Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Isänpäivän maukas menu: Näillä resepteillä onnistut

    Isänpäivänä katetaan pöytään herkullinen lohisalaatti sekä metsäsienillä täytetty hirvimureke. Kinuskinen puolukkakakku kruunaa isän oman päivän.
    Isänpäiväksi voi valmistaa herkullisen menun.
    Isänpäiväksi voi valmistaa herkullisen menun. Kuva: Sanne Katainen

    Isät ansaitsevat parasta, joten juhlaa varten valmistelut aloitetaan jo edellisenä päivänä, kun alkupalasalaatin lohet laitetaan marinoitumaan ja jälkiruokakakku hyytymään.

    Ruotsissa vakiintunut ja perinteinen tapa valmistaa lohta on marinoida sitä etikkaliemessä. Tämä ruoanvalmistustapa ei aivan vastaa pikkelöintiä tai etikkasäilöntää, joten ilmeisesti siksi sille ei oikein tahdo löytyä edes suomenkielistä nimeä. Ruotsissa näin valmistettua lohta kutsutaan ”inlagd lax”. Tämä maukas lohi luo alkupalassa tillimajoneesin, vihreän salaatin sekä ohuelti viipaloidun fenkolin kanssa herkullisen makusinfonian.

    Pääruokana isälle tarjotaan hirvimureketta, joka täytetään loistavan sienisyksyn sadolla. Murekkeeseen sopivat erinomaisesti kuivatut mustavahakkaat sekä herkkutatit, mutta jos näitä ei ole, niin myös suppilovahveroita voi käyttää. Mureke on helppo ja nopea valmistaa, ja sen kanssa maistuu perinteinen ruskea kastike.

    Jälkiruokana isälle tarjotaan hyydytetty puolukkakakku, jonka makua kinuskikastike tasapainottaa. Keksipohja sopii makeanhapokkaaseen kakkuun loistavasti ja kahvi kruunaa jälkiruokanautinnon.

    Isänpäivän menu

    Lohisalaatti ja tillimajoneesi

    Sieni-hirvimurekerulla

    Ruskea kastike

    Kinuski-puolukkakakku

    Viinisuositus

    Lohisalaatin ja tillimajoneesin kaveriksi sopii Mud House Sauvignon Blanc 2022, jonka hapokkuus, yrttisyys ja aromaattisuus sopii salaatin ja majoneesin makuihin. Alkossa 15,98 €.

    Hirvimurekerullan seuraksi suosittelemme argentiinalaista Don David Reserve Malbec 2021, jonka paahteinen, kevyen mokkainen ja tanniininen maku sopii mainiosti sienille ja hirvelle. Alkossa 13,99 €.

    Ruotsalaisittain etikkaliemessä maustetut lohipalat ovat salaatin ja tillimajoneesin kanssa herkullinen alkupala.
    Ruotsalaisittain etikkaliemessä maustetut lohipalat ovat salaatin ja tillimajoneesin kanssa herkullinen alkupala. Kuva: Sanne Katainen

    Lohisalaatti ja tillimajoneesi

    4 annosta

    • Ainekset
    • 400 g lohifileetä
    • 2 rkl karkeaa merisuolaa
    • 1 punasipuli
    • Liemi
    • 3 dl vettä
    • ¾ dl etikkaa
    • 1 ½ dl sokeria
    • 12 valkopippuria
    • 12 maustepippuria
    • 1 tl sinapinsiemeniä
    • 2 laakerinlehteä
    • Majoneesi
    • 1 dl majoneesia
    • ½ ruukkua tilliä
    • 2 tl sitruunamehua
    • Lisäksi
    • vihreitä salaatteja
    • ½ fenkoli
    • mustapippuria

    Valmistusohje

    Poista lohesta nahka ja leikkaa kala noin 2 × 2 cm kokoisiksi kuutioiksi. Siirrä palat muovipussiin ja lisää suola. Sulje pussi ja kääntele, niin että suola sekoittuu tasaisesti. Nosta jääkaappiin tunniksi. Kääntele pussia muutama kerta suolautumisen aikana.

