Kaura lisää suosiotaan suomalaisilla leipämarkkinoilla — ruis on kuitenkin yhä suosikki
Koronapandemia on lisännyt jossakin määrin suomalaisten leipomisintoa.Leipätiedotus ry julkaisi tiistaina uuden kuluttajatutkimuksen suomalaisten leivänkulutuksesta. Tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin kauraleipää tarttuu yhä useamman kuluttajan ostoskärryihin.
Kuluttajatutkimukseen osallistuneesta 1000 vastaajasta 76 prosentilla kauraleipä kuuluu suosituimpien leipien joukkoon. Aivan kärkeen kauraleipä ei vieläkään yllä, sillä ruisleivällä vastaava lukema on 79 prosenttia. Vastaajista naiset suosivat kauraa hiukan miehiä enemmän.
Kyselyyn vastanneista 29 prosenttia (293 vastaajaa) kertoi korvanneensa eläinperäisiä tuotteita kauratuotteilla. Pääasiassa syyt kauratuotteiden korvaamiseen ovat liittyneet terveyteen, kokeilunhaluun ja ekologisuuteen.
54 prosenttia eläinperäisiä tuotteita korvanneista kertoi korvanneensa maidon kauraperäisellä tuotteella. Punaisen lihan puolestaan on korvannut 34 prosenttia. Yleisin korvattu raaka-aine punaisen lihan osalta on jauheliha.
Koronapandemia on kuluttajatutkimuksen mukaan lisännyt leivän kulutusta. Lähes joka viidennes vastaajista kertoo kulutuksen kasvaneen pandemian myötä. Samalla kuluttajat ovat alkaneet kiinnittää yhä enemmän huomiota kotona syntyvään leivän hävikkiin ja leivän terveellisyyteen.
Pandemia on myös lievästi lisännyt vastaajien intoa leipomiseen. 24 prosenttia vastanneista kertoo leiponeensa enemmän leipää itse pandemian. aikana. Tämä painottuu erityisesti kotitalouksissa, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia.
Lisäksi 31 prosenttia kertoo ylipäätänsä lisänneen leipäostosten määrää. Vahvimmin kulutus on kasvanut talouksissa, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia, nuorissa ja alle 40-vuotiaiden joukossa sekä erityisruokavaliota noudattavien joukossa.
Leivän kulutus on ostomäärän lisääntymisestä huolimatta pysynyt samana kuin aikaisemmin: 65 prosenttia vastanneista syö vähintään 3 viipaletta leipää päivässä.
Leipätiedotus ry on vuonna 1961 perustettu leipomoiden yhteinen viestintäyksikkö. Leipätiedotuksen tarkoitus on vahvistaa leivän ja leipomotuotteiden myönteistä mielikuvaa viestinnällisin keinoin hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Toiminnan perustana ovat ravitsemussuositukset. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto kuuluu Leipätiedotus ry:n jäsenistöön.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


