Maa-artisokka-sienirisotto

Hienostuneen makuisesta maa-artisokasta syntyy suppilovahveroiden kanssa maukasta risottoa. Jos maa-artisokat ovat oikein muhkuraisia, kuoriminen voi olla työlästä. Ota silloin avuksi teräväkärkinen teelusikka ja kuori mukula rapsuttamalla. Maa-artisokat kannattaa upottaa heti kuorimisen jälkeen sitruunamehulla tai etikalla terästettyyn kylmään veteen tummumisen estämiseksi. Eikä mikään estä syömästä niitä kuorineen – silloin risotosta tulee vain vähän tavallista tummempaa.
Maa-artisokkarisotto saa muhevia metsäisiä makuja suppilovahveroista.
Maa-artisokkarisotto saa muhevia metsäisiä makuja suppilovahveroista. Kuva: Sanne Katainen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maa-artisokka-sienirisotto

4 annosta

Ainekset

  • 1½ dl kuivattuja suppilovahveroita

Sitruunavesi

  • 1½ l vettä
  • ½ dl sitruunamehua
  • 300 g maa-artisokkia
  • 1 sipuli
  • 2 rkl öljyä
  • 2½ dl risottoriisiä (arborio tai carnaroli)
  • 2 dl valkoviiniä
  • noin 6 dl sieni- tai kasvislientä
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl parmesaanijuustoraastetta
  • 25 g voita
  • ½ tl mustapippurirouhetta
  • (suolaa)
  • 1 ruukku lehtipersiljaa

Valmistusohje

Liota kuivattuja suppilovahveroita kylmässä, vähässä vedessä vähintään 15 minuuttia. Valuta sienet hyvin siivilässä ja paloittele tarvittaessa. Säästä halutessasi pari desiä liotuslientä risoton nesteeksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valuta kylmä vesi kulhoon ja purista joukkoon puolen sitruunan mehu. Pese ja kuori maa-artisokat. Leikkaa maa-artisokat pieniksi kuutioiksi ja kumoa ne sitruunaveteen tummumisen estämiseksi. Kuori ja silppua sipuli.

Kuumenna öljy korkealaitaisessa paistokasarissa. Paista maa-artisokkia, sipulia ja sieniä noin 5 minuuttia. Lisää riisit ja kuullota hetki. Lisää kasariin viini, ja kun se on haihtunut, aloita nesteen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Maistele ja varmista, ettei riisi pääse ylikypsymään. Kypsennysaika on riisilajikkeesta riippuen noin 15 minuuttia.

Lisää joukkoon kerma, parmesaaniraaste ja voi. Mausta pippurilla. Valmis risotto on koostumukseltaan valuvaa kuin löysä puuro. Tarkista maku, ripottele pinnalle yrttisilppua ja halutessasi vähän parmesaaniraastetta. Tarjoa saman tien.

Lue lisää