Säilö omenasato talteen: 4 helppoa tapaa
Omenoita voi säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Omenoista voi myös valmistaa hilloa tai ne voi viedä mehustettavaksi.Omenasato on kypsynyt ja monessa kodissa on nautittu jo kotimaisista omenoista. Herkullisia omenoita kannattaa myös säilöä talven varalle.
Kokosimme yhteen vinkit omenoiden hyödyntämiseen eri tavoilla.
1. Pakastaminen
Tuoreita omenoita voi pakastaa esimerkiksi viipaleina, lohkoina tai raasteena. Pakastetut omenat sopivat hyvin esimerkiksi piirakoihin, kiisseleihin tai vaikka puuron tai jogurtin kanssa nautittavaksi.
Kuori, poista siemenkota ja viipaloi, paloittele tai raasta omenat ennen pakastamista. Pakastettavat omenat kannattaa pakata joko rasioihin tai pusseihin. Omenapalat ottavat toisiinsa kiinni jäätyessään, joten ne kannattaa pakastaa kerta-annoksina.
Omenoita voi pakastaa myös sokeriliemessä, jolloin ne sopivat hyvin makeisiin ruokiin. Laita tällöin viipaloidut omenat keitettyyn ja jäähdytettyyn sokeriliemeen, jossa on ½–1 grammaa askorbiinihappoa ja 2–5 desilitraa sokeria vesilitraa kohti.
2. Kuivaaminen
Kuivaamiseen kannattaa hyödyntää juuri kypsyneitä, tiivismaltoisia omenalajikkeita. Kotimaisia omenoita voi kuivata kuorineen.
Kuivaamista varten omenoista poistetaan siemenkodat ja ne viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi. Kuivattamiseen sopii parhaiten kuivuri, mutta kuivaaminen onnistuu huoneenlämmössäkin, mutta kestää 3–4 päivää. Marttojen vinkeillä omenoita voi kuivattaa esimerkiksi pyykinkuivaustelineen varsiin pujoteltuina.
Kuivaaminen onnistuu myös uunissa kiertoilmaominaisuutta käyttäen. Levitä tällöin viipaleet ritilän tai peltien päälle. Lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen. Kuivaaminen uunissa kestää useita tunteja, eikä ole näin energiatehokkain tapa omenoiden kuivaamiseen.
Omenat ovat riittävän kuivia, kun ne ovat koostumukseltaan sitkeitä. Säilytä kuivattuja omenoita esimerkiksi kannellisessa lasi- tai muovipurkissa.
3. Mehustus
Omenamehu on todella maukasta ja maistuu hyvältä esimerkiksi aamiaispöydässä. Omenoista voi valmistaa mehumaijalla mehutiivistettä tai mehupuristimella tuoremehua.
Jos omenoita löytyy pihasta paljon, kannattaa ne viedä lähimmälle mehuasemalle. Maksua vastaan mehuasema puristaa ja pakkaa mehun. Mehu tavallisesti pastöroidaan, jolloin se säilyy viileässä. Pastöroimaton mehu säilytetään taas pakastimessa.
4. Hilloaminen
Itse valmistetussa omenahillossa on rutkasti makua ja se sopii esimerkiksi puurolle, letuille, pannukakulle, jogurttiin tai kakkujen maustamiseen. Hilloa voi tuunata esimerkiksi kanelilla, vaniljalla tai sitruunalla eri käyttötarkoituksiin.
Syksyllä omenahillon valmistamiseen kannattaa käyttää myös puolukoita. Puolukka tuo mukavaa hapokkuutta muuten makeaan hilloon.
Täältä löydät reseptimme puolukka-omenahilloon.
Lähde: Martat
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







