Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle - Kommentit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kommentit

Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle

Hallituksen lisätalousarvioesitys löi ällikällä kaikki kuulijat. 5,5 miljardia euroa tarkoittaa 18,8 miljardia euroa lisää velkaa. Tänään ei kuitenkaan haluttu keskustella siitä, miten ja milloin tuo raha maksetaan takaisin. Rahaa jaetaan niin isolla kauhalla, että painokoneiden käyttöönottoa pitää jo harkita.

Marinin hallitus kiitteleekin edeltäjiä tiukasta budjetinpidosta valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) suulla. Nyt riittää luottoa. Kiitos Sipilä ja kumppanit.

Mitä sitten kestävän elvytyksen nimellä kutsutun pitkän jakolistan keskeltä voi löytää? Vaikka polkupyöräily ja lasten harrastusten tukeminen ovat tärkeitä asioita ja lähiluontoon tutustumisen edellytyksiä halutaan parantaa komeasti 13 miljoonalla eurolla, maaseudun elinkeinojen kannalta illan kiintoisaksi uutiseksi nousi 200 miljoonaa euroa Kemin biotuotetehtaan infran rakentamiseen.

Koronakriisi on siis pakottanut hallituskumppanit ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja nielemään pinnan alla porisseet tunteet kiistellystä biotuotetehtaasta. Vaikka biotuotetehdas maistuisi vihreille kuin puiseva pihvi, nyt se on nielty.

Kiinnostavaa on seurata tiivistääkö yhteinen jakopolitiikka erimieliseksi huhutun hallituksen rivistöjä jatkossa. Ainakin biotalouspolitiikkaa ollaan selvästi viemässä eteenpäin, vaikka 70 miljoonaa euroa Makeraan ei taida MTK:lle riittää – toiveena kun oli 200.

Ihan vielä biotuotetehdasta ei kuitenkaan ole valmiiksi taputeltu. Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta odotetaan ympäristölupapäätöstä vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen Metsä Groupin investointipäätös on yrityksen omaa päätöstä vaille valmis.

Lue lisää

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen laskee: "Koronakriisin lasku on 133 euroa vuodessa"

Matti Vanhanen huolestui koronakriisin alkuvaiheessa mökkiläisiä kohtaan rakennetusta vastakkainasettelusta: "Hyvin varustellut mökit ovat kansalaisten turvapaikka"

Ulkoministeriö kertoo koronatilanteen pahenevan Ukrainassa – tilanne voi vaikuttaa kausityövoiman saatavuuteen Suomessa

Ruotsin peli johti paitsioon