Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Espoo vaihtoi kotimaiset jauhelihapihvit saksalaisiin tuontilihapyöryköihin: Helsinki ja Vantaa kirivät ohi lihan kotimaisuusvertailussa

    Helsingin kaupungin palvelukeskuksen käyttämästä lihasta kotimaista on 80 prosenttia.
    Espoon lihojen ja lihatuotteiden kotimaisuusaste on hiljattain jopa laskenut, sillä kotimaisesta jauhelihasta tehdyt pihvit vaihdettiin tuontilihasta valmistettuihin pyöryköihin. Kuvituskuva.
    Espoon lihojen ja lihatuotteiden kotimaisuusaste on hiljattain jopa laskenut, sillä kotimaisesta jauhelihasta tehdyt pihvit vaihdettiin tuontilihasta valmistettuihin pyöryköihin. Kuvituskuva. 

    Pääkaupunkiseudun kolmen suuren kunnan välisessä lihan ja lihatuotteiden kotimaisuusvertailussa pisimmän korren vetää Helsinki. Kakkospaikalle yltää Vantaa ja kolmanneksi jää Espoo.

    Espoon lihojen ja lihatuotteiden kotimaisuusaste on hiljattain jopa laskenut, sillä kotimaisesta jauhelihasta tehdyt pihvit vaihdettiin tuontilihasta valmistettuihin pyöryköihin.

    Espoon kotimaisuusastetta on laskenut myös se, että kotimainen broilerinpaisti vaihdettiin lokakuun alussa saksalaiseen.

    Helsingin kaupungin palvelukeskuksen käyttämästä lihasta kotimaista on 80 prosenttia.

    Palvelukeskuksen yksikönjohtaja Mikael Neuvonen kertoo, että ulkomainen liha on tuotettu EU:n alueella. Sen tarkemmin hän ei pysty Helsinkiin tulevan ulkomaisen lihan alkuperää avaamaan.

    Neuvosen mukaan palvelukeskukselle lihoja ja lihatuotteita ostetaan vuosittain noin kolmella miljoonalla eurolla.

    Summasta noin puoli miljoonaa euroa eli 16,5 prosenttia käytetään ulkomailta tuotuihin lihaan ja lihatuotteisiin.

    "Ulkomaista lihaa päätyy valikoimiimme osin saatavuuteen liittyvistä syistä, kuten pakkauskokojen vuoksi, sekä sen vuoksi, että hankinnoissa ja kilpailuttamisessa emme voi rajata ulkopuolelle muista EU-maista tulevaa lihaa", Neuvonen sanoo.

    Yksikönjohtajan mukaan mahdollisten tavarantoimittajien määrää rajaa osaltaan myös se, että hankinnoissa huomioidaan esimerkiksi vastuullisuuskriteerit, ja tavarantoimittajilta vaaditaan jäljitettävyyteen liittyvät toimintatapojen kuvaukset.

    Vantaa pääsi kakkospaikalle kotimaisuusvertailussa. Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy:n ostamasta lihasta kotimaista on 71,8 prosenttia.

    Vantin ateriapalvelujohtaja Harri Koivula kertoo, että tämän vuoden tammikuun ja marraskuun välillä lihatuotteita on ostettu yhteensä 108 632 kiloa. Tuosta kotimaista alkuperää on 71 430 ja ulkomaista 37 202 kiloa.

    Koivulan mukaan valtaosan ulkomaisen lihan ja lihatuotteiden kokonaisvolyymista muodostavat broilerituotteet. Broilerituotteet toimittaa Vantille HKScan.

    Vantaalla kotimaisuusaste on ateriapalvelujohtajan mukaan kasvanut viime kuukausina. Naudan paistikuutiot, -suikaleet ja -lastut ovat nimittäin olleet elokuusta lähtien kotimaisia. Aiemmin nämä tuotteet tulivat Saksasta.

    "Hankintoja valmisteltaessa on huomioitava, että hankintalaki ei salli kotimaisuuden tai paikallisuuden käyttöä valintakriteerinä, vaan nämä asiat tulee huomioida tarjouskilpailutuksessa muutoin, esimerkiksi eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvinä kriteereinä", Koivula muistuttaa.

    Kolmesta suuresta pääkaupunkiseudun kunnasta kotimaisuusasiat ovat heikoimmalla tolalla Espoossa.

    Espoossa lihan, lihavalmisteiden ja valmisruokien kotimaisuusaste on ensi vuoden kesäkuun loppuun saakka 63 prosenttia. Espoo järjestää puitesopimuksen mukaisen huutokaupan ensi keväänä, joten kotimaisuusaste voi silloin muuttua.

    Nykyisellä puitesopimusjaksolla käytetään kotimaista lihaa noin 236 000 ja ulkomaista lihaa noin 136 000 kiloa.

    Espoon kaupungin ruokapalvelujohtaja Minna Ahola kertoo, että sopimustuotteita minikilpailutetaan yleisesti noin puolen vuoden välein. Hänen mukaansa kotimaisen lihan saatavuus vaihtelee kausittain eri elintarviketoimittajilla.

    Aholan mukaan sopimuksissa on määritelty, että mahdollisuuksien mukaan tulee käyttää kotimaisia tuotteita.

    Juttua muutettu 10.12. kello 14.45: Otsikkoa muutettu.