Uutiset

Travronden: Skånen lääninhallitus kielsi raviohjastajalta ajovitsan käytön vuodeksi – päätös ei ole heti lainvoimainen

Lehden mukaan muillakin Ruotsin lääninhallituksilla olisi vastaavanlaisia tapauksia käsittelyssä ajovitsan käytön tiukentamiseksi.
Elina Paavola
Joakim Lövgren on vastineessaan lääninhallitukselle kertonut, ettei hän käyttänyt kyseisessä lähdössä ajovitsaa. Hevosesta löytyi silti karvan joukosta merkkejä. Lövgren voi valittaa lääninhallituksen päätöksestä.

Skånen lääninhallitus on ruotsalaisen ravimedian Travrondenin mukaan kieltänyt ajovitsan käytön ravilähdöissä Joakim Lövgreniltä. Kielto on vuoden pituinen ja astuu voimaan välittömästi.

Lövgren kuuluu maan ohjastaja-valmentajien kärkijoukkoon ja on vieraillut kilpailemassa hevosineen myös Suomessa.

Kieltoon johtanut tapaus sattui Jägersron raveissa 10. huhtikuuta. Lövgren sai 10 vuorokauden ajokiellon ja 4 000 kruunun (noin 394 euron) sakon ajovitsan sääntöjen vastaisesta käytöstä.

Hän ohjasti V75-lähdössä valmentamansa Piccadillyn toiseksi. Lähdön jälkeen rataeläinlääkäri löysi merkkejä hevosesta ja lähetti asian eteenpäin lääninhallitukselle, jotka Ruotsissa vastaavat lääneittäin eläinsuojeluasioista.

Ajotaparangaistuksen lähettäminen lääninhallitukselle ei ole automaatio. Ruotsin maa- ja metsätalousministeriön eläinten hyvinvointiyksikön johtaja Karolina Wall kertoo Travrondenille, että rataeläinlääkärin on raportoitava eteenpäin, jos hän epäilee kilpailussa tapahtuneen eläinsuojelurikkomuksen.

Skånen lääninhallituksen tänään tiistaina julkistamassa päätöksessä Joakim Lövgren ei saa käyttää seuraavan vuoden aikana ajovitsaa ravilähdöissä. Hän saa 30 000 kruunun uhkasakon joka kerrasta, jos hän ei noudata kieltoa.

Päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen, mutta kielto astuu voimaan valituksesta huolimatta.

Skånen läänineläinlääkäri Leif Feltonin mukaan kyseessä voi olla ennakkopäätös, jota aletaan soveltaa koko Ruotsin alueella, jos se saa aikanaan lainvoiman.

Feltonin mukaan lääninhallituksen päätös perustuu pääosin rataeläinlääkärin arvioon. Kun hevosesta löytyy jälkiä, on kyseessä ollut liian voimallinen käskeminen. Hevonen on tällöin kärsinyt, hän toteaa.

Travrondenin uutisessa oli myös ote tiedoksiantokirjelmästä. Lääninhallitus oli harkinnut Lövgrenille jopa eläintenpitokieltoa. Sen sijaan päädyttiin kuitenkin kieltämään ajovitsan käyttö määräajaksi.

Lövgrenin toimittamassa vastineessa todetaan, ettei kilpailun tuomaristolla ollut huomauttamista hänen ajotavastaan kyseisessä lähdössä. Hän ei edes käyttänyt ajovitsaa. Lisäksi jäljet hevosen pinnassa olivat vaikeita löytää.

Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön ST:n toimitusjohtaja Maria Croon kommentoi tuoreeltaan tapausta Travrondenille.

Hän muistuttaa, että päätös on yksittäisen lääninhallituksen tekemä ja että on Joakim Lövgrenin käsissä, valittaako hän tuomiosta.

Ruotsissa eläinsuojelullinen paine hevosurheiluun on kasvanut, ja tapaus on siitä selvä todiste.

"ST:llä on nollatoleranssi käskemisestä syntyvien jälkien suhteen”, painottaa myös ST:n toimitusjohtaja.

ST onkin hyväksynyt juuri sääntötiukennuksia, joihin kuuluu muun muassa, että ajovitsaa ei saa ensi vuoden alusta alkaen käyttää käskemistarkoituksessa lainkaan.

Travrondenin tietojen mukaan lääninhallituksissa on käsittelyssä useampi vastaavanlainen tapaus. Croon ei kuitenkaan halunnut kommentoida tätä tietoa.

Travrondenin uutinen Skånen lääninhallituksen päätöksestä

Travronden Croonin kommenteista

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsissa kova ajovitsatuomio tuoreelle ohjastajalle – "Toimisiko muu rangaistus aloittelijalle paremmin?" kokenut Melander pohtii

Suomessa yksittäisellä alueviranomaisella ei ole yhtä laajoja oikeuksia eläinsuojelussa kuin Ruotsissa

Lauantaipäivän ravit: huippuja televisiossa näytettävässä Jägersron 75:ssä

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video