Suomalaisten syömä piilosuola lymyää leivässä ja eineksissä
Suomalaiset syövät aikaisempaa enemmän suolaa. Kasvanut suolankäyttö on kansanterveydelle suurempi riski kuin sokeriSuomalaiset saavat valtaosan syömästään suolasta teollisista elintarvikkeista. Yksittäisistä tuotteista eniten suolaa saadaan leivästä, leikkeleistä ja makkaroista, kertoo Kuluttajaliitto.
Suomalaisten suolankäyttö laski tasaisesti 1970-luvulta vuoteen 2007 asti. Nyt suolankulutus on jälleen lähtenyt nousuun. Asiantuntijoiden mukaan kasvanut suolan käyttö on kansanterveydellisesti suurempi riski kuin esimerkiksi sokeri.
Liiallinen suolankäyttö kohottaa verenpainetta ja lisää muun muassa sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä. Suolainen ruokavalio edistää lisäksi osteoporoosia ja voi pahentaa astmaatikkojen oireita.
Kansalliset ravitsemuksen ohjeet suosittavat päivittäiseksi suolansaanniksi viittä grammaa. Suositus voisi silti olla alhaisempikin, sanoo tutkimusprofessori Antti Jula Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
”Laskemalla päivittäistä suolankulutusta alle kolmeen grammaan päivässä, suurin osa suolan aiheuttamista terveyshaitoista saataisiin torjuttua.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


