Uutiset

Taru Silaste on nähnyt raviurheilun monelta kantilta

Markku Niemisen opeilla pärjää hyvin Halmstadissa, jossa työ Lähdekorpien hevosten kanssa on itsenäistä mutta samalla tehdään yhteistyötä Untersteinerien kanssa.
Taru Silasteen albumi
Taru Silaste työskentelee muun muassa Arnie Expressin ja Bastianin kanssa Halmstadissa.

Taru Silasteen ura hevosenhoitajana ei ole ehkä ihan siitä tavallisimmasta päästä. Iisalmesta kotoisin oleva Taru kouluttautui kulttuurituottajaksi Mikkelin ammattikorkeakoulussa, ja opintojen aikana hän työskenteli sekä Mikkelin raviradalla, että Antti Peltolan etäpelipisteessä Bubblesissa.

”Olin valmistumiseni jälkeen ensin nuorisovastaavan äitiysloman sijaisena, ja yhden kesän tein koulutustani vastaavia töitä kesäteatterin parissa Iisalmessa. Iisalmessa vietetyn kesän aikana vahvistui tunne tehdä töitä kokopäiväisesti hevosten parissa. Pääsinkin töihin Niemisen Markulle, jossa viihdyin tosi hyvin vajaan kolmen vuoden ajan", hän kertoo.

"Jollakin tapaa Niemisellä ollessa alitajunnassa kummitteli ajatus, että jos on käynyt ammattikorkeakoulun, olisi kyllä syytä pyrkiä tekemään siistejä sisähommia. Kun Hippoksessa aukesi kilpailuosastolla paikka niin tunsin lähes velvollisuudeksi hakea paikkaa”, hän jatkaa.

”Vuoden verran ehdin olla Hippoksessa jälkimmäisellä kerralla. Vaikka viihdyin ihan hyvin työssäni, oli minulla kuitenkin koko ajan kaipuu käytännön raviurheilun pariin. Viime vuoden lopulla huomasin Lähdekorven perheen työpaikkailmoituksen. Asiat menivät kohtuullisen nopeasti, ja helmikuun alusta lähtien olen ollut heillä hevosten hoitajana", hän kertaa viime vaiheita.

Markku Nieminen on Taru Silasteen arvion mukaan todennäköisesti paras työnantaja suomalaisten ravivalmentajien joukossa.

"Toiminta on todella hyvin organisoitua, ja työntekijät ovat rautaisia ammattilaisia. Työpaikkani sijaitsi Teivossa, eikä Markku ollut siellä itse päivittäin. Kun siinä sai työnantajalta vastuuta, halusi luonnollisesti osoittaa olevansa annetun vastuun arvoinen. Niemiseltä saaduilla opeilla pärjää kyllä pitkälle missä tahansa ravitallilla”, kehuu Taru todeten, että hän on myös todella tyytyväinen nykyiseen työnkuvaansa.

”Eläinlääkärinä toimiva Hanna Lähdekorpi on nykyään Lähdekorven perheen hevosten vastuuvalmentaja, mutta Karilla on kuitenkin sormensa pelissään Ruotsissakin olevissa hevosissa. Minun kahdeksasta hoitohevosistani lähes kaikki ovat Karin omistamia."

Hanna laatii valmennettaville valmennuslistat, joiden mukaan Silaste saa melko vapaasti päättää, kuinka hän ajaa harjoitteet.

"Vaikka olenkin ainoa työntekijä Lähdekorven palkkalistoilla, ei minun tarvitse olla täällä yksin. Sekä Peter että Johan Untersteinerin hevosia valmentautuu täällä, ja voin ajaa halutessani porukassa heidän kanssaan. Tällainen systeemi sopii minulle, joka on tietyllä tapaa vähän yksinäinen susi”, naurahtaa Taru kertoessaan arjestaan Hästgårdenin tilalla Holmissa.

Halmstadissa Taru Silaste kiertää paljon raveissa hevosten kanssa, minkä hän tiesikin etukäteen. Suurin ero Niemisellä työskentelyyn on, että hänen hoitohevosensa ovat periaatteessa valmiita kilpahevosia, kun Niemisellä lähes kaikki hevoset olivat tulleet talliin varsoina.

"Nuorten hevosten valmennus on luonnollisesti vähän erilaista kuin vanhojen starttihevosten. Ei näitä vanhempia starttihevosia valmenneta lähellekään niin paljon kuin nuoria”, vertaa Taru.

"On myös asennoiduttava hevosenhoitajana, että nämä minun nykyiset passihevoseni ovat kaupan koko ajan, kuten Lähdekorven hevoset tapaavat olla. Niemisellä oli vähän erilainen konsepti, sillä hevosenhoitajana tiesi, että vuotiailla varsoilla on tarkoitus ajaa kilpaa useampi vuosi ja työ oli tietyllä tapaa pitkäjänteisempää."

