Uutiset

Laukkaprosentti 84 – Vermon sankari Suloviiman saloja ratkotaan Ameriikantiellä

Äärimmäisen epävarma Suloviima etsii ravisäveltä ja uutta suuntaa uralleen Ylä-Savosta Timo P. Niskasen luota.
Anu Leppänen
Ravi on maistunut ja kiri on puhunut. Suloviima matkalla kohti yhtä uransa kuudesta voitosta Joensuussa kesällä 2017 ohjastajanaan Jukka Torvinen.

Suloviima on vahva ja vauhdikas mutta myös altis laukkaamaan. Täyden voltin parhaimmillaan 26,8-lukemiin paahtaneen voimanpesän laukkaprosentti on uran varrelta peräti 84.

 

Viime kaudella Suloviima ravasi koko matkan kahdessa kisassaan. Molemmilla yrityksillä lopputuloksena oli komea voitto Vermosta. Ruuna vaikutti noihin aikoihin Teemu Okkolinin väreissä. Uransa Vieskerin poika avasi kasvattajansa Heikki Kinnusen käsistä. Sieltä 9-vuotias Suloviima suuntasi myös uuteen paikkaansa, Vieremän Ameriikantiellä talliaan pitävän Timo Niskasen hoiviin.

 

”Hessu soitti ja kysyi, haluanko kokeilla ruunan kanssa. Tottahan tilaisuuteen piti tarttua. Hevonen on tosi hyvä, mutta edelleen se peikko on siellä matkassa. Kotona Suloviima on fiksu, oikein kahdella sormella ajettava, mutta startissa se on tavannut sitten sylkäistä kuolaimet suustaan ja laukata ihan varoittamatta”, Timo Niskanen kertoo.

 

Noin 17 000 euroa urallaan ansainnut Suloviima saapui Kinnuselta uudelle valmentajalleen reilu viikko sitten. Niskasen mukaan ruuna oli tullessaan hyvässä kunnossa, ja mukana tuli toimintaohjeitakin.

 

”Hessu kysyi, että vieläkö sinulla on se kuorma-auto? Sanoin, että on. Hessun mukaan Suloviimaa ei kannata yrittää kuljettaa kopilla. Ruuna on 165 senttinen iso hevonen, joka haluaa kuljetuksessa väljemmät paikat. Muuten se kerää jo matkalla painetta. Kuorma-autolla haettiin sitten ruuna meille, ja reissu sujui mukavasti.”

 

Niskanen suunnittelee, että kolmea peräkkäistä hll-tuomiota taulussaan kantava ja viimeksi kesällä kisannut Suloviima tulisi koelähtöön tämän kuun lopulla.

 

”Hokit käyvät ruunalle moitteetta, sillä vaikka se onkin epävarma, ravi on selvää. Ruuna on kotiutunut hyvin. Läheisriippuvaisella hevosella on täällä tuttu tamma kaverinaan.”

 

Niskasen tallissa voimasuhde kääntyi välillä lämminveristen puoleen, mutta suomenhevoset ovat ottaneet jälleen enemmistöaseman. Työn alla ovat Kinnusen ja Niskasen 26-aikaisen yhteistyötamman Tuiskuliinun varsat. Niskasen ja Taina Ruuskasen kasvatit ovat saaneet kotitien mukaan etuliitteen Amerikan.

 

”2-vuotias Amerikan Keisari on Vaelluksesta ja 1-vuotias Amerikan Helmi Fransista. Nyt Tuiskuliinu kantaa Parvelan Retusta ja toinen tammamme Vaelluksesta. Ihan tyytyväinen olen, että homma on kallistunut jälleen suomenhevosten puoleen. Ne kuuluvat meidän urheiluumme, ja täällä Pohjois-Savossa on kovat perinteet suomenhevosten saralla”, Niskanen sanoo.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuopion radan väki kokoontui: "Perjantaina ajetaan lujaa hyvissä olosuhteissa"

Kainuusta komeetan lailla leffataivaalle

Epävarmat tammat näyttivät kykynsä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle