Kala tekee ihmiselle hyvää jo ennen syntymää
Espanjalaistutkimus suosittelee raskaana oleville kalan syöntiä.
Lohi ja kirjolohi sopivat raskaana olevien ruokavalioon. Luvassa on fiksumpia lapsia, lupaa espanjalaistutkimus. Kuva: Jaana KankaanpääRaskaana olevien pitäisi syödä kalaa vähintään kerran viikossa, todetaan espanjalaisessa tutkimuksessa. Raskaudenaikainen kalansyönti edistää sikiön neuropsykologista kehitystä.
Tutkimuksessa seurattiin 1 600 äidin ruokailutottumuksia ja seurattiin heidän lapsiensa tiedollista ja taidollista kehittymistä ensin vuoden ikäisenä ja uudelleen viisivuotiaana.
"Kalaa raskauden aikana viikoittain syöneiden lapset saivat neuropsykologisissa testeissä keskimäärin parempia tuloksia kuin lapset, joiden äidit söivät kalaa harvoin tai eivät lainkaan", kertoo asiasta Suomessa ensin uutisoinut Duodecimin Terveysportti.
"Varsinkin suurten ja rasvaisten kalojen syöminen liittyi parempaan testimenestykseen."
Erot vähemmän kalaa syöneisiin eivät kuitenkaan olleet tutkimuksen mukaan suuret.
Suomessa tutkimustulos ei aiheuta tarvetta muuttaa raskausajan ruokasuosituksia, sillä suomalaisäitejä neuvotaan jo nyt syömään kalaa kahdesti viikossa.
Duodecim muistuttaa, että raskaana olevien pitää syödä kalaa valikoiden. Osa kaloista, erityisesti petokalat, voi sisältää paljon elohopeaa.
Esimerkiksi haukea ei suositella tämän vuoksi lainkaan raskaana oleville.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
