Tuleeko puurostasi liisteriä? Vika saattaa olla hämmentäjässä
Jos kaurapuuroa sekoittaa liikaa keittämisen aikana, hiutaleista irtoaa liukoisia kuituja, jolloin puurosta tulee liisterimäistä.
Höyryttämättömät kaurahiutaleet säilyvät lyhyemmän ajan kuin höyrytetyt, koska höyryttäminen vaikuttaa rasvan entsyymitoimintaan ja pidentää säilyvyyttä. Toisaalta höyryttämättömissä hiutaleissa on voimakas viljan maku. Kuva: Kinnarin tilaKaurapuuronkeitto on monen mielestä helppoa kuin heinänteko, mutta muutama niksi siinäkin on, että puurosta tulee hyvää.
Ensin on mitattava hiutaleet ja vesi. Nyrkkisääntö on, että kahteen osaan hiutaleita tarvitaan viisi osaa vettä. Toisin sanoen esimerkiksi puoleen litraan vettä sekoitetaan kaksi desiä hiutaleita.
Lisää hiutaleet, kun vesi kiehuu. Keitä puuroa viitisen minuuttia ja sekoita välillä vähän, mutta älä liikaa, ettei puurosta tule liisteriä.
Jos pidät maitoon keitetystä puurosta, puolet nesteestä voi olla maitoa. Lisää maito, kun hiutaleet ja vesi ovat kiehuneet muutaman minuutin, ja anna poreilla vielä viitisen minuuttia.
Suola ei ole välttämätöntä – suolattomaan puuroon tottuu melko nopsaan.
Jos käytät höyryttämättömiä kaurahiutaleita, ne kypsyvät nopeammin kuin höyrytetyt ja ovat rakenteeltaan pehmeämpiä. Puurosta tulee vaaleampaa ja silkkisen pehmeää.
Jos haluat välttää tiskiä ja teet vain lautasellisen puuroa, niin mikroaaltouuni kypsentää lautasellisen kolmessa minuutissa. Kaikkien mielestä tulos ei ole yhtä hyvä, mutta sekin on makuasia.
Puuroa voi keittää kerralla isomman annoksen, ja jos sitä jää tähteeksi, niin sen voi upottaa sämpylä-, lettu- tai pannukakkutaikinaan. Lopputulos on hyvä!
Kaurapuuron tähteet sopivat myös lihapulla- tai kasvispyörykkätaikinaan. Jotkut paistavat tähdepuuron pannulla voissa iltapalaksi.
Jos luulit, että kaurapuuro on perisuomalainen juttu, niin ei suinkaan. Esimerkiksi Skotlannissa kaurapuuro on perinneruoka, jota tarjotaan vaikkapa lehtikaalin, lantun tai nokkosen kanssa.
Myös Baltiassa, Venäjällä ja Irlannissa pidetään kaurapuurosta.
Suomessa kauran kulutus on viime vuosina noussut huimasti, kun markkinoille on tullut monenlaisia kauratuotteita nyhtökaurasta välipalapatukoihin ja kaurajuomiin. Syömme kauraa jo keskimäärin 9,5 kiloa asukasta kohti vuodessa.
Hollolalainen Terhi Kinnari Kinnarin tilalta kertoo, että heidän höyryttämättömien kaurahiutaleidensa heavyusereita ovat fitnessurheilijat, jotka saattavat syödä 36 kiloa kaurahiutaleita vuodessa eli kolme kiloa kuukaudessa. Kaurassa kun on muihin viljoihin verrattuna runsaasti proteiinia.
Lue myös:
Mitä Suomessa syötiin vuonna 2019? — Lihan ja maidon kulutus laski edellisvuodesta
Katso ohjeet:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

