Uutiset

Oona Halme nousi Ponikuninkuusravien ykkösnimeksi – katso sunnuntain lähdöt nyt koosteesta

Teknisten murheiden vaivaama MT26-kanavan lähetys on saatu lopulta koostettua linkiksi, josta sunnuntain ponilähdöt näkyvät oikeassa järjestyksessä.
Suomen Hippos / Maisa Hyttinen
Smedens Max Speed on uudempi nimi ponilähtöjen kärjessä. Ponikuningasta ohjasti Otto Saarinen ja sitä valmentaa sen osaomistaja Henriikka Rantanen.

MT:n tarjoama Ponikuninkuusravien tv-lähetys antennitalouksiin lähti käyntiin heikosti teknisten virheiden vuoksi. Nyt lähetys on saatu leikattua uudelleen ja koostelinkki löytyy tämän uutisen lopusta.

Yksipäiväisinä ajettua poniurheilijoiden suurkilpailua hallitsi orimattilalainen Oona Halme. Hän ohjasti ponikuningattareksi veljesten Mats ja Emil Havulehdon Pomona II:n ja poniruhtinattareksi oman valmennettavansa Odd Mollyn.

Odd Mollyn omistaa Maria Taipale, jolta Halme on vuokrannut ponin kilpailuoikeuden yhdessä isänsä Teemu Okkolinin kanssa.

Ponikuninkaan tittelin vei asikkalalaisen Otto Saarisen ohjastama Smedens Max Speed, jota valmentaa Henriikka Rantanen Janakkalasta. Hän myös omistaa ponin äitinsä Helena Halisen kanssa.

Poniruhtinaaksi kruunattiin mikkeliläisen Maria Kiukkaan ohjastama ja hänen Julia -sisarensa valmentama Ekstrands Bärgarn, jonka omistaa Saana Tuuri.

”Tiesin, että molempien voitto olisi hyvänä päivänä mahdollista, mutta kaiken piti osua kohdalleen. Vaatii paljon, että kaikki menee kuin elokuvissa”, kuvasi Oona Halme Suomen Hippoksen tiedotteessa.

Molemmat ponit lähtivät reippaalta takamatkalta haastajiinsa nähden.

”Nämä olivat minulle viimeiset Ponikuninkuusravit, ja paremmin ei olisi voinut loppua. Koko päivä on ollut aikamoista tunteiden vuoristorataa”, 17-vuotias orimattilalainen totesi.

Historiaa tilanteeseen toi myös se, että kutakuinkin kaiken urallaan voittanut 17-vuotias Pomona II, jota valmentaa Mats Havulehto, jättää sääntöjen ikäpykälän vuoksi radat tänä syksynä.

”Laukka tuli ja siinä meni monta metriä. Poni tuli kuitenkin viimeiset 800 metriä tosi kovaa ja otti kärkeä kiinni. Siinä laskettiin kyllä kymmenyksiä”, kertoi jälkimmäisen matkan tiukkoja asetelmia poniruhtinaan kärryiltä Maria Kiukas.

”On kyllä tosi hyvä fiilis, tässä kilpailussa oli mukana 16 tasaisen kovaa ponia.”

Uutta verta voittoseremonioihin saatiin siis ponikuninkaan puolella.

”Poni oli pikkuisen parempi ja rennompi toiseen osalähtöön. Tämä on minulle ensimmäinen ponikuninkuus, ja fiilis on erittäin hyvä”, kommentoi 15-vuotias ohjastaja Otto Saarinen.

Sunnuntain ponilähtöjen tulokset

Lue myös:

Julia Kiukas viikon vieraana: ”Kun tallihommat ärsyttävät, niin mietin, että vaihdan hevoset golfmailoihin”

Ilona Rekilä on jo kokenut raviradoilla — ”Tärkeintä radalla on saada poni hyvin liikkeelle”

Viidestoista kasvatuskevät on Vuoden B-ponikasvattajalle elämää täynnä – koronakaan ei jarruta motivaatiota

Ponikuninkuusravit

  • A-kategorian ponit kilpailevat ponikuninkuus- ja kuningatartitteleistä ja B-kategorian ponit ruhtinas- ja ruhtinatartitteleistä.
  • Kokonaiskilpailun paremmuus ratkeaa ponien kahdella osamatkalla saavuttamien kokonaisaikojen perusteella.
  • A-kategoria: säkäkorkeus enintään 107 cm, shetlanninponit.
  • B-kategoria: säkäkorkeus 107,1-130 cm, muut puhdasrotuiset ponit ja yli 107 cm korkeat shetlanninponit.
  • A-kategorian ponilähdöissä voi ohjastaa 10-vuotias ohjastaja sen vuoden loppuun asti, kun hän täyttää 17 vuotta.
  • B-kategoriassa ohjastajan alaikäraja on 12 vuotta ja yläikäraja 30 vuotta.
  • Kilpailun järjestää vuosittain Suomen Hippos vaihtuvan raviradan kanssa.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Julia Kiukas satsaa raviurheiluun sekä raviurheilun nuorisotoimintaan

B-ponien tulevaisuus huolestuttaa poniraviaktiiveja – kilpailevien ponien määrä tippunut viidenneksellä

Oona Halme lähtee Ruotsiin miljoonajahtiin: "Voittoa on vaikea luvata, mutta onhan se mukava päästä ajamaan kilpaa tämän tasoisella hevosella Ruotsin debyytissä"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle