Uutiset

Hyvästä asiakaspalvelusta tunnettu Oskar J Andersson rakentaa määrätietoisesti valmentajan uraansa – mukana myös kommentit viikonlopun starttihevosista

"Varsat mukaan lukien meillä on reilut 60 hevosta kotona. Koko karsinakapasiteetti on käytössä. En halua lisätä hevosmäärää. Yritän kuitenkin vaihtaa koko ajan vanhempia starttihevosia. Satsataan mieluummin laatuun kuin määrään."
MALIN ALBINSSON / TR BILD
Lahjakas ohjastaja Oskar J Andersson on kovassa nousussa myös valmentajana Ruotsissa. Hän painottaa hevosenomistajien ja henkilökunnan merkitystä valmentajalle.

Oskar J Andersson valittiin ruotsalaisen raviurheilun Vuoden komeetaksi 2012 . Viimeistään silloin Åmålin seudulta kotoisin olevan ohjastajalupauksen nimi nousi ruotsalaisten raviharrastajien tietoisuuteen.

Urallaan hieman alle 550 voittoa ohjastanut 29-vuotias Andersson työskenteli pitkään Jörgen Westholmin palveluksessa. Oppilasaikanaan hän voitti suurimman osan suurimmista oppilaslähdöistä Ruotsissa. Muun muassa kahdesti kokelasohjastajien Ruotsin mestaruuden.

"Jörgenin luona sain mahdollisuuden ajaa paljon kilpaa. Samalla sain myös arvokasta oppia tietysti valmentamisesta, mutta myös varsojen rakenteen arvioimisesta. Eikä vähiten kuinka omistajia täytyy palvella”, kiittelee Andersson Westholm-vuosia.

Westholm valmentaa hevosiaan Salassa. Andersson aloitti itsenäisenä valmentajana vuoden 2019 maaliskuussa. Asuinympäristö ei muuttunut, sillä Oskar J valmentaa hevosiaan vain 10 kilometrin päässä Westholmin tilasta. Sala sijaitsee reilut 110 kilometriä Tukholmasta koilliseen. Reilun 150 kilometrin säteellä on yli puolenkymmentä ympärivuoden raveja ajavaa ravirataa.

"Sijainniltaan tämä on todella optimi paikka pitää valmennustallia. Raveihin lähteminen on sujuvaa."

Lähes 100 hehtaarin tila tarjoaa monipuoliset valmennusolosuhteet. Andersson on tyytyväinen hevosmääränsä.

"Varsat mukaan lukien meillä on reilut 60 hevosta kotona. Koko karsinakapasiteetti on käytössä. En halua lisätä hevosmäärää. Yritän kuitenkin vaihtaa koko ajan vanhempia starttihevosia. Satsataan mieluummin laatuun kuin määrään."

Anderssonin valmentajaura on ollut hyvin nousujohteinen. Viime vuosi oli hänen ensimmäinen kokonainen vuotensa valmentajana. Tallin hevoset juoksivat 2,5 miljoonaa kruunua. Tänä vuonna tallin tienestit ovat ylittäneet jo neljä miljoonaa kruunua.

"Olen pyrkinyt kehittämään toimintaa hyvin määrätietoisesti ja maltillisesti. Mielestäni olemme onnistuneet siinä melko hyvin”.

Vaikka valmentajaura on lähtenyt hyvin käyntiin, ei oman valmennustallin pito ollut lainkaan itsestään selvää.

"Mietin jossakin vaiheessa pelkän lainaohjastajan uraa. Mutta valmentaminen kiinnostaa minua todella paljon. Olen tarkoituksella vähentänyt raveissa kiertämistä ohjastajana. Tulevaisuudessa ehkä lisään taas kilvanajoa."

Ruotsalaisessa raviurheilussa ikäluokkalähdöissä maksetaan parhaimmat palkinnot. Toisaalta V75-lähdöissä menestyminen antaa hyvin medianäkyvyyttä sekä lisäarvoa omistajille. Tämän Oskar J vahvistaa.

"En haluaisi keskittyä pelkästään nuoriin hevosiin. Olemme tarkoituksella tähdänneet V75-lähtöihin ja menestyneet mukavasti niissäkin."

Andersson käyttää sosiaalista mediaa erinomaisella tavalla esitelläkseen tallinsa arkea ja luonnollisesti huippuhetkiä ravilähdöissä.

"Haluamme olla edelläkävijä sosiaalisen median käytössä ravivalmentajien joukossa. Minulla on palkattuna ulkopuolinen henkilö, joka hoitaa suurelta osin sosiaalisen median, päivittää kotisivut sekä informoi hevosenomistajia."

