Uutiset

Video: "Hevoset ovat minulle ylivakava harrastus” – viimeinen silaus Anu Paavolan menestystallin toimintaan tuli Kati Lindsbergin vinkeillä

Anu Paavola haluaa tehdä kaiken säntillisesti hevosten hyvinvoinnin eteen.
Elina Paavola
Fortune Hoss on juossut Anu Paavolalle jo neljä voittoa tänä vuonna. Tavoitteellisen valmentajan haaveena on saavuttaa vielä voitto Vermossa ja 75-voitto.

Kruunupyyn Alavetelissä asuva Anu Paavola harrastaa raviurheilua kolmen ravurin voimin. Lex Legacy ja Westside Lord ovat hänen omiaan ja Fortune Hossin hän omistaa yhdessä isänsä Pekan kanssa.

”Hevoset ovat minulle ylivakava harrastus”, Paavola kuvailee naurahtaen.

Vakava harrastaminen tarkoittaa myös sitä, että Paavola tekee kahta työtä, jotka voi sovittaa yhteen hevosten valmentamisen kanssa. Aamut hän jakaa postia naapurikunta Kaustisella ja illat työskentelee Sokos-hotellissa Kokkolassa.

”Mikään kahdeksasta neljään -työ ei oikein toimisi tämän kuvion kanssa. Jos lähden illaksi raveihin, olen aina saanut työvuorot soviteltua.”

Hän muutti avopuolisonsa kanssa Alaveteliin Gåsjärventien varteen lähelle Kaustisen rajaa kuusi vuotta sitten. Pientilan sikalasta on remontoitu neljän karsinapaikan talli, joka on varsin käytännöllinen ja siisti kokonaisuus.

”Hevosilla on aina sama rytmi: ne ovat yöt ulkona, aamuruuat annan niille ulos ennen töihin lähtöä ja päivällä kotiin tultuani otan ne sisälle syömään ja lepäämään ennen treenejä. Ennen iltavuoroon lähtöä laitan ne taas ulos.”

Paavolan valmennettavat ovat pärjänneet hyvin jo useamman vuoden, mutta tämä vuosi on lähestulkoon räjäyttänyt potin. 17 startista voittoja on kertynyt kahdeksan ja kakkos- sekä kolmossijoja molempia kaksi kappaletta. Palkintorahoja hevoset ovat keränneet reilut 14 000 euroa. Rahasijojen ulkopuolelle ne ovat jääneet vain kerran.

”Olen sellainen, että teen hevosteni hyvinvoinnin eteen täällä kotona oikeastaan mitä tahansa. Tänä vuonna olen panostanut niihin ehkä vielä vähän edellisvuosia enemmän.”

Hän painottaa, että sama rytmi, rutiinit ja rauha ovat hevosille tärkeitä.

Viimeisen silauksen toimintaan ovat tuoneet Kati Lindsbergin vinkit. Vuoden ravivalmentajaksi vuonna 2012 valittu Lindsberg on erittäin menestynyt ammattilainen, joka on nyttemmin siirtynyt harrastajaksi.

”Olen aina ihaillut Katia valmentajana. Minulle oli tosi iso kunnia, että hän auttoi tämmöistä tavallista harrastajaa. Kati kävi täällä katsomassa hevoset ja treenipaikat ja kertoi, miten hän itse valmentaisi näillä paikoilla. Valmennan hevosia nyt vähemmän kuin ennen”, Paavola kuvailee ja painottaa, että kaavoihin ei saa kangistua liikaa.

Tallin hevoset liikutetaan neljästi viikossa. Valmennukseen kuuluu paljon kävelyä ”ihan suomenhevostyyliin”, kuten valmentaja itse kuvailee. Lisäksi niillä ajetaan vetoja tai ratsastetaan. Usein mukana on toinen hevonen narun päässä. Pääosa treeneistä ajetaan viereisen Perhonjoen rantavallilla kulkevalla peltotiellä, johon on ajettu sopiva pintakerros kivituhkaa.

”Pinta on aika pehmeä ja ajaessa pitää olla tarkkana, ettei laita hevosia liian koville. Siinä pystyy ajamaan 900 metrin vetoja ihan riittävän lujaa. Lisäksi pääsen ajamaan viereisillä pelloilla, jotka ovat hevosihmisten omistuksessa. Radalla en käy muuten kuin kilpailuissa.”

Paavola tekee hevosten kanssa itse kaiken muun, mutta kengittämisen ja kilvanajon hän jättää muille.

”Ei mulla ole varmaan korttikaan enää voimassa. Lopetin monté-voittoon 2008. Siinä voisin kilpailla vieläkin, mutta sitä varten pitäisi itse treenata niin paljon, ettei aika riitä. Santtu Raitala ajaa lähes kaikki startit ja Erkki Lappi käy kengittämässä.”

Paavolan hevoset juoksevat pääasiassa Oulu–Seinäjoki välillä.

”Palkinnot ovat näin harrastajan näkökulmasta katsottuna ihan kohdallaan, jos vain on valmis ajamaan vähän kauemmas niiden perässä. Tallin hevoset eivät tällä hetkellä ole ihan lauantailähtöjen tasolla, mutta 2 000 euron ykkösistä pääsee ajamaan muulloinkin. Tietysti jos ei pärjää, niin sitten harrastaminen on kallista, kun satasia palaa äkkiä jo pelkästään hevosauton tankkaamiseen.”

Ammatiksi Paavola ei hevosia halua.

”Tässä kotona saan tehdä hevosten kanssa kaiken juuri niin kuin itse haluan ja olen siitä itse vastuussa. Varsoja näihin ajopaikkoihin ei voi ottaa. Ja vieraiden hevosia en halua valmennukseen.”

Uutiseen on korjattu 23.10. kello 14:22 Alavetelin oikea kirjoitusasu.

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sukuvika pitää tiukasti otteessaan

Uutisviikko minuutissa: urheilullista ilotulitusta Tetrick Wanian, An-Dorran ja Face Time Bourbonin johdolla

"Ilman Blind Channelia en välttämättä voisi toteuttaa haaveitani ravien saralla" - Levy-yhtiön johtaja hurahti hevosiin

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video