Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Käryääkö pannu ja hikeentyykö emäntä, kun vieraat odottavat blinejä? Jättiblini on vastaus pulmaan

    Paista blinit etukäteen ja lämmitä blinikutsujen koittaessa uunissa ilman käryä tai paista kerralla jättiblini, josta riittää palat kahdeksalle.
    Jättiblini paistuu uunissa valurautaisessa paistinpannussa ilman käryä.
    Jättiblini paistuu uunissa valurautaisessa paistinpannussa ilman käryä. Kuva: Sanne Katainen

    Blinien eli tattariohukaisten juuret ovat itäisessä naapurimaassa. Helmi-maaliskuussa Venäjällä valmistaudutaan pääsiäiseen viettämällä maslenitsaa, voiviikkoa. Asiaan kuuluu syödä valtavasti blinejä. Onpa joskus jopa kilpailtu siitä, kuka pystyy syömään eniten blinejä yhdellä istumalla.

    Blinien koko ja paksuus voivat vaihdella, mutta yhteistä on aina hiivataikina, johon pitkä kohotusaika ja tattarijauhot antavat hapahkon ominaismaun. Kohottaa voi pitkän kaavan mukaan jääkaapissa tai vähän nopeammin huoneenlämmössä.

    Juuri ennen paistamista taikinaan lisätään vähintäänkin vaahdotetut kananmunanvalkuaiset kuohkeutta tuomaan.

    Blininpaistaja on sidottu hellan ääreen, ja pidot menevät väkisin vähän ohi. Siltä välttyy, jos paistaa ohukaiset hyvissä ajoin ja vain lämmittää uudelleen tarjolle tuotaessa. Uuni tarjoaa illanistujaisiin näppärän ja käryttömän vaihtoehdon. Isossa pannussa paistettavasta jätti­blinistä riittää palat kahdeksalle. Sillä välin kun ensimmäistä syödään, toinen jo muhii uunissa.

    Jos kaipaat tuhdimpaa syötävää, sivele vastapaistunut blini vielä runsaalla voisulalla.

    Blinien perinteisiä lisukkeita ovat erilaiset mädit, sipulisilppu ja smetana. Onhan alkutalvi muun muassa parasta madekautta, jolloin mätipussit ovat pullollaan kultahelmiä. Jos haluat kokeilla jotain muuta, pyöräytä blinipöytään maukas lohimousse ja pari kasvishöystöä. Täytteet voit tehdä valmiiksi jääkaappiin jo herkuttelua edeltävänä iltana.

    Sienisalaatti ilahduttaa kasvisten suosijaa, samoin venäläisen alkupalapöydän klassinen zakuskaherkku: suolakurkut smetanan ja hunajan kera. Näistä aineksista on helppo pyöräyttää myös mainio höystö blineille.

    Suolakurkku kuuluu olennaisesti venäläiseen ruokakulttuuriin. Ilman sitä ei elämä oikein ota sujuakseen. Suolakurkku maistuu niin aamiaispöydässä kuin työmatkaeväänä. Sitä kelpaa pilkkoa rosolliin, stroganoviin ja muihin pataruokiin.

    Venäläiset käyttävät myös suolakurkun liemen. Kulaus tätä rassolia toimii elämän eliksiirin tavoin ja helpottaa voimatonta oloa.

    Suolakurkkuja löytyy meidän marketeistamme niin sammioissa irtomyynnissä kuin vihannesosastolta parin kappaleen vakuumipakkauksissa. Jos kaupassa on ulkomaisten herkkujen osasto, voit löytää aitoja venäläisiä suolaliemeen säilöttyjä kurkkuja lasipurkissa.

    Katso blinien ja täytteiden ohjeet MT Ruoka reseptihaku.