Hevosenomistajien informoimisessa Andersson on aktiivinen. Vähintään kerran kuukaudessa saavat hevosenomistajat infoa hevosestaan. Hevosen startatessa saa omistaja tiedon heti lähtölistan valmistuttua, lämmityksen jälkeen ja kommentit startin jälkeen.

"Omistajat ovat tärkeässä roolissa. Ilman asiakkaita olisi vaikea pyörittää valmennustallia. Pitää pystyä tarjoamaan lisäarvoa ja hyvää palvelua hevosenomistajille."

Andersson ei pelkästään huolehdi hevosenomistajista erinomaisella tavalla. Hän on jo muutamassa vuodessa saanut maineen ensiluokkaisena työnantajana.

"Minulla on todella hyvät työntekijät. Vielä ei ole ollut vaikea rekrytoida työntekijöitä, melkein päinvastoin. Me tarjoamme esimerkiksi työntekijöille talon puolesta aamiaisen ja lounaan. Pieniä asioita, mutta tärkeätä työviihtyvyyden kannalta."

Tämän vuoden kohokohtina Oskar J pitää finaalipaikkoja kumpaankin E3-finaalin Bouillabaissella (Charly du Noyer) sekä Derbyn-finaalipaikka Readly Lavecin (i. Bird Parker) kanssa.

"Ne olivat ensimmäiset ikäluokkakisojen finaalipaikat valmentajana. Vähän jäi hampaankoloon jäädessämme johtavan selkään kiinni Gävlen E3-finaalissa."

Readly Lavecin omistajatausta on mielenkiintoinen. Readly Expressin omistaja Rolf Andersson halusi tarjota muillekin raveista innostuneille mahdollisuuden päästä osakkaiksi huippusukuiseen varsaan edulliseen hintaan. Niinpä ruuna on jaettu 20 osaan, joista Andersson piti vaimonsa Kirsin kanssa viidesosan itsellään.

”Hieno ele Rolf Anderssonilta. Derbyfinaali oli varmasti monelle osaomistajista unohtumaton kokemus. Vaikkemme ihan kärkipäähän yltäneet."

Kumpikin Anderssonin ikäluokkafinalisteista starttaa sunnuntaina Solvallassa Breeders Crown-välierissä. Readly Lavecin välierä ravataan sunnuntain ylimääräisen V75-kierroksen päätöskohteena. Ohjastaja-valmentaja on varovaisen optimistinen.

”Hyvä kolmosrata, hevonen on kunnossa ja pahimmilla vastustajilla heikommat lähtöradat. Kyllä meillä pitäisi olla saumaa finaalipaikkaan eli neljän sakkiin. Jatkamme samalla balanssilla kuin viimeksi."

Ennen V75-kierrosta ravattavassa välierässä Bouillabaisse sai ikävän seitsemännen radan.

"Se on nopea lähtijä, joten toivottavasti saamme hyvän juoksupaikan. Sekin jatkaa samalla balansilla. Kyllä sen luokka ja kovuus riittää hyvin finaalipaikkaan."

Oskar J Andersson on tunnetusti hyvä median palvelija. Niinpä hän haluaa tarjota suomalaisille pelaajille myös kommentit lauantain V75-hevosista Örebrossa.

"Magnus A Djuse ajaa Bon Binillä neljännessä V75-kohteessa. Voltin vitosradan ei pitäisi tuottaa ongelmia. Ajamme ilman etukenkiä ja hevoseni kannatta ottaa peleihin mukaan nuorten ohjastajien lähdössä."

Andersson ajaa itse seuraavassa V75-kohteessa oman tallin Luna Nera Docilla. Sen mahdollisuuksiin valmentaja ei usko.

"Sillä ei ole tällä kertaa voittosaumoja. Bon Bini on lauantain paras sauma."

MT Hevoset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vilja Kivinen aloittaa oman valmennustallin pidon kotitilallaan – Sahara Playhard tallin uusin tulokas

Sukuvika pitää tiukasti otteessaan

Ammattivalmentajaksi tähtäävä Andreas Lövdal satsaa sekä valmentamiseen että ohjastamiseen: "Jos haluaa kehittyä raviurheilun saralla, Ruotsi on ehdottomasti yksi parhaista paikoista toimia"

Gallup
MT Ravinetti Youtubessa
MT Ravinetti Youtubessa
Siirry kanavalle
Uusin TalkKari
Katso video