"Mutta on mielenkiintoista nähdä raviurheilua monelta eri kantilta ja aina oppii jotakin uutta."

Taru Silaste näkee erot suomalaisen ja ruotsalaisen raviurheilun välillä paljolti samoin kuin aiemmat kaksi ammattilaista Minna Vanhala ja Sanna Kumanto.

”Kyllähän täällä Ruotsissa näkee, että raviradoilla on erilaiset resurssit käytössään kuin Suomessa. Vierastallit kaikille, ei tarvitse kesäaikaan miettiä, voiko hevosella ajaa ilman kenkiä radan puolesta ja muutenkin asiat toimivat hyvin täällä näin hevosenhoitajan näkökulmasta."

"Eroa on myös ajankäytössä, sillä ainakin meillä lähdetään raveihin aikaisemmin, lämmitetään aiemmin ja lähtöjen välit ovat vähän pitemmät niin täällä raveissa oli tuntuu jollakin tapaa stressittömämmälle kuin Suomessa,” vertailee Taru suomalaisen ja ruotsalaisen ravikulttuurin eroja.

Suuremmat valmennuskeskukset auttavat valmentajia keskittymään olennaiseen.

Olosuhteet Hästgårdenin tilalla, jossa Kari Lähdekorpi aikoinaan valmensi hevosia menestyksekkäästi liki 20 vuoden ajan, ovat huippuluokkaa.

”Valmennusolosuhteista hevosten menestys ei jää ainakaan kiinni”, painottaa Taru Silaste.

”Toki jos vertaa Suomeen, niin meillä on täällä kokopäiväinen ratamestari, ja näin ollen valmentajat voivat keskittyä täysipainoisesti valmentamaan hevosia, eikä tarvitse laittaa aikaa ja jaksamista valmennuspaikkojen hoitoon."

Silaste kaipaisi samanlaisia valmennuskeskuksia Suomeenkin, sillä aloittelevan nuoren valmentajan olisi helpompi kokeilla siipiensä kantavuutta ensin vuokratiloissa ennen kuin investoi omaan paikkaan.

"Mutta eihän tällaisten paikkojen rakentaminen ilmaista ole, ja kyllähän ruotsalaisessa raviurheilussa raha liikkuu vieläkin eri tavalla kuin Suomessa”, pohtii Taru realistisesti.

Mitä seuraavaksi?

”Viihdyn täällä oikein hyvin, ja sanon kuten aiemmatkin haasteltavat, että on tosi avartavaa työskennellä ulkomailla. Mennään päivä kerrallaan. Tällä hetkellä ei ole muita suunnitelmia kuin jatkaa työskentelyä täällä. Kun hevosetkin ovat menestyneet mukavasti, joten mikäs täällä ollessa", Taru Silaste valottaa.

"Aika saa näyttää, mihin tästä seuraavaksi suunnataan. Jatkanko hevosenhoitajana vai olisiko taas aika kokeilla toimistohommia? Tapahtumien järjestäminen kiinnostaa minua, ja sain olla useampana kesänä olla mukana järjestämässä St Michel -raveja. Oli todella kiintoisaa nähdä ravitapahtuma järjestäjän kantilta."

Hän pohtii myös, että Ruotsissa raviradan hallinnossa työskentelyäkin voisi kokeilla.

"Tosin ruotsin kielen taidon pitää karttua vielä vähäsen, ennen kuin uskaltaa sellaisista töistä haaveilla. Ymmärrän ihan hyvin ruotsia, mutta pitäisi uskaltaa alkaa käyttää kieltä arjessa enemmän, jotta kielitaito kehittyisi", hän sanoo jatkaen hieman ironisesti.

"Pilkka osuu tässä kohtaa kylläkin omaan nilkkaan, sillä aiemmin vinoilin nuoremmalle sisarelleni Tiinalle, joka on ollut Ruotsissa jo useamman vuoden hevosenhoitajana, että miksei ruotsin kieli ole tarttunut paremmin häneen. Ja tässä sitä ollaan ihan samassa tilanteessa itse."

Lue aiemmat MT Ravinetin kesäsarjan jutut suomalaisista hevosammattilaisista Ruotsista:

Puoli vuotta on venähtänyt jo kohta seitsemäksi – "tunnen olevani lähes etuoikeutettu"

Sanna Kumanto matkasi Kentuckyn kautta Borlängeen

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

”Kesä painetaan täysillä töitä. Talvella Floridassa on aikaa vetää hieman henkeä" – Heidi Torsti lähti heti koulusta päästyään Amerikkaan töihin

Attention OP debytoi Sauli Lähdeniemeltä – voitokkaat Junjori ja Avot palailemassa starttiin

Opas talliyrittäjille: "Hyvinvoivat työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä ja työpaikkaansa"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video