julkaistaan, elokuvia ja tv-sarjoja tehdään. Poliittisen järjestelmän pimein kausi luo kirkkainta valoaan Hollywoodin kukkuloille.

Itse seurasin Yhdysvaltojen presidentinvaalia 1972 vaihto-oppilaana Texasissa. Silloin valittiin presidentiksi muuan Richard Nixon. Jo toisen kerran. Maanvyörymävoitolla. Vastaehdokas, demokraattien George McGovern ei voittanut edes kotiosavaltiossaan Etelä-Dakotassa.

Tuo vaali taisi olla ensimmäinen kerta, kun demokraatit hävisivät Texasissa. Jonnet ei ehkä muista, mutta etelävaltiot olivat noihin vuosiin asti solidisti demokraattien hallussa. Tämä kuriositeetti on hauska pitää mielessä, kun poliittinen kompassi on nyt keikahtanut nurin niskoin: republikaanit ovat etelän konservatiiveja, demokraatit itä- ja länsirannikon liberaaleja.

Aivan vaalien alla 1972 otsikoihin tihkui tietoja Watergate-murrosta. Nixonin likaisten temppujen osaston pojat tunkeutuivat demokraattien kampanjapäämajaan, mutta jäivät rysän päältä kiinni.

”Kaikki viittaa siihen, että presidentillä ei henkilökohtaisesti ollut mitään tekemistä asian kanssa”, yhteiskuntaopin opettajani Betty Jones kirjoitti tutkielmaani, jonka olin tehnyt vaaleista.

Mrs. Jones oli republikaani, josta tuli myöhemmin jopa kaupungin pormestari.

Mrs. Jones oli myös väärässä. Nixon vajosi hikoilevaa ylähuultaan myöten Watergate-suohon ja joutui lopulta eroamaan kesken toisen kautensa, kun virkarikossyyte uhkasi.

Nixonin pelasti seuraajaksi noussut varapresidentti Gerald Ford, joka armahti entisen esimiehensä juridisilta seurauksilta.

Trumpin kädessä on huonommat kortit. Seuraaja tulee toisesta leiristä, eikä siellä etsitä armon avaimia vaan karheaa köyttä.

Watergaten jälkeen parikin Yhdysvaltain presidenttiä (Ford ja Ronald Reagan) on yritetty murhata, mutta siitäkin järjestelmä selvisi.

Nyt on edessä aivan ennennäkemätön testi. Peukut pystyyn!

Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Poliittisen järjestelmän pimein kausi luo kirkkainta valoaan Hollywoodin kukkuloille.

Lue lisää

"Ikävöittekö minua?" kysyi ex-presidentti Donald Trump – esiintyi ensimmäistä kertaa virkakautensa jälkeen

Hiljaiselo lakkaa: Trump palaa viikonvaihteessa parrasvaloihin puhumaan konservatiivijoukoille

New Yorkin syyttäjät saivat vihdoin Trumpin verotiedot

Yhdysvalloissa vahvistettu yli puoli miljoonaa koronakuolemaa – Biden muistutti ihmisiä rokotuksista