Korona-ajan mukanaan tuoma remontti-into toi ikävän lieveilmiön: koteihin on kaupattu väärin mitoitettuja tai sopimattomia sähköjärjestelmiä – asiantuntija kertoo keinot, joilla voi välttyä mielipahalta - Rakentaminen - Maaseudun Tulevaisuus
Rakentaminen

Korona-ajan mukanaan tuoma remontti-into toi ikävän lieveilmiön: koteihin on kaupattu väärin mitoitettuja tai sopimattomia sähköjärjestelmiä – asiantuntija kertoo keinot, joilla voi välttyä mielipahalta

Jos kotiovella kolkuttaa kiertävä kotimyyjä, joka tarjoaa remontteja tai aurinkopaneeleita suoramyyntinä, kauppoja kannattaa harkita huolellisesti.
Tero Pajukallio
Motivan mukaan ongelmia on havaittu erityisesti aurinkosähköjärjestelmien myynnissä.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy varoittaa korona-ajan remontti-innon mukanaan tuomasta lieveilmiöstä. Motivan saamien yhteydenottojen mukaan moniin koteihin on kaupattu joko ylimitoitettuja tai jopa täysin sinne soveltumattomia sähköjärjestelmiä. Motivan mukaan ongelmia on ollut erityisesti aurinkosähkön kotimyynnissä.

Mielipahan lisäksi soveltumaton ostos aiheuttaa turhaa rahanmenoa, koska kyseessä on tuhansien eurojen investointi.

Motivasta muistutetaan, että jos kotiovella kolkuttaa kiertävä kotimyyjä, joka tarjoaa remontteja tai aurinkopaneeleita suoramyyntinä, kaupat kannattaa tehdä vasta huolellisen perehtymisen ja harkinta-ajan jälkeen.

"Riskin paikkoja on paljon ja usein liika kiire kaupanteossa kostautuu. Talon teknisten järjestelmien uudistus ja remontit edellyttävät hyvää lähtötilanteen ja soveltuvuuden selvittämistä. Kuluttajan edun mukaista on pyytää useampia tarjouksia ja vertailla hinnan lisäksi laitteiden takuita ja huollettavuutta sekä yritysten taustoja", Motivan asiantuntija Teemu Kettunen kehottaa tiedotteessa.

Pelkästään kotitalouslaitteiden sähkönkulutusta varten verkkoon kytkettävä aurinkosähköjärjestelmä on Motivan mukaan turhan järeä. Sen sijaan sähköllä tai lämpöpumpulla lämpiävässä omakotitalossa omalla pientuotannolla voi kannattavasti korvata noin viidenneksen sähkön vuosikulutuksesta.

"Soveltuvuus tutkitaan tarkoista tunti- ja päiväkohtaisista kulutustiedoista. Näitä tietoja ei ole muualla kuin sähköyhtiössä ja tietoihin pääsee käsiksi vain sähkösopimuksen solmija eli asiakas itse. Jos myyjä tekee mitoituksen vaillinaisilla tiedoilla, se tuskin perustuu faktoihin", Motivan asiantuntija Milja Aarni pohtii.

Lue lisää

Aurinkovoima on moninkertaistunut muutamassa vuodessa – maatilat isossa osassa

Kodin keväthuolto kannattaa myös energiansäästön näkökulmasta – näillä keinoilla voit säästää energiaa ja myös lompakkosi kiittää

Fortumin omistama vesivoima olisi pitänyt takavarikoida, huolehtii sähkömarkkinoiden entinen selvitysmies Matti Purasjoki: "Joku yhtenä päivänä tulee ja ostaa sen pois"

Ethän mokaa lamppujen kierrätyksessä? Energiansäästö-, loisteputki- ja led- lamput eivät todellakaan kuulu sekajätteeseen