Smetanasilakat maistuvat joulupöydässä ja yöpalana ruisleivän päällä
Perinteinen silakka sopii hyvin mädin, sillin, siian, hauen ja lohen tai kirjolohen seuraksi joulupöytään.
Nahattomat silakkafileet kypsyvät nopeasti etikkaliemessä. Smetanakastike saa raikkautta tillistä ja sitruunamehusta. Kuva: Mari IkonenNopeat smetanasilakat
(6 annosta)
- Ainekset:
- 300 g pienehkojä silakkafileitä
- Etikkaliemi:
- 3 dl kylmää vettä
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 0,5 dl sokeria
- 2 tl suolaa
- Smetanakastike:
- 120 g smetanaa
- 2 rkl makeaa sinappia
- 1 rkl sitruunamehua
- kourallinen silputtua tilliä
Valmistusohje
Nylje silakkafileistä nahka selkäruodon kohdalta niin, että kustakin fileestä tulee kaksi pitkulaista, nahatonta suikaletta.
Valmista etikkaliemi: Sekoita kaikki ainekset kulhossa niin, että sokeri ja suola liukenevat nesteeseen.
Kypsytä silakkafileitä etikkaliemessä jääkaapissa pari tuntia, kunnes ne ovat muuttuneet valkoisiksi. Valuta fileet siivilässä.
Sekoita tölkillinen smetanaa, sinappi, sitruunamehu ja tillisilppu. Kääntele joukkoon silakkafileet.
Laita smetanasilakat kannelliseen lasitölkkiin ja anna niiden maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Smetanasilakat maistuvat joulupöydässä ja yöpalana ruisleivän päällä. Ne säilyvät jääkaapissa noin viikon.
Älä unohda silakkaa
Erilaiset kalaherkut ovat monien jouluruokasuosikkeja. Mädin, sillin, siian, hauen ja lohen tai kirjolohen seuraksi joulupöytään sopii myös perinteinen silakka.
Silakka on Itämeren murtoveden parvikala, joka syö eläinplanktonia ja pohjaeläimiä. Suomelle tärkein silakkakanta on Selkämeren silakka.
Silakan maine kärsi vuosituhannen vaihteessa, kun syntyi kohua silakan dioksiini- ja PCB-pitoisuuksista. Sittemmin ne ovat selvästi laskeneet. Varovaisen kuluttajan kannattaa suosia alle 18-senttistä silakkaa.
Silliä vähärasvaisempi silakka on hyvä pehmeän rasvan ja terveellisten omega-3-rasvahappojen lähde.
Tuore kala on helposti pilaantuva elintarvike, joka tulee kuljettaa kylmäketjussa kaupasta kotiin, valmistaa nopeasti ja säilyttää kylmässä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

