Monet poimivat marja-aronian aivan väärään aikaan, marjanviljelijä arvioi – "Sama kuin menisi syömään vihreitä mustikoita"
Marja-aronia sisältää paljon vitamiineja ja antioksidantteja.
Aronian kanssa maltti on valttia. Vaikka marjat ovat mustia, ne eivät ole välttämättä kypsiä. Kuva: Jaana KankaanpaaMarja-aronian marjat alkavat jo mustua, mutta ne eivät silti ole kypsiä. Kantrin haastattelema aronian tuottaja Seija Halme arvioi viime vuonna, että marjat poimitaan yleensä aivan liian aikaisin.
”On järkyttävää, että aroniasta kirjoitetaan aivan puuta heinää, ja neuvotaan esimerkiksi panemaan sekaan jotain toista marjaa tai hedelmää. Jos aroniat poimitaan elo-syyskuussa, ne ovat aivan raakoja, vaikka ovatkin jo mustia. Sama kuin menisi syömään vihreitä mustikoita.”
Raakojen marjojen maku on karvas. Kypsyttyään marjat muuttuvat mehukkaiksi ja ne kannattaa kerätä vasta lokakuussa lehtien punastuessa ruskaan.
Aroniaa käytetään monien pihojen ja julkisten tilojen istutuksissa ja sen sato on yleensä hyvä. Marjat ovat myös varsinaista superfoodia.
Ne sisältävät antioksidantteja päihittäen jopa mustikan. Aroniassa on myös C-vitamiinia, karotenoideja, folaattia, E-vitamiinia ja lukuisia kivennäis- ja hivenaineita, kuten magnesiumia, kaliumia, mangaania ja rautaa.
Istutuksissa käytetään yleensä koristearoniaa, jonka marja ei ole niin iso ja makea kuin marjantuotantoon jalostetun marja-aronian. Terveysvaikutukset ovat silti samankaltaiset.
Aronian tehoaineet voivat suojata virtsatietulehduksilta, vaikuttaa myönteisesti verenpaineeseen ja lisätä hiusverisuonten verenkiertoa. Se voi suojella esimerkiksi silmiä samaan tapaan kuin mustikka.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
