Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Lipstikkatahnaa, vesimelonisalaattia, varhaiskaalipaistosta – kesä tuo lautaselle ihanat kasvislisäkkeet

    Alkukesä räjäyttää kauppojen heviosastojen tarjonnan, kun monien kasvisten sesonkikausi alkaa. Nyt on aika nauttia mahtavista kasvisruuista.
    Chilillä ja mintulla maustettuja vesimelonikolmioita dipataan ihanaan labnehjuustotahnaan. Kannattaa kokeilla.
    Chilillä ja mintulla maustettuja vesimelonikolmioita dipataan ihanaan labnehjuustotahnaan. Kannattaa kokeilla. Kuva: Sanne Katainen

    Kesän grilli- ja kalaruuat kaipaavat rinnalleen meheviä ja raikkaita kasvislisäkkeitä. Kokeile uusia ohjeitamme iänikuisen vihreän salaatin tilalle tai rinnalle.

    Vesimeloni on monien suosikki, mutta se muuttuu ihan uudenlaiseksi maustettuun labnehjuustoon dipattuna. Chilillä maustettua vesimelonia himoitsevat hekin, jotka pitävät pelkkää vesimelonia vetisenä ja mauttomana.

    Ihanan rapeasta varhaiskaalista tulee herkullisen rouskuvia salaatteja, mutta tällä kertaa kaali kypsennetään tomaattikastikkeella hunnutettuna. Paistetussa ja uunissa kypsennetyssä kaalissa on ihanan mehevät maut.

    Aasialainen kurkkusalaatti on ollut somehitti jonkin aikaa eikä suotta, sillä miedolle kurkulle sopii terävämpikin maustaminen. Tämä on oiva lisäke ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan se on silloin, kun on kurkkujen sesonki.

    Pihan perällä jo aikaisin keväällä versova lipstikka on aika ottaa uusiokäyttöön. Surauta siitä peston tyyppinen tahna ja käytä pastassa, leivällä ja grilliruokien kaverina. Voimakkaan makuinen rohdosyrtti on parhaimmillaan, kun maku ei ole liian hallitseva. Jos olet kokematon lipstikankäyttäjä, niin aloita pienemmällä määrällä. Kaksi kaupan lipstikkaruukkua vastaa 1–3 oman maan lipstikanlehteä.

    Vesimelonia ja labneh-juustoa

    • 4 annosta
    • Ainekset
    • ½ vesimeloni
    • ½ tl kuivattuja chilihiutaleita
    • Labnehjuusto
    • 500 g turkkilaista jugurttia
    • 1 rkl hunajaa
    • 1 rkl rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä (esim. Pirkka Parhaat)
    • 2 tl limemehua
    • ½ ruukkua vahvaa minttua

    Valmistusohje

    Aloita labnehjuuston valmistamisella. Vuoraa lävikkö harsokankaalla tai vastaavalla. Lusikoi päälle jugurtti ja nosta lävikkö kulhon päälle. Anna valua vähintään 2 tuntia tai mielellään yön yli.

    Kumoa tiivistynyt jugurtti kulhoon. Mausta hunajalla, rapealla valkosipulilla ja limemehulla. Hienonna 20 mintunlehteä ja sekoita labnehiin. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.

    Leikkaa vesimeloni kolmion muotoisiksi paloiksi. Levitä labnehjuusto tarjoilulautaselle ja nosta vesimelonikolmiot päälle. Ripottele päälle chilihiutaleita sekä mintunlehtiä.

    Tarjoa esimerkiksi grilliruokien raikkaana kaverina.

    Vinkki: Älä hävitä jugurtista erottunutta heraa, vaan käytä se esimerkiksi sämpylätaikinan nesteenä.

    Vinkki: Labneh maistuu ihanalta myös leivän päällä tai grillattujen kasvisten kanssa.

    Rapea varhaiskaali kypsyy herkulliseksi mausteisessa tomaattikastikkeessa.
    Rapea varhaiskaali kypsyy herkulliseksi mausteisessa tomaattikastikkeessa. Kuva: Sanne Katainen

    Varhaiskaalivuoka

    • 4 annosta
    • Ainekset
    • 1 varhaiskaali
    • 2 rkl voita
    • 2 rkl rypsiöljyä
    • 2 sipulia
    • 3 valkosipulinkynttä
    • 15 cm pala purjoa
    • 1 prk (à 70 g) tomaattipyreetä
    • 2 tl timjamia
    • 1–2 tl chilikastiketta, esim. srirachaa
    • ½ tl suolaa
    • 2 dl ruokakermaa
    • Viimeistelyyn
    • ruohosipulia

    Valmistusohje

    Leikkaa kaali kahdeksaan lohkoon. Kuumenna voita ja öljyä pannulla. Paista kaalilohkojen leikkauspinnat molemmin puolin kullanruskeiksi. Nosta lohkot uunivuokaan vierekkäin.

    Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise, pese ja hienonna purjo. Nosta sipulit pannulle ja kuullota rasvassa hetki. Lisää tomaattipyree, mausteet ja ruokakerma. Sekoita ja anna kiehua muutama minuutti. Levitä kastike kaalien päälle.

    Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi tai kunnes pinta on sopivasti ruskistunut. Viimeistele ruohosipulilla ennen tarjoamista.

    Tomaattinen varhaiskaalivuoka maistuu kesäruokien lisäkkeenä.

    Vinkki: Voit säätää ruuan tulisuutta oman maun mukaiseksi vähentämällä tai lisäämällä chilikastiketta. Halutessasi voit jättää kastikkeen myös kokonaan pois.

    Aasialainen kurkkusalaatti

    • 4 annosta
    • Ainekset
    • 1 kasvihuonekurkku
    • ½ tl suolaa
    • Kastike
    • 1 rkl seesamiöljyä
    • 1 rkl teriyakikastiketta
    • 1 rkl valkoviinietikkaa
    • 1 rkl hunajaa
    • 1 tl srirachaa
    • 1 valkosipulinkynsi
    • Viimeistelyyn
    • 2 tl seesaminsiemeniä
    • ½ ruukkua korianteria
    Aasialaiset kurkkupalat ovat raikas, mausteinen ja erilainen kurkkulisäke.
    Aasialaiset kurkkupalat ovat raikas, mausteinen ja erilainen kurkkulisäke. Kuva: Sanne Katainen

    Valmistusohje

    Leikkaa kurkku pitkittäin 2–4 osaan. Kumoa palat kulhoon ja ripottele päälle suola. Sekoita hyvin ja puristele paloja hellästi käsin, niin että ne hiukan rikkoutuvat, mutta pysyvät kuitenkin koossa. Anna suolautua noin puoli tuntia.

    Kurkkupalojen suolautuessa valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään.

    Kumoa kurkut lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä useita kertoja. Kumoa kurkut puhtaalle keittiöpyyhkeelle ja painele palat kuiviksi.

    Siirrä kurkut kulhoon ja sekoita niihin kastike. Ennen tarjoamista viimeistele kurkut seesaminsiemenillä ja korianterilla.

    Voit syödä aasialaisittain maustettuja kurkkuja heti tai antaa niiden maustua jääkaapissa muutaman tunnin. Kurkut säilyvät jääkaapissa pari päivää.

    Lipstikkatahna

    • 4 annosta
    • Ainekset
    • 2 ruukkua lipstikkaa
    • 1 dl auringonkukansiemeniä
    • 1 pieni valkosipulinkynsi
    • 1 rkl sitruunamehua
    • 1 dl rypsiöljyä
    • ½ tl suolaa
    Monipuolista lipstikkatahnaa on sekoitettu kuumaan pastaan ja annos tarjotaan kirsikkatomaattien, mozzarellan ja parmesaanin kanssa.
    Monipuolista lipstikkatahnaa on sekoitettu kuumaan pastaan ja annos tarjotaan kirsikkatomaattien, mozzarellan ja parmesaanin kanssa. Kuva: Sanne Katainen

    Valmistusohje

    Aloita paahtamalla auringonkukansiemeniä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet kunnolla väriä. Varo polttamasta.

    Kun auringonkukansiemenet ovat jäähtyneet, mittaa kaikki aineet korkealaitaiseen kulhoon. Hienonna aineet sauvasekoittimella tahnaksi. Tarkista maku ja lisää sitruunamehua tai suolaa tarvittaessa.

    Käytä lipstikkatahnaa esimerkiksi pastan kanssa pestotahnan tapaan tai aamiaispöydässä leivän päällä. Se on myös mahtava kastike savukalalle sekä grillatulle lihalle ja kasviksille.

    Vinkki: Oman puutarhan lipstikka on usein voimakkaamman makuista kuin kaupan ruukkuyrtit. Jos käytät omaa lipstikkaa, niin aloita pienellä määrällä ja lisää sitä maistamisen jälkeen tarvittaessa.