Ruokateollisuus haluaa kuluttajahintoihin korotuksia
Elintarviketeollisuuden mukaan raaka-aineiden kallistuminen pitäisi nykyistä nopeammin saada siirtymään kuluttajahintoihin.”Vaikka ruuan kuluttajahinnat ovat nousseet, elintarviketeollisuudessa kustannuspaineet ovat edelleen kovat. Kustannusvaihteluiden pitäisi siirtyä nopeammin elintarvikkeiden kuluttajahintoihin”, sanoo Elintarviketeollisuusliiton (ETL) toimitusjohtaja Heikki Juutinen .
Hänen mukaansa joustamattomat kaupalliset käytännöt, kuten pitkät hinnoittelujaksot estävät kuluttajahintojen korotukset. Kustannukset patoutuvat vuodesta toiseen elintarviketeollisuuteen.
ETL:n selvityksen mukaan elintarviketeollisuuden raaka-ainekustannukset kohoavat tänä vuonna lähes 11 prosenttia ja energiakustannukset melkein saman verran. Muiden raaka-aineiden ja kuljetusten kustannukset ovat nousseet noin kuusi prosenttia. Kun huomioidaan elintarviketeollisuuden kustannusrakenne, alan keskimääräinen kustannusnousu on tänä vuonna noin 9 prosenttia.
Kustannusten kallistuminen näkyy Juutisen mukaan elintarviketeollisuuden liikevoiton kehityksestä. Liikevoitto on jäänyt lähimmän viiden vuoden aikana 2,2–4,9 prosenttiin.
Tuotantokustannukset eivät ainakaan halpene ensi vuonna. Raaka-aineiden hintojen ennustetaan nousevan 6,5 prosentin vauhdilla. Kuljetuskustannukset nousevat noin 5prosenttia ja energiakustannukset runsaat 4 prosenttia. Kustannusrakenteen mukaan painotettuna kustannusnousu on ensi vuonna arviolta 5,5 prosenttia.
Juutisen mukaan elintarviketeollisuuden toiminnan tehostaminen ei enää riitä ylläpitämään alan kannattavuutta. Kotimaisen ruokaketjun kannalta on elintärkeää, että kustannusnousut kyetään siirtämään ketjussa eteenpäin.
Kustannusselvitys tehtiin ETL:n jäsenyritysten keskuudessa. Vastaajat edustavat kolmannesta elintarviketeollisuuden tuotannon bruttoarvosta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


