Kolumni

Ongelmat pöytään – kähmintä rikkoo aina

"Tapausten taivastelu, lynkkaaminen tai vähättely ja vaikeneminen ovat yhtä lailla vääriä väyliä."

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seksuaalista tai seksuaalissävytteistä lähestymistä on varmasti ollut aina.

Jouduin itse murrosiässä muutaman vuoden sisällä kolme kertaa ahdistelluksi. Kaikista selvisin onnekseni lääppimisellä ja kähminnällä. Kaikki seksuaalisesta häirinnästä kertovat tapaukset tuovat ne mieleeni. Palaan hetkeksi siihen ahdistuksen ja voimattomuuden tunteeseen.

Ilmiö ei ole valitettavasti kadonnut. Tuore Pelastakaa Lapset ry:n selvitys osoittaa, että jopa 9–12-vuotiaat törmäävät sosiaalisessa mediassa seksuaalisiin kommentteihin omista kuvistaan.

Viime viikkoina on uutisoitu lapsiin kohdistuneesta ahdistelusta hevostalleilla. Ne eivät ole ainoat urheilu- ja harrastusympäristöt, jossa nuoret ovat joutuneet häirityiksi. Mutta se, että ongelmaa on muillakin, ei oikeuta asiaa.

Hevosväen on nyt syytä puhua aiheesta asiallisesti. Ongelma on muhinut pinnan alla, eivätkä alan oman lehden, Hevosurheilun, tärkeät yritykset viime vuosina ole tarpeeksi herättäneet asiaan.

Nyt likainen julkisuus on vaarassa viedä pohjan kaikelta arvokkaalta hevosen kanssa harrastamiselta.

Toisaalta Suomen Ratsastajainliitto SRL on tehnyt urheilujärjestöjen etunenässä työtä häirinnän nollatoleranssin kanssa. Myös Suomen Hippos laatii nyt vastuullisuusohjelmaa. Molemmat ovat mukana Väestöliiton ja urheilujärjestöjen #etoleyksin-kampanjassa.

Nämä ovat kaikki oikeita asioita. Ainoa keino muuttaa tapoja on tehdä likaiset tai jopa laittomat tavat näkyviksi. Tapausten taivastelu, lynkkaaminen tai toisaalta vähättely ja vaikeneminen ovat yhtä lailla vääriä väyliä.

Vaikka some tuo keinoja nostaa häirintää esiin, seksuaalisuutta ylikorostava viihdemaailma altistaa yhä nuoremmat sterotyyppisille, epäaidoille roolimalleille. Urheilussa paineita lisää herkästi vaatimus tietynlaisesta ihannevartalosta.

Jos valmentaja, huoltaja tai muu omassa lajissa arvostettu henkilö kytkee yhteistyön ulkonäön kehumiseen ja painostaa seksuaalisilla viesteillä, ollaan liian pitkällä.

Lapsille ja nuorille pitää siis uskaltaa puhua vaaroista. Suojeleminen pumpuliin ei riskejä poista, eikä mikään valvonta ulotu joka tilanteeseen.

 

Kaiken perustana on lasten ja nuorten ehdoton oikeus turvalliseen harrastusympäristöön, jossa seksuaalista tai muutakaan persoonaan käyvää häirintää ei tapahdu. Vastuu on meidän kaikkien aikuisten – yhdessä.

Katsotaan siis peiliin, mitä itse kukin voi tehdä näiden tilanteiden ehkäisemiseksi. Kerronko lasten ja nuorten kuullen kaksimielisiä vitsejä ja viljelenkö kommentteja toisten ulkonäöstä?

Kelpaako lapsi aidosti sellaisena kuin hän on? Voiko hän luottaa ympärillään olevien täysikäisten tukeen ja arvostelukykyyn?

Kähmintä, oli se fyysistä tai sanallista, rikkoo aina aikuisenkin mieltä, saati nuoren. Jatkuvammalla seksuaalisella hyväksikäytöllä on vuosien, ehkä loppuiän seuraukset.

Epämiellyttävät kokemukset – pienet ja isommat – pitää päästä purkamaan ohjatusti pois kuormittamasta mieltä. Ahdistelun kohteeksi joutuneiden on saatava tukea. He ovat olleet uhreja, eivät syypäitä tapahtumiin.

Epäillyt rikokset tulee saattaa esiin. Niiden tutkiminen ja tuomitseminen on poliisin ja oikeuslaitoksen tehtävä. Jos näet jotain, mikä herättää huolesi, mutta et pysty tai osaa tarttua tilanteeseen paikan päällä, ilmoituksen voi tehdä myös nimettömänä jälkikäteen. Katso siihen väylät artikkelista: Tue lasta kertomaan seksuaalisesta häirinnästä

 

Lisää aiheesta:

Tunnettu ravivalmentaja vankilaan neljäksi ja puoleksi vuodeksi – lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö

Suomen Hippos poisti lisenssin kahdelta henkilöltä – Propulsionin suoritukset Suomessa hylättiin

Naantalilaisen hevostallin pariskunta vapautettu tutkintavankeudesta – mies asetettiin tehostettuun matkustuskieltoon

Lue lisää

Tue lasta kertomaan seksuaalisesta häirinnästä – lapsen on tärkeä kuulla, että "on hyvä, kun hän kertoi asiasta ja että kyseessä on rikos"

Tunnettu ravivalmentaja vankilaan neljäksi ja puoleksi vuodeksi – lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö

IS ja HU: Pitkään alalla toimineelle ravimiehelle syyte lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Lapsia Instagramissa saalistanut mies tuomittiin vankeuteen yhteensä 36:sta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä