Uutiset

Paavilaisen tallilla suhtaudutaan myönteisesti tulevaan – samaan aikaan ammattimaisen raviurheilun kohtalo arveluttaa

"Kyllähän tavan raviharrastaja puree hampaitaan yhteen, ja ajaa pienemmistä palkinnoista. Sen puoleen en ole huolissani harrastuksen loppumisesta. Kuinka käy niiden, jotka haluavat tehdä tätä hommaa ammattimaisesti?"
Ville Toivonen
Säihkeen Säpinällä siemennettiin Paavilaisen tallilta käsin 85 tammaa kuluneella kaudella. Kuvassa ori juoksee Taisto Bordin ajamana.

Loimaalla Paavilaisen tallin nimissä siittolaa pyörittävät Henri ja Susanna Paavilainen ovat tyytyväisiä kuluvan vuoden astutuslukuihin.

"Olemme oriidemme saamiin tammamääriin tyytyväisiä. Jatketaan suurin piirtein samoilla oreilla ensi vuonnakin. Suuret kiitokset jälleen kerran oriin- ja tammanomistajille luottamuksesta”, kiittelee tyytyväinen Henri Paavilainen.

Oriaseman lisäksi Paavilaiset harjoittavat kasvatustoimintaa laajahkossa mittakaavassa. Tänä vuonna syntyi noin 15 varsaa, ja ensi vuodelle on odotettavissa saman verran varsoja.

"Mitäpä muutakaan osaisin tehdä kuin pyörittää hevoshommaa. 70-luvulta lähtien olen käynyt raveissa, ja oriasemaa olemme pyörittäneet parisenkymmentä vuotta. Pyrimme uudistamaan tammakantaamme jatkuvasti."

Paavilaisen puheesta noussee esiin terveellä tavalla usko lajin tulevaisuutta kohtaan. Mutta pitkän linjan hevosammattilainen ei ole kuitenkaan naiivi. Keskustelu Veikkauksen tulonjaon tulevaisuudesta huolestuttaa ammattimaisen raviurheilun toimintaedellytysten puolesta.

"Kyllähän tavan raviharrastaja puree hampaitaan yhteen, ja ajaa pienemmistä palkinnoista. Sen puoleen en ole huolissani harrastuksen loppumisesta. Kuinka käy niiden, jotka haluavat tehdä tätä hommaa ammattimaisesti”, heittää Paavilainen tutun kysymyksen ilmoille.

Paavilainen nostaa esiin ennenkin julkisuudessa olleen asian. Nuorille hevosille pitäisi tarjota tasaisin väliajoin hyviä palkintoja. Eikä hän tässä yhteydessä tarkoita suurkilpailuja, vaan tavallisissa raveissa ajettavia lähtöjä.

"Jos tarjolla olisi esimerkiksi 3 000 euron ykkösellä lähtöjä tasaisin väliajoin, jakautuisivat palkintorahat paremmin. Omistajat innostuisivat satsaamaan nuoriin hevosiin."

Paavilaisille syntyy vuosittain myös muutama suomenhevosvarsa. Suomenhevospuolella Paavilainen on huolissaan monen muun tapaan nuorten suomenhevosten joutumisesta liian tiukoille.

"Tavallisen harrastajan on vaikea ehtiä mukaan ikäluokkalähdöissä. Ymmärrän että nimivalmentajien varsat ovat valmiimpia. Mutta suomalaisen raviurheilun on pystyttävä pitämään kiinni kaikista harrastajista. Jollakin tapaa olisi pystyttävä tarjoamaan pehmeämpi lasku varsoille raviurheiluun. Voisiko saada aikaiseksi lähtöjä, joissa ajettaisiin ainakin alkumatka tiettyä maltillista vauhtia?"

Puheen kääntyessä nuoriin hevosiin, toteaa Paavilainen varsakaupan jopa vähän piristyneen korona-aikana. Muutenkin Paavilainen aistii ihmisissä innon raviurheilua kohtaan koronarajoitusten hellittäessä.

"Korona-aika lisäsi varsojen kysyntää. Vaikka ei meillä koskaan ole ollut suuria vaikeuksia myydä kasvattejamme. Ilmapiiri raveissa on ollut syksyn aikana toiveita herättävä. Olin itse PM-raveissa paikalla. Ravintolat täynnä ja hyvä tunnelma aidan vieressä”, toteaa Paavilainen tyytyväisenä.

Reilun viikon takaista lämminveristen Kriterium-finaalia Henri Paavilainen seurasi monestakin syystä tyytyväisellä mielellä. Luonnollisesti mieltä lämmitti, että voittaja Planbee on All Laid Outista, joka astuu myös tulevalla kaudella Paavilaisella.

"Isäoriakin enemmän minua ilahdutti voittajan tausta. Pieneltä kasvattajalta, ei kalleimmista tarpeista ja amatöörivalmennuksesta. Raviurheilun suola on, että aina ei tarvitse olla kalleinta hevosta menestyäkseen."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Varsakunkku-voittaja Hentun Liisa Antti Ripatin tuorein menestyskasvatti: "En osannut edes kuvitella, että se aloittaisi viiden voiton putkella kolmevuotiaana”

Jari Kinnunen tähtää starttiin uudella kovasukuisella ruotsintuonnillaan – Kriteriumin hopeamitalisti Shackhills Twister kohti Kasvattajakruunun välierää

Motin mitalla päähän – kritiikissä on kehityksen siemen

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video