    Kuori ja suikaloi punasipuli.

    Mittaa liemen aineet kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Siirrä jäähtymään.

    Kumoa kalat lävikköön ja huuhtele kaikki suola pois. Siirrä kalat ja sipulit lasipurkkiin. Lisää liemi ja nosta purkki jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään.

    Tarjoilupäivänä mittaa majoneesi kulhoon. Lisää tilli ja soseuta sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon sitruunamehu.

    Kokoa salaatti salaatinlehdistä, ohuista fenkoliviipaleita sekä valutetuista lohipaloista ja punasipulisuikaleista. Viimeistele tillimajoneesilla ja mustapippurilla. Tarjoa heti.

    Metsäsienet antavat hirvimurekkeelle pikantin maun, joka vaihtelee käytettyjen sienten mukaan. Erinomaisia murekkeeseen sopivat esimerkiksi mustavahakkaat ja herkkutatit.
    Metsäsienet antavat hirvimurekkeelle pikantin maun, joka vaihtelee käytettyjen sienten mukaan. Erinomaisia murekkeeseen sopivat esimerkiksi mustavahakkaat ja herkkutatit. Kuva: Sanne Katainen

    Sieni-hirvimurekerulla

    4 annosta

    • Ainekset
    • 500 g hirvenjauhelihaa
    • 1 ps sipulikeittoaineksia (esim. Sysmän luomu)
    • 1 kananmuna
    • Täyte
    • 1 ½ dl kuivattuja metsäsieniä, esim. mustavahakkaita tai herkkutatteja
    • 1 sipuli
    • 2 tl öljyä
    • ½ tl suolaa
    • 1 dl ruokakermaa

    Valmistusohje

    Peitä täytteen sienet vedellä noin tunti ennen ruoanvalmistusta ja anna vettyä.

    Sekoita jauhelihaan sipulikeittoaines ja muna. Anna vetäytyä täytteen valmistelun ajan.

    Valuta sienet, mutta säästä vesi. Purista sienistä ylimääräinen vesi pois ja hienonna sienet tarvittaessa pienemmiksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli.

    Kuumenna öljy pannulla. Lisää sienet ja sipulit. Kuumenna sekoitellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Lisää mausteet ja kerma. Anna hautua hetki ja siirrä pois levyltä. Täytteen tulee olla muhennosmaista. Jos se kuivuu liikaa, niin lisää tilkkanen sienten liotusvettä.

    Taputtele jauhelihamassa pellillä olevan leivinpaperin päälle noin 20 × 30 cm kokoiseksi levyksi. Levitä päälle sieniseos, mutta jätä leveiltä sivuilta noin 3 cm ilman täytettä. Kääri leivinpaperin avulla tiiviiksi rullaksi kääretortun tapaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

    Tarjoa murekerullan kanssa ruskeaa kastiketta sekä keitettyjä perunoita.

    Vinkki: Sipulikeittoaineksessa on suolaa, joten murekemassa ei kaipaa muuta lisättyä suolaa.

    Perinteinen ruskea kastike maistuu hirvimurekkeen kanssa.
    Perinteinen ruskea kastike maistuu hirvimurekkeen kanssa. Kuva: Sanne Katainen

    Ruskea kastike

    4 annosta

    • Ainekset
    • 5 dl vettä
    • 1 rkl riistafondia
    • 5 rkl vehnäjauhoja
    • 2 rkl voita
    • ripaus rouhittua mustapippuria
    • (suolaa)

    Valmistus

    Kiehauta vesi ja riistafondi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

    Mittaa vehnäjauhot paksupohjaiseen kattilaan. Ruskista jauhoja koko ajan vispilällä sekoittaen. Ruskistuminen kestää noin 5 minuuttia kattilasta ja lämmöstä riippuen. Kun jauhot ovat kauniin ruskeita, ota kattila pois liedeltä. Varo polttamasta.

    Kumoa 1 dl lientä jauhojen joukkoon samalla sekoittaen. Sekoita tasaiseksi. Lisää loppu liemi parissa erässä ja sekoita aina välissä tasaiseksi.

    Laita kattila takaisin liedelle. Kuumenna, ja anna kastikkeen kiehua sekä saostua välillä sekoitellen. Tämä vie noin 5 minuuttia.

    Sekoita voi ja mustapippuri valmiiseen kastikkeeseen. Tarkista maku, ja lisää suolaa tarvittaessa.

    Vinkki: Halutessasi voit lisätä liemeen ja kastikkeeseen kiehumaan pari laakerinlehteä, timjamin- tai rosmariininoksan.

    Puolukka ja kinuski ovat lyömätön makupari. Voit valmistaa kakun jo pari päivää ennen tarjoamista, mutta viimeistele se kinuskilla ja puolukoilla vasta tarjoilupäivänä.
    Puolukka ja kinuski ovat lyömätön makupari. Voit valmistaa kakun jo pari päivää ennen tarjoamista, mutta viimeistele se kinuskilla ja puolukoilla vasta tarjoilupäivänä. Kuva: Sanne Katainen

    Kinuski-puolukkakakku

    noin 12 annosta

    • Ainekset
    • Pohja
    • 200 g kaura- tai digestivekeksejä
    • 15 g voita tai margariinia
    • Täyte
    • 5 liivatelehteä
    • 400 g puolukoita (tuore tai pakaste)
    • 2 dl vispikermaa
    • 1 prk (2 ½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
    • 1 prk (250 g) maitorahkaa
    • ½ dl sokeria
    • Kinuskikuorrute
    • 2 dl vispikermaa
    • 2 dl fariinisokeria
    • Koristeluun
    • ½ dl puolukoita

    Valmistusohje

    Pingota leivinpaperi ø 21 cm irtopohjakakkuvuoan pohjan ja reunan väliin.

    Murskaa keksit monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai laita ne pussiin ja murskaa pussin päältä kaulimella. Sulata rasva ja sekoita se keksimuruun. Taputtele seos kakkuvuoan pohjalle.

    Pane liivatteet kylmään veteen likoamaan. Soseuta puolukat. Jos käytätä pakastepuolukoita, niin soseuta ne kohmeisina.

    Vatkaa vispikerma ja vaniljakastike vaahdoiksi eri kulhoissa. Lisää vaniljakastikevaahtoon rahka, puolukkasurvos ja sokeri. Vatkaa vielä hetki.

    Kuumenna kattilassa 1 rkl vettä kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Nosta kattila levyltä ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Lisää liuos täytteeseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kääntele lopuksi täytteen joukkoon kermavaahto. Älä sekoita voimakkaasti. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Peitä lautasella tai kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään pariksi tunniksi tai yön yli.

    Ennen tarjoamista valmista kinuski. Mittaa kerma ja sokeri kattilaan. Keitä keskilämmöllä ahkerasti sekoitellen, kunnes seos sakenee, eli noin 15 minuuttia. Testaa kinuski kuulatestillä, eli tiputa pisara kinuskia kylmään veteen. Jos se pysyy koossa ja sitä voi muovailla sormin, on kinuski valmista. Jos pisara leviää veteen, jatka keittämistä ja uusi testi hetken kuluttua.

    Anna valmiin kinuskin jäähtyä kattilassa 5–10 minuuttia. Kun se alkaa hiukan jähmettyä, voit levittää sen tarjoiluastialle siirretyn kakun päälle ja halutessasi varovasti reunoille.

    Koristele juuri ennen tarjoamista puolukoilla.

    Vinkki: Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjaiseen kakkuvuokaan, mutta silloin siitä tulee matalampi.