Uutiset

Illalla ajettavat lokakuun Toto75-ravit jatkuvat - ”Lauantai-ilta on kaupankäynnin kannalta täysin erilainen kuin päiväsaika”

Lokakuussa kahdet Toto75-kisat järjestetään iltaraveina. Syitä tähän valaisevat Turun ja Porin raviratojen toimitusjohtajat.
Suomen Hippos / Hanna Närhinen
Joriini juhli Hannu Hietasen kanssa Pohjoismaiden mestaruutta iltahämärissä syksyllä 2020.

Suomen Toto75-lauantait on viime aikoina kisattu pääsääntöisesti kello 13 alkaen. Poikkeuksen teki Turun PM-päivä, joka starttasi 9. lokakuuta kello 17. Tulevana lauantaina Pori aloittaa oman Toto75-tapahtumansa niin ikään vasta kello 17.

 

Porin raviradan toimitusjohtaja Jose Laaksonen sanoo, että kyseessä on kokeilu.

 

”Katsotaan sitten saatujen kokemusten perusteella, tuleeko aloittamisajasta laajempikin käytäntö. Muut urheilutapahtumat alkavat yleensä illalla, mutta raviurheilu on mennyt eri reittiä. Jääkiekon puolella lauantain kello 17 alkamisaikaa ollaan parhaiden tapahtumien osalta viemässä vieläkin myöhemmäksi”, hän miettii.

 

Turku on järjestänyt PM-ravinsa iltatapahtumana radan nykyisen toimitusjohtajan Eeva Karvosen mukaan kolmena vuonna peräkkäin.

 

”Käytäntö alkoi jo Roger Johanssonin aikana. Aloittamisaika on hevosystävällinen, kun suurin osa ulkomaalaisvieraista saapuu aamulautalla. Hevoset ehtivät ennen raveja asettua ja jaloitella, ja vieraat ennättävät halutessaan vielä iltalautalla takaisin”, hän valaisee.

 

Laaksonen sanoo, että Porin iltakokeilussa painavin syy on kaupallinen ajattelu.

 

”Kyllä siinä oheismyyntiä ja varsinkin ravintolamyyntiä on mietitty. Lauantai-ilta on kaupankäynnin kannalta täysin erilainen kuin päiväsaika.”

 

Hän jatkaa, että Porin raviradan ravintola varattiin täyteen jo viime viikolla.

 

”Jos olisi aloitettu kello 13, niin vaikea sanoa, miten silloin olisi käynyt. Ehkä ravintola olisi silloinkin tullut täyteen, mutta nyt tapahtuman sisällä myynti tulee luultavasti olemaan parempi.”

 

Karvonen otti Turun ruorin käsiinsä keväällä 2020, ja korona on leimannut hänen johtajapestinsä alkutaivalta.

 

”Korona-aikana ihmisiä on tähän asti lähinnä estetty tulemasta ravintolaan, mutta PM-lauantaina sali oli täynnä. Tai saimme rajoitusten vuoksi ottaa väkeä 75 prosenttia kapasiteetista, mutta niin paljon oli asiakkaita kuin sisälle sai laskea. Myyntiprosentteihin en osaa ottaa kantaa, kun ei ole pätevää vertailupohjaa.”

 

Karvonen kertoo, että Turussa järjestettiin ravien jälkeen jatkot, jotka kestivät puoleenyöhön saakka.

 

”Ravintolaan jäi viimeisen lähdön jälkeen vielä kolmeksi tunniksi tosi hyvin porukkaa. Jokainen ymmärtää, mitä se tekee myynnille.”

 

Turussa kokemukset illalla aloittamisesta ovat olleet myönteisiä.

 

”Asiakaspalaute oli positiivista. Pelivaihto oli mukava, yleisöä oli hyvin (1 742 henkeä) ja tunnelmaa riitti, ja se välittyi myös kilpailijoille. Vaikka PM-lähtö ajettiin viimeisenä, sen aikaan oli yleisöä vielä reilusti paikalla. Mun mielestä iltaravit ja siihen päälle iltajuhla on hieno PM-perinne. Vuoden 2022 Toto75-raviemme osalta ei ole hallituksen kanssa tehty vielä linjauksia, mutta uskoisin, että ainakin PM-ravit aloitetaan illalla. Lauantairavien aloittamisaika on kiinnostusta herättävä aihe, ja kyllä siitä PM-päivänäkin käytiin keskusteluja ihmisten kanssa”, Karvonen lausuu.

 

Sekä Laaksonen että Karvonen kertovat, ettei ravipelejä järjestävän Veikkauksen taholta ole tullut alkamisajan suhteen ruusuja tai risuja.

 

”Ravien aikataulua on katsottu yhdessä, ja meidän lähtöjä koetetaan limittää Ruotsin seiskavitosten kanssa”, Laaksonen kommentoi tulevan lauantain osalta.

 

Kilpailijoiden taholta Laaksonen ei ole vielä sen suuremmin palautetta saanut. Turkuun sitä tuli.

 

”Kyllä kritiikkiä saatiin sieltä suunnalta, ja ymmärrän sen täysin. Jokainen, joka itse saisi päättää työajoistaan, olisi taatusti ennemmin päivällä kuin illalla töissä. Nykyään raviratojen on kuitenkin oltava entistä enemmän tapahtumajärjestäjiä, ja asioita on mietittävä asiakaslähtöisemmin”, Karvonen linjaa.

 

Suomen loppukauden Toto75-ravit käydään voittopuolisesti kello 13 alkaen. Poikkeuksena ovat 4. joulukuuta Rovaniemellä ravattava Arctic Horse Race (kello 15) ja 18. joulukuuta edessä oleva Superlauantai (kello 17).

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravivihje: Solvallassa huipputasoinen finaalikierros - Toto75-pelissä on jackpot-rahaa yli 1,8 miljoonaa euroa

An-Dorra palasi voittajaksi Kasvattajakruunussa - Suven Sametti uusi Tammaderby-voittonsa

Ravivihje: Tasainen avauskohde selvitetään yhden merkin voimalla

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video