Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Paras pizzataikina kahdella tapaa – tällä ohjeella saat aikaan ihanan rapean pohjan

    Hyvään pizzapohjaan kannattaa varata aikaa. Pohja valmistuu myös nopeamminkin.
    Pizzan A ja O on hyvä taikina, joka valmistetaan vähällä hiivalla aikaa säästämättä.
    Pizzan A ja O on hyvä taikina, joka valmistetaan vähällä hiivalla aikaa säästämättä. Kuva: Sanne Katainen

    Kun kotona haluaa valmistaa hyvää pizzaa, kannattaa valmistelut aloittaa ajoissa. Maukkain pizzataikina kohotetaan vähällä hiivalla ajan kanssa. Laadukkaissa pizzerioissa taikinaa kohotetaan 12:ta tunnista jopa 72:een tuntiin. Kotona ihan näin pitkää aikaa ei tarvita, mutta taikinan juju on nimenomaan vähässä hiivassa ja pitkässä kohotuksessa.

    Toinen pizzan onnistumisen salaisuus on, että ne paistetaan mahdollisimman kuumassa uunissa. Kotiuunin maksimilämpötila 300 astetta on hyvä, mutta jos uunisi lämpiää vain 250-asteiseksi, niin käytä sitä. Tärkeää on, että myös alusta, jolle pizzan pohjataikina siirretään, on valmiiksi kuuma. Jos sinulla ei ole tarkoitukseen soveltuvaa pizzakiveä, niin laita puhdas pelti uuniin kuumenemaan samalla kun laitat uunin päälle. Kun otat pellin uunista, siirrä pohjataikina sille pizzalapion tai vastaavan avulla ja täytä nopeasti, jotta pelti ei ehdi kovin paljon jäähtymään. Näin pohja alkaa kypsyä heti, kun taikina koskettaa peltiä ja pohjasta tulee rapea.

    Pizzataikina ajan kanssa

    4 pizzaa

    • Ainekset
    • 3 ½ dl vettä
    • ⅓ tl kuivahiivaa
    • ½ tl suolaa
    • 2 rkl ruokaöljyä
    • noin 7 dl vehnäjauhoja (mielellään 00-jauhoja)

    Valmistusohje

    Mittaa vesi, kuivahiiva, suola ja öljy kulhoon. Alusta joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla pöydällä ja siirrä takaisin kulhoon. Peitä esimerkiksi lautasella tai tiiviisti kostealla leivinliinalla. Anna kohota huoneenlämmössä noin 6 tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään (yli 12 tuntia).

    Jaa taikina 3–4 osaan ja muotoile palloiksi. Nosta palat leivinpaperin päälle ja peitä kostealla leivinliinalla. Jos taikina tuntuu kovin tarttuvaiselta, niin käytä hiukan vehnäjauhoja. Anna kohota vähintään 2 tuntia.

    Kun alat paistaa pizzoja, muotoile yksi taikina kerrallaan pizzapohjaksi käsin ja sormin taputtelemalla. Älä käytä kaulinta, jotta taikinaan muodostunut ilma säilyy, ja pizzaan muotoutuu kohoavat ja rapeat reunat.

    Vinkki: 00-vehnäjauhoja löytyy hyvin varustetuista marketeista.

    Nopea pizzataikina

    2–3 pizzaa

    • Ainekset
    • 15 g tuorehiivaa
    • 3 ½ dl vettä
    • ½ tl suolaa
    • ½ dl ruokaöljyä
    • noin 7 dl vehnäjauhoja (mielellään 00-jauhoja)

    Valmistusohje

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta jauhoja taikinaan, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä kulho kostealla liinalla ja anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia.

    Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa muutama minuutti.

    Jaa taikina 2–3 osaan ja taputtele jauhotetulla pöydällä pizzapohjiksi. Älä käytä kaulinta, jotta taikinaan muodostunut ilma säilyy, ja pizzaan muotoutuu kohoavat ja rapeat reunat.

    